Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον προσφέρει 6 επιλογές φύλου στους φοιτητές του

Θάλεια Παπαδοπούλου

An increasing number of institutions, including schools, colleges and universities are encouraging students to embrace and be proud of whatever gender they identify with. In this photo, demonstrators wave flags and banners in Washington as tens of thousands of gay activists marched to demand civil rights, a day after President Barack Obama vowed to repeal a ban on gays serving openly in the military, Oct. 11, 2009. Photo: Getty Images/ Maria Belen Perez Gabilondo

Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον επιτρέπει στους φοιτητές να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις έξι κατηγορίες φύλου που έχει διαθέσει μέσω της εφαρμογής των φοιτητικών υπηρεσιών του TigerHub, όπως αναφέρεται σε δελτία. Αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών του πανεπιστημίου για να τονίσει τη διαφορά μεταξύ βιολογικού και κοινωνικού φύλου.
Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα από επιλογές όπως «cisgender,» «genderqueer /gender non-conform[ing],» «trans/transgender,» «άντρας», «γυναίκα», και «άλλο”.
Παρότι οι έννοιες «βιολογικό φύλο» και «κοινωνικό φύλο» συνήθως χρησιμοποιούνται αδιακρίτως, υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση προς το να
αντιμετωπίζονται ως διαφορετικές οντότητες. Ο λόγος αυτής της εξέλιξης αποδίδεται στην αυξανόμενη κοινωνική συναίνεση ότι το βιολογικό φύλο και το κοινωνικό φύλο είναι διακριτά.
Σύμφωνα με την Medical News Today, το «βιολογικό φύλο» αναφέρεται στις βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως τα γεννητικά όργανα και οι γενετικές διαφορές. Το «κοινωνικό φύλο» είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά μπορεί να αναφέρεται στον ρόλο ενός άνδρα ή μιας γυναίκας στην κοινωνία (ρόλος του φύλου) ή στην αντίληψη του ατόμου για τον εαυτό του (ταυτότητα φύλου)».
Υπάρχουν φορές που το φύλο με το οποίο ταυτίζεται κανείς δεν αντιστοιχεί στο φύλο, το οποίο του δόθηκε κατά τη γέννηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να θέλουν να αναγνωριστούν ως τρανς, «μη δυαδικά/non binary» ή «μη-συμμορφούμενα με το φύλο/ gender-nonconforming». Αυτό αντανακλάται σε έναν αυξανόμενο αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως στα σχολεία, τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια, που ενθαρρύνουν τους φοιτητές τους να αποδέχονται και να είναι υπερήφανοι για το φύλο με το οποίο ταυτίζονται.
Το Πρίνστον έχει κάνει ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας στους φοιτητές του την ελευθερία να διαλέξουν μέσα από διάφορες επιλογές φύλου, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τις επιλογές τους εμπιστευτικές προκειμένου να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους.
«Οι φοιτητές χρησιμοποιούν το TigerHub για να παράσχουν στο Πανεπιστήμιο προσωπικές πληροφορίες σε μία εμπιστευτική βάση», είπε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου στο Fox News. «Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν επαφές σε περίπτωση ανάγκης, προτιμώμενο όνομα, και, αν επιθυμούν να δώσουν απάντηση σε μια προαιρετική ερώτηση, το κοινωνικό φύλο με το οποίο ταυτίζονται».
Σύμφωνα με τη Washington Post, περισσότερα από 50 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ επιτρέπουν στους φοιτητές τους να επιλέξουν το κοινωνικό τους φύλο, χωρίς την προϋπόθεση να αποδείξουν το βιολογικό τους φύλο μέσω ιατρικής τεκμηρίωσης ή εξετάσεων. Ανάμεσα στα άλλα μεγάλα πανεπιστήμια που επιτρέπουν στους φοιτητές τους να επιλέγουν το κοινωνικό τους φύλο είναι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το State University of New York (SUNY), και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
The Princeton University will let students choose their own gender. In this photo, Jian Feng Zhen (L), 23, and Dayi Deng, 23, (R), both from China, walk to class on the campus of Princeton University in Princeton, New Jersey, April 23, 2002. Photo: Getty Images/ William Thomas Cain
Το Χάρβαρντ δίνει στους φοιτητές του μία μεγαλύτερη λίστα επιλογών κοινωνικού φύλου για να επιλέξουν, συμπεριλαμβάνοντας επιλογές όπως “ze, hir και αυτοί.”
«Το Χάρβαρντ περιλαμβάνει μια ζωντανή και ενεργό bisexual, gay, lesbian, transgender, queer και σύμμαχο κοινότητα σπουδαστών, καθηγητών, προσωπικού και αποφοίτων/τριών», αναφέρει ο ιστότοπος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Επιδιώκουμε να προωθήσουμε μια ασφαλέστερη, πιο ποικιλόμορφη και περιεκτική πανεπιστημιούπολη, εκπαιδεύοντας και εμπλέκοντας την κοινότητα του Χάρβαρντ στην πολλαπλότητα των σεξουαλικών και των κοινωνικών ταυτοτήτων φύλου».

Ομοίως, το SUNY, ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι προετοίμαζαν την ενσωμάτωση διαφορετικών επιλογών κοινωνικού φύλου όπως «τρανς άντρας», “gender queer” και “questioning”, όταν πρόκειται για την επιλογή αντωνυμιών από τους φοιτητές που τους περιγράφουν καλύτερα, ανέφερε το Four Two Nine.
Ωστόσο, η διαδικασία διαφοροποίησης του βιολογικού από το κοινωνικό φύλο έχει υποστεί πισωγυρίσματα, καθώς τα πανεπιστήμια είχαν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από τους ίδιους τους φοιτητές. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν επέλεξε την «Αυτού Μεγαλειότητα» για να εκπροσωπήσει τον εαυτό του, ως διαμαρτυρία ενάντια σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που επέτρεπε στους φοιτητές να δημιουργήσουν ελεύθερα το καθορισμένο φύλο τους.

Ωστόσο, η προσπάθεια του προπτυχιακού φοιτητή να χλευάσει το σύστημα του γύρισε μπούμερανγκ, όταν οι καθηγητές του άρχισαν να του απευθύνονται με τον επιλεγμένο βασιλικό του τίτλο μπροστά από τους συναδέλφους του.
© T-zine.gr με πληροφορίες από ibtimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου