Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει καλούς τρόπους


Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει καλούς τρόπους

Tο ζητούμενο είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί με καλούς τρόπους για δικό του καλό, χωρίς όμως να πάρει και το μήνυμα ότι πρέπει να το κάνει παντού και πάντα, ανεξαρτήτως αν το νιώθει. Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
  • Το πρώτο που πρέπει να βοηθήσετε το μικρό σας να καταλάβει ως γενική αρχή είναι ότι πρέπει να φέρεται στους άλλους ακριβώς όπως θέλει να του φέρονται κι εκείνοι.
  • Για να μπορέσει να αντιληφθεί καλύτερα το παραπάνω, βρείτε ένα παράδειγμα κακής συμπεριφοράς του απέναντι σε κάποιον και ρωτήστε το πώς θα ένιωθε αν ήταν εκείνο στη θέση του άλλου παιδιού. Ουσιαστικά δηλαδή θα πρέπει να αντιστρέψει νοερά τους ρόλους για να βιώσει άτυπα τα συναισθήματα του άλλου.
  • Ενθαρρύνετέ το να δίνει τον καλύτερο εαυτό του στις σχέσεις του με τους ανθρώπους, όχι για να γίνει αρεστό επί τούτου, αλλά επειδή θα πρέπει να το νοιάζει να δημιουργεί όμορφα συναισθήματα και σκέψεις σε ανθρώπους που αγαπά. Προσοχή όμως να μην πάρει το μήνυμα ότι είναι θεμιτό να το κάνει επιτηδευμένα!
  • Πάντα να προσέχετε τη συμπεριφορά σας μέσα στο σπίτι, τόσο απέναντι στο παιδί, όσο και στο σύντροφό σας. Όταν βλέπει ότι φέρεστε κατά κανόνα ευγενικά και γενικά με καλούς τρόπους, είναι δεδομένο ότι θα εφαρμόσει αντίστοιχες συμπεριφορές στη ζωή του. Και το αντίστροφο φυσικά…
  • Μη χάνετε ευκαιρία να επιβραβεύετε το μικρό σας όταν τα καταφέρνει καλά σε κάτι. Έτσι θα καταλάβει από πρώτο χέρι πόσο όμορφα αισθάνεται κάποιος όταν αναγνωρίζεις έμπρακτα τη φιλότιμη προσπάθειά του και τα εξαιρετικά αποτελέσματά της.
  • Μια τελευταία αποτελεσματική και άκρως διασκεδαστική μέθοδος να αποκτήσει το παιδί σας καλούς τρόπους είναι το παιχνίδι των ρόλων. Οργανώστε ένα παιχνίδι όπου εσείς θα έχετε έναν Α ρόλο και το παιδί σας ένα Β ρόλο και επινοήστε τους διαλόγους, θέλοντας μέσα από αυτούς να δείξετε στο παιδί πώς πρέπει να φέρεται σε ανάλογες καταστάσεις.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου