Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΜΙΤ και ΕΥΠ ψάχνουν τζιχαντιστές στα νησιά μας


Πέρασαν κι άλλοι ισλαμιστές το καλοκαίρι
Νεφέλη Λυγερού
Φόβοι για μαζική εισροή ακραίων ισλαμιστών - Ερευνες από εξειδικευμένα στελέχη της Europol στα κέντρα φιλοξενίας με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας - Ομολογία Μουζάλα: Έχουμε χάσει 4.000 μετανάστες, θα έρθουν ακόμα 180.000 χωρίς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Επί ποδός βρίσκονται στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς το μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά σε μείζονος σημασίας εθνικό πρόβλημα. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει ενισχύσει τα κλιμάκιά της, καθώς εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν να έχουν παρεισφρήσει μαχητές ή ακόμα και συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που κατά εκατοντάδες κάνουν απόβαση καθημερινά στις ελληνικές ακτές, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής των υπηρεσιών ασφαλείας. 
Τη στιγμή που τα νησιά βουλιάζουν από τους εγκλωβισμένους σε αυτά

πρόσφυγες και μετανάστες, υψηλά ιστάμενος κρατικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι ακόμα και τους τελευταίους μήνες, εν μέσω δηλαδή καλοκαιριού, όπου οι ροές είχαν τεθεί υπό έλεγχο, «ύποπτα άτομα, τα οποία πιθανώς διατηρούν στενές διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ταξίδεψαν από την Τουρκία στην Ελλάδα». Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι εξαιτίας αυτών των υποψιών «έφτασαν πρόσφατα στη χώρα μας ειδικά κλιμάκια σε ζητήματα τρομοκρατίας». Πρόκειται για εξειδικευμένα στελέχη της Europol που έχουν στόχο να ξεψαχνίσουν τα διάφορα κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να εντοπίσουν πιθανούς τζιχαντιστές ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Το πολυμελές κλιμάκιο της Europol θα συνεργάζεται στενά με αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία είναι ήδη ενήμερα για τη δράση ύποπτων ατόμων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ή το εγκατέλειψαν πρόσφατα, καταφέρνοντας να περάσουν στην καρδιά της Ευρώπης.

Στην εν λόγω επιχείρηση εντοπισμού των τζιχαντιστών ζητήθηκε και η συμβολή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, παρά τις τεταμένες σχέσεις που επικρατούν μεταξύ της Ευρώπης και της γειτονικής χώρας, οι οποίες, φαίνεται να διαθέτουν πολύτιμες πληροφορίες. Πληροφορίες οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν ιδιαίτερα στην επιχείρηση και αφορούν στην επιβεβαίωση ή μη των ισχυρισμών αλλοδαπών που δήλωναν Σύροι πρόσφυγες και χρειάστηκε να υποβληθούν σε πιο ενδελεχή έλεγχο.

Από την άλλη, σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, η Τουρκία είναι αυτή που διευκολύνει -ή τουλάχιστον δεν εμποδίζει- τη μετακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό να μειώσει τον κίνδυνο αντιποίνων στο έδαφός της από ακραίους ισλαμιστές που έχουν διεισδύσει στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στο στόχαστρο έχουν μπει άτομα που ταξιδεύουν μόνα τους και απομονώνονται από την υπόλοιπη ομάδα των μεταναστών.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν περίεργα τατουάζ, επιθετική συμπεριφορά και μιλούν συγκεκριμένες διαλέκτους. Ορισμένοι μάλιστα επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά όχι μόνο στους αστυνομικούς, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες. Αυτοί είναι που κρατούνται ή παρακολουθούνται διακριτικά.


Τα κυκλώματα 
Εξετάζεται επίσης η διαδρομή ανδρών που ταξίδεψαν από την Τουρκία στη Λέρο και στην Κω, όπου και δήλωσαν ότι είναι Σύροι, παρότι ούτε μιλούσαν την τοπική αραβική διάλεκτο, ούτε είχαν επαρκείς γεωγραφικές και ιστορικές γνώσεις της συγκεκριμένης χώρας. Τα άτομα αυτά δεν μπόρεσαν να κρατηθούν από τις Αρχές και χάθηκαν στην Αθήνα, όπου ο εντοπισμός τους καθίσταται από δύσκολος έως αδύνατος.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες, άλλωστε, «είναι κοινό μυστικό ότι στην πρωτεύουσα λειτουργεί ένα αρκετά οργανωμένο δίκτυο, το οποίο προσφέρει προστασία σ’ αυτά τα άτομα». Για την ακρίβεια, τα κρύβει εβδομάδες, ίσως και μήνες, σε διαμερίσματα και στη συνέχεια τα προμηθεύει χαρτιά έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, έχει αυξηθεί σημαντικά η δύναμη των κλιμακίων της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ στα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος του Προσφυγικού.

Μετά το Κοινό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση των Δικτύων Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων που υπεγράφη στις αρχές Ιουνίου μεταξύ Ελλάδας και Europol, η έρευνα για τον εντοπισμό τέτοιων ατόμων καθίσταται πιο αποτελεσματική και γρήγορη. Το κλιμάκιο που μόλις έφτασε σκοπεύει να διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους σε αλλοδαπούς ώστε να εξακριβωθούν κινήσεις υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία. Αστυνομική πηγή θεωρεί ότι «τζιχαντιστές που πιθανόν σκοπεύουν να διαπράξουν νέες επιθέσεις χρησιμοποιούν τα δρομολόγια των προσφύγων».

Η ίδια πηγή εκφράζει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης κάποιων από αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί και ζουν εδώ και μήνες στην Ελλάδα σε ομολογουμένως άθλιες συνθήκες.

Προπαγάνδα και στρατολογήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, «από τα μέσα του 2015 το Ισλαμικό Κράτος έχει αναθέσει σε μέλη του να διεισδύσουν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα με σκοπό την προπαγάνδα και τη στρατολόγηση νέων “στρατιωτών”». Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, «είχαν μέχρι και USB με οδηγίες για το πώς πρέπει να προσεγγίζουν, τι να λένε και τι βίντεο να δείχνουν». Hταν άτομα που μετά την εκπαίδευσή τους στη Συρία επέστρεφαν σταδιακά στην Ευρώπη από το 2014. Οι στρατολογητές πλησιάζουν άνδρες νεαρής ηλικίας χωρίς οικογένεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι τους πλησίασαν άτομα που κάνουν κατήχηση σε ακραία εκδοχή του Ισλάμ και δεν διστάζουν να επικροτούν τη δράση του Ισλαμικού Κράτους. «Oταν τόσοι άνθρωποι ζουν στoιβαγμένοι υπό άθλιες συνθήκες και αποκομμένοι από τις οικογένειές τους, χωρίς να έχουν κάτι να προσμένουν, είναι εύκολο να παρασυρθούν», μας είπε αστυνομική πηγή.

Λιμενικοί και αστυνομικοί που φυλάσσουν τα hotspots του ανατολικού Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν παρατηρήσει την περίεργη δράση ομάδων που σημειώνουν παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Παρά τις προειδοποιήσεις προς τις Αρχές, ο έλεγχος που ασκούν οι επιτόπου αξιωματικοί ασφαλείας είναι εκ των πραγμάτων ελλιπής. Και δεν θα μπορούσε να γίνεται διαφορετικά από τη στιγμή που οι Eλληνες αστυνομικοί δεν έχουν ακόμα δυνατότητα πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων.

Το κενό αυτό γίνεται προσπάθεια να καλύψει το κλιμάκιο της Europol, το οποίο έχει Ολλανδή προϊσταμένη και θα εγκατασταθεί στα γραφεία του European Regional Task Force (πρώην γραφείο Frontex) στον Πειραιά. Εκτός από τους Ευρωπαίους αξιωματικούς, στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και στελέχη της ΕΥΠ.

Γερμανικοί κεραυνοί κατά Τουρκίας
 Στο στόχαστρό τους, όμως, έχουν τεθεί και οι νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσφυγες. Eντονη ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο ενός νέου ρεύματος, το οποίο θα προκύψει από την αναπόφευκτη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Aγκυρας του περασμένου Μαρτίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέλη της γερμανικής κυβέρνησης μιλούν ανοιχτά πια για σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και ισλαμιστικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής. Αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι «οι βάρκες που τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στα ελληνικά νησιά μεταφέρουν περισσότερους οικονομικούς μετανάστες από χώρες της Αφρικής παρά πρόσφυγες από τη Συρία».

Πρόκειται για άτομα που είναι ενημερωμένα και ζητούν αμέσως να υποβάλουν αίτηση ασύλου, διαδικασία που τους εξασφαλίζει χρόνο παραμονής στην Ελλάδα.

Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας μπορεί να πνέει τα λοίσθια, αλλά τυπικά ακόμα ισχύει. Οι νεοαφιχθέντες είναι κατά κανόνα νέοι άνδρες και όχι οικογένειες ή γυναικόπαιδα. Στην περίπτωση που πρόκειται για Σύρους, έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως είναι άτομα που είτε χρήζουν ιατρικής φροντίδας, είτε είναι εμφανώς πολύ χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Αρμόδια πηγή δεν κρύβει τον φόβο της για «μαζική εισροή ακραίων ισλαμιστών». Οπως εξηγεί, «τέτοια στοιχεία υπάρχουν αρκετά στα κέντρα φιλοξενίας στην Τουρκία». Η ίδια πηγή μάς είπε ότι επανεξετάζεται το σενάριο τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί από το Ισλαμικό Κράτος σε βάσεις του στη Λιβύη να διεισδύσουν σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, κυρίως στην Ιταλία.

Αν και το ενδεχόμενο αυτό είχε παλαιότερα κριθεί υπερβολικό, νέα δεδομένα το επανέφεραν στο τραπέζι. «Η Κρήτη δεν είναι προς το παρόν προορισμός, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει», εκτιμούν αναλυτές των υπηρεσιών ασφαλείας, προσθέτοντας: «Τα 200 μίλια θάλασσας που τη χωρίζουν από την πόλη Ντέρνα, που είναι προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, είναι πολλά, αλλά όχι και απαγορευτικά».

Αναβρασμός για τα νέα hot spots
Την ίδια ώρα, ένταση προκαλεί και η επιχείρηση του «ισομερούς καταμερισμού» των μεταναστών και προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια. Η κατάσταση στους καταυλισμούς μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι δραματική, με τα κέντρα υποδοχής να φιλοξενούν πολύ περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που μπορούν να αντέξουν. Τα επεισόδια και οι τραυματισμοί αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μετακινήσει μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις.

Αναβρασμός επικράτησε και στην Κρήτη, στον απόηχο των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι στο νησί θα μεταφερθούν 3.000 μετανάστες. Η Κρήτη, όμως, δεν είναι η μόνη περιοχή που θα κληθεί να σηκώσει μέρος του βάρους. Ολοι ανεξαιρέτως οι δήμοι της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, θα φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στα νησιά. «Είναι προφανές ότι ήρθαν για να μείνουν», διαμηνύουν ξεκάθαρα από το Μαξίμου.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Γ. Μουζάλας και Δημήτρης Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους. Με αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να διεκδικήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και της πρόβλεψης για επαναπροώθηση στις χώρες πρώτης εισόδου ατόμων που συλλαμβάνονται οπουδήποτε στην Ε.Ε. να έχουν εισέλθει παρανόμως. Μπορεί προς το παρόν η Γερμανία να μη σκοπεύει να κάνει χρήση της συνθήκης στέλνοντας κι άλλους μετανάστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αποκλείει στο προσεχές μέλλον.


Proto Thema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου