Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Γιατί σταμάτησα να βλέπω πορνό


lifo.gr
Άρης Δημοκίδης

Αυτός είναι ο Ran Gavrieli. Ζει στο Τελ Αβίβ και σπούδασε στο Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Είδα πριν χρόνια το βίντεο της ομιλίας του με τίτλο "Γιατί σταμάτησα να βλέπω πορνό". Σε κάποια σημεία συμφωνώ, άλλα μου μοιάζουν υπερβολικά. Άνοιξε πάντως την κουβέντα, μέσα απ' την προσωπική του εμπειρία ως πρώην θεατή.
Εκτός των άλλων υποστηρίζει:

*Η πορνεία [μπροστά στην κάμερα ή όχι] δεν είναι το παιδικό όνειρο κανενός. Είναι πάντα αποτέλεσμα προβλημάτων και δυστυχίας. Άρχισα να το αντιλαμβάνομαι αυτό σταδιακά, όταν ως εθελοντής δούλεψα με ανθρώπους απ' τη βιομηχανία του σεξ, πολλοί απ' αυτούς θύματα trafficking. Aλλά επίσης, δε χρειάζεται να δουλέψεις σε οίκους ανοχής, στο πεζοδρόμιο ή κάτω από γέφυρες, για να καταλάβεις πώς δουλεύει ο μηχανισμός του πορνό.

*Το πορνό δεν έχει καμία σχέση με την erotica και την υγιή σεξουαλική επικοινωνία. Ο άντρας εξουσιάζει τη γυναίκα - αυτή είναι η ουσία του πορνό. Η ελεύθερη βούληση των γυναικών εξαφανίζεται, πρέπει να παίζουν το ρόλο των σεξουαλικών αντικειμένων των ανδρών.

*Το πορνό δεν έχει σχέση με την ελευθερία του λόγου, αλλά με την σεξουαλική εκμετάλλευση που συχνά συνεπάγεται την εξαναγκαστική εκπόρνευση, το εμπόριο γυναικών, το βιασμό. Για κάθε μια γνωστή πορνοστάρ που "επέζησε" και είναι σήμερα πετυχημένη σε άλλους τομείς, έχουμε χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες που δεν τα καταφέρνουν. Κυριολεκτικά μιλάω. Η βιομηχανία του σεξ τις διαλέγει, και μετά τις πετάει σα στυμμένες λεμονόκουπες, στέλνοντάς τες στα μπουρδέλα, στο πεζοδρόμιο, στα "ινστιτούτα" μασάζ. Γιατί πολλές απ' αυτές πεθαίνουν πριν τα πενήντα τους σε χώρες που ο μέσος όρος θανάτου είναι τα 75; Τέσσερις βασικοί λόγοι: Ναρκωτικά, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, δολοφονία από πελάτη/νταβατζή/γκόμενο - και αυτοκτονία.

*Όταν κάθομαι μπροστά στο λάπτοπ μου, στην ασφάλεια του σπιτιού μου και βλέπω πορνό, ακόμα κι όταν δεν πληρώνω γι' αυτό, δημιουργώ ζήτηση. Κι όπου υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά! Αν βλέπω μαύρες ώριμες γυναίκες, κάποιος θα γίνει νταβατζής μιας μαύρων ώριμων γυναικών. Αν έβλεπα 18χρονες Ασιάτισσες, κάποιος μέσω trafficking τρέχει ήδη να μαζέψει 18χρονες Ασιάτισσες για να γυρίσουν κι άλλα φιλμ. Έβλεπα κολλεγιοκόριτσα των ΗΠΑ; Ισραηλινές γυναίκες; Παλαιστίνιες; Τα κατακάθια της Γης τρέχουν ήδη για να τις βρουν, να τις εξωθήσουν σε πορνεία on-camera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου