Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Οι εργαζόμενοι οργανωμένα να απαντήσουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα


Την ανάγκη οι εξελίξεις να βρουν τους εργαζόμενους οργανωμένους και προετοιμασμένους να απαντήσουν τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο», ενώ τα σενάρια και οι φήμες για το «σχέδιο εξυγίανσης» της επιχείρησης πυκνώνουν.
Σε κοινή σύσκεψή που έγινε στις 24 Αυγούστου οι Επιτροπές Αγώνα αποφάσισαν: Να καλέσουν σε Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα και να συζητήσουν για τις εξελίξεις και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι. Να συνεχίσουν την προσπάθεια να ενισχυθούν με περισσότερους εργαζόμενους και να συμβάλουν στη δημιουργία νέων επιτροπών και σε καταστήματα, που δεν έχουν κάνει το βήμα ακόμα. Να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων με εγγραφές στα ταξικά κλαδικά σωματεία των
εμποροϋπαλλήλων.
Με την ανακοίνωσή τους δίνουν απάντηση στα δημοσιεύματα και στις φήμες που διαχέουν στελέχη της εταιρείας πως «όλα βαίνουν καλώς» με τη συμφωνία «διάσωσης» της επιχείρησης: «Κανένας σωτήρας δεν θα διασφαλίσει τη δουλειά μας, τις συμβάσεις, τα δικαιώματά μας. Κανένα σχέδιο εξυγίανσης δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Ήδη αυτά που ακούγονται, αποτελούν καμπανάκι συναγερμού για όλους μας. Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε την εργασία μας, τη ζωή των οικογενειών μας! Για να μην προστεθεί κανένας εργαζόμενος από τον "Μαρινόπουλο" στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ. Για να μην εργαζόμαστε για ένα ξεροκόμματο, χωρίς δικαιώματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Αναφέρονται ακόμα στο επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο «λειτούργησε σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και τάχθηκε υπέρ της εργοδοσίας». Υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητο να συγκληθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης στην Αθήνα και προετοιμάζονται για να αναλάβουν οι ίδιες την πρωτοβουλία αυτή καθώς και την προσπάθεια για συντονισμό με τις Επιτροπές Αγώνα σε άλλες περιοχές της χώρας και με το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Β. Ελλάδα.
Οι Επιτροπές Αγώνα διεκδικούν: Αμεση καταβολή όλου του μισθού, καμία καθυστέρηση στη μισθοδοσία. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις. Παράλληλα, διεκδικούν από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία τους, όπως δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καμία διακοπή ρεύματος και νερού, «πάγωμα» των δανείων και κάθε χρέους έως ότου καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Στο μεταξύ, στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών συζητιέται το σχέδιο που έχει καταθέσει ο «Σκλαβενίτης» για τη «διάσωση» της επιχείρησης «Μαρινόπουλος». Θετικές αποφάσεις έχουν πάρει ήδη η «Alpha Bank», η «Τράπεζα Πειραιώς» και η «Eurobank», ενώ αναμένεται και η απόφαση της «Εθνικής Τράπεζας». Οι διαδικασίες συνεχίζονται με ορίζοντα την 21η Σεπτέμβρη, ημερομηνία κατά την οποία εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στον πτωχευτικό κώδικα, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από αυτή.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προβλέπει δανειοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση της «Μαρινόπουλος» με 125 εκατ. ευρώ από τον «Σκλαβενίτη» καθώς και «κούρεμα» των οφειλών σε προμηθευτές μέχρι και 50%. Ωστόσο, παράγοντας ο οποίος θα παίξει ρόλο αναμένεται να είναι και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί.

 http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου