Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ένας νεκρός στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην δήθεν ασφαλή Τουρκία [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Επεισοδιακές ήταν για άλλη  μία χρονιά οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθεια του να προσεγγίσει την πλατεία Ταξίμ.
Εκατοντάδες πολίτες, αψηφώντας τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης,συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και επιχείρησαν να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταξίμ....
  Η κατάσταση δεν άργησε να γίνει εκρηκτική με την αστυνομία να κάνει εκταταμένη ρίψη χημικών εναντίον διαδηλωτών, αλλά και να ρίχνει νερό με αύρες προκειμένου να τους απωθήσει.
Όπως αναφέρει η Hurriyet, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας. Ο 57χρονος Nail Mavuş αφού χτυπήθηκε από κανόνι νερού,μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο, όπου και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αρκετοί διαδηλωτέςσυνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε κλούβες της αστυνομίας.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Στην πλατεία Ταξίμ υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συγκέντρωση διαδηλωτών που θα θελήσουν να εορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Σχεδόν 25.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη κλείνοντας δρόμους και αποκλείοντας την περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Ταξίμ και η έξοδος του σταθμού Σισχάνε στον πεζόδρομο Ιστικλάλ είναι επίσης κλειστοί.
Τα μέτρα ασφαλείας ήδη από το Μεγάλο Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ στην πλατεία, όπου τοποθετήθηκαν μεταλλικά κιγκλιδώματα και δεκάδες άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν.
Όπως συνέβη και τα προηγούμενα έτη, οι αρχέςαπαγόρευσαν να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, κι έδωσαν άδεια για συγκέντρωση στο Μπακιρκόι, συνοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που δεν άργησε όμως να κατευθυνθεί προς τα εκεί.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αιτούνται κάθε χρονιά να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ ώστε να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Τότε, άγνωστοι είχαν ανοίξει  πυρ εναντίον των διαδηλωτών, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και τον θάνατο 34 ανθρώπων.
Από τον Ιούνιο του 2013 και τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης με επίκεντρο τη συγκεκριμένη πλατεία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγορεύει ωστόσο συστηματικά τις συγκεντρώσεις εκεί.
Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται σε τεταμένη χρονικά συγκυρία με την χώρα συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές ή τους Κούρδους αυτονομιστές.
* Στην κεντρική φωτογραφία η σορός του άτυχου διαδηλωτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου