Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΑΕΚ: Προσκύνημα στη Παναγία του Πόντου τρέχοντας 27 μέρες!!!

O αθλητής υπέρ αποστάσεων της ΑΕΚ: "Ό,τι έζησα και ζήσαμε, απ’την Τραπεζούντα κάτω, μέχρι το μοναστήρι της Παναγίας μας δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί δέος."
Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, από την Πτολεμαΐδα, εκπλήρωσε το τάμα του, μπήκε στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου έγινε ένα τελετουργικό, το οποίο παρακολούθησαν με ευλάβεια μουσουλμάνοι προσκυνητές - See more at: http://www.kozan.gr/post/216791#sthash.i5hChHzt.dpuf
Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. 
Ο Τεμόν ΑΕΚ εκπλήρωσε το τάμα προς την Παναγία! 
Ο Γιώργος Ζαχαριάδης είχε ξεκινήσει πριν 27 ημέρες απ’την Καστανιά Ημαθίας, απ’την ανιστορηθείσα μονή της Σουμελάς και το Σάββατο 1 Αυγούστου, λιγότερο από ένα μήνα δηλαδή, έφτασε στο παλαιό μοναστήρι που βρίσκεται στη Ματσούκα του Πόντου. Ξεκίνησε στις 5:30 το πρωί με την εικόνα της Παναγίας στην αγκαλιά του και την ελληνική σημαία στους ώμους του, την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ. Ο δρόμος σήμερα ήταν μόνο ανηφορικός. Μόνο για λίγα χιλιόμετρα στην Τραπεζούντα έτρεξε ο Γιώργος σε ομαλό έδαφος. Οι δυσκολίες όμως δεν πτόησαν τον Ενωσίτη υπερδρομέα. Δεν μπορούσε να λυγίσει. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Παναγία έκανε τη διαδρομή ευκολότερη. «Σήμερα ο ήλιος δεν ήταν καυτός, λόγω συννεφιάς που είχε το πρωί με αποτέλεσμα να μην νιώσω ζέστη. 
Το έκανε η Παναγιά. Οι ακτίνες του άρχισαν να φαίνονται όταν ..
εγώ έτρεχα μέσα στα δέντρα, τα οποία μου παρείχαν πλήρη κάλυψη», δήλωσε συγκινημένος στο AEK LIVE. Η διαδρομή ήταν γεμάτη θύμησες για τον Γιώργο. Όποιος έχει ποντιακά ακούσματα το καταλαβαίνει. Όλη αυτή η περιοχή είναι χιλιοτραγουδισμένη απ’τους ποντιακούς σκοπούς και τις καϊτέδες. Ο Τεμόν ΑΕΚ πέρασε ποτάμια, μύρισε την ευωδία των ελάτων της Ματσούκας, διέσχισε βουνά, ενώ δεν μπορούσε να μήν περάσει απ’το θρυλικό γεφύρι της Τρίχας, το οποίο στους μύστες της ποντιακής παράδοσης θυμίζει το γνωστό δημοτικό τραγούδι, την παραλογή του ποιήματος για το γεφύρι της Άρτας. 

 Πέντε χιλιόμετρα πριν το μοναστήρι, ο Πόντιος υπερμαραθωνοδόμος «απάντησε» τρεις Έλληνες προσκυνητές, οι οποίοι τον συνόδευσαν μέχρι το όρος του Μελά. Στο μοναστήρι της Παναγίας έφτασε στις 11:30 μετά από 50 χιλιόμετρα τρεξίματος. Το τάμα εκπληρώθηκε μετά από ένα συγκινητικό τελετουργικό που διενήργησε η ελληνική παρέα.
 Ο Γιώργος με τους υπόλοιπους 5 Έλληνες έκαναν κάτι σαν τρισάγιο, παρέθεσαν κόλλυβα, λάδι και αγιασμό που τα είχαν πάρει απ’το μοναστήρι της Σουμελάς στην Ημαθία και άναψαν ένα καντήλι και μερικά κεριά. Ορθόδοξους. Δεν είναι λίγοι οι μουσουλμάνοι επισκέπτες, οι οποίοι πηγαίνουν στη μονή για να πάρουν την ευλογία της. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο αυτή την εποχή, αλλά από παλιά. Οι μουσουλμάνοι ήξεραν για τα θαύματα της Παναγίας και πήγαιναν προκειμένου να θεραπευτούν από αρρώστειες (οι μή υγιείς). Ο Τεμόν ΑΕΚ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό να διηγηθεί στο AEK LIVE.
 «Μου έκανε εντύπωση η παρουσία τόσων πολλών μουσουλμάνων. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του τελετουργικού που κάναμε, μας περικύκλωσαν όλοι και με ευλάβεια παρακολουθούσαν τις προσευχές μας. Ό,τι έζησα και ζήσαμε, απ’την Τραπεζούντα κάτω, μέχρι το μοναστήρι της Παναγίας μας δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί δέος. 
Δεν υπάρχουν λόγια για να σας περιγράψω τα συναισθήματά μου. Κλαίγαμε από συγκίνηση», μας είπε ο Ενωσίτης αδερφός μας. Κάτω απ’τον ιερό βράχο της Σουμελά ο Γιώργος με την ελληνική σημαία πάντα στην πλάτη του, αφού πήρε τη χάρη της Δέσποινας επέστρεψε το απόγευμα στην πόλη των πόλεων, την Τραπεζούντα. Μπορεί το τάμα να πραγματοποιήθηκε, το ταξίδι όμως… συνεχίζεται.

 Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης 

www.aek-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου