Οι σκηνές των κατεστραμμένων οικιών , των σωρών από μπάζα στους δρόμους, και η εικόνα διάλυσης ,  έχουν αλλάξει πολύ από τότε οι ισλαμιστές αντάρτες αποσύρθηκαν πριν από ένα χρόνο από  τμήμα της πόλης Χομς στην Συρία. Σήμερα οι χριστιανοί κάτοικοι της πόλης σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα  εργάζονται για την  ανοικοδόμηση αυτών που έχουν καταστραφεί σε μια προσπάθεια η πόλη αυτή να ξαναθυμίσει  κάτι απο το όμορφο  παρελθόν της.
Περίπου 1.200 οικογένειες επέστρεψαν στις συνοικίες της παλιάς   πόλης Χομς, εκ των οποίων 500 είναι χριστιανικές,  οι..
οποίες επέστρεψαν  στις περιοχές  Bustan Al-Diwan και Hamidiyeh.
Οι Σύροι χριστιανοί αναφέρουν  ότι η   ορθόδοξη εκκλησία έχει παίξει τον σημαντικότερο  ρόλο στην ανοικοδόμηση των οικιών χριστιανών οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη διαδικασία ανοικοδόμησης και δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση από την συριακή  κυβέρνηση.
Εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας αποχώρησαν από τα τελευταία εναπομείναντα οχυρά τους στην καρδιά της  πόλης Χομς ,  μετά από δύο χρόνων πολιορκία του συριακού στρατού . Οι κάτοικοι της   πόλης Χομς σταδιακά επιστρέφουν στα σπίτια τους και προσωπικά εργάζονται για την  ανοικοδόμηση των γειτονιών τους, οι οποίες υπέστησαν μεγάλη καταστροφή.
Οι περισσότεροι από αυτούς που επιστρέφουν είναι χριστιανοί  που περίμεναν το  τέλος  του εφιάλτη , για να επιστρέψουν  στην χριστιανική συνοικία τους στην  περιοχή της παλιάς συνοικίας της πόλης Χομς, και συγκεκριμένα στις περιοχές  Bustan Al-Diwan και Hamidiyeh.
Έχει περάσει ένας χρόνος, που οι κάμερες των ξένων δημοσιογράφων έδειχναν κτίρια γκρεμισμένα , ξηλωμένα δάπεδα , παράθυρα να λείπουν και γενικώς να εμφανίζουν μια εικόνα βιβλικής καταστροφής. Τώρα η εικόνα αλλάζει ημέρα με την ημέρα. Εκατοντάδες άτομα εργάζονται   για την ανοικοδόμηση πολλών οικιών και την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πόλης .
«Έχω επιστρέψει στο σπίτι  μου αφότου  η πόλη απελευθερώθηκε από τους αντάρτες. Τα συντρίμμια και τα  χαλάσματα, καθώς και εμπόδια,  όπως κομμάτια απο  ψυγεία και πλυντήρια, ήταν παντού», δήλωσε ο  Εμάντ Χούσνι, δάσκαλος σε σχολείο στην παλιά συνοικία της Χομς μιλώντας στο  κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων  Xinhua .
Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες, καθώς και οι τοπικές επιτροπές του  δήμου εργάζονται πυρετωδώς  για να καθαρίσουν  τους δρόμους της μαρτυρικής πόλης.
«Η ζωή επανέρχεται σταδιακά σε αυτές τις γειτονιές  . Δόξα τω Θεώ, τώρα έχουμε ρεύμα και νερό, καθώς και τηλεφωνικές γραμμές και  διαδίκτυο και όλες τις υπηρεσίες που θέλουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Περίπου 250 διαμερίσματα έχουν καθοριστεί και  ανανεωθεί. Τα σπίτια  είναι πλήρως ανακαινισμένα. Το ηλεκτρικό  αποκαταστάθηκε  όπως και το σύστημα αποχέτευσης και η παροχή νερού.  Επίσης ένα σχολείο είναι υπό ανακαίνιση, αναμένοντας να ξανακουστούν  κάποιοια  στιγμή οι παιδικές φωνές.
Τα χαρούμενα γκράφιτι στους δρόμους έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, ειδικά στην παλιά πόλη. Κάποιο από αυτά  έγραφε: « Καλώς ήλθατε στην παλιά πόλη Χομς. Κάντε ειρήνη και όχι πόλεμο» .
Ακόμα  όμως και έτσι , οι απειλές εναντίον των χριστιανών στην Χόμς δεν σταμάτησαν από τους φονιάδες των  ισλαμικών υπερ-ριζοσπαστικών ομάδων του ισλαμικού στρατού.
Αυτή την εβδομάδα,  μαχητές του  Ισλαμικού Κράτους (IS) άρπαξαν ως ομήρους  230 χριστιανούς  της Συρίας, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά από την πόλη  Qaryateyn στα νοτιοανατολικά της  επαρχία  Χομς.
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapstagma.gr, οι  Χριστιανοί της Συρίας,  οι οποίοι καταλάμβαναν περίπου το 10 τοις εκατό του πλυθυσμού της χώρας , σε σχέση  με τους μουσουλμάνους σουνίτες που αποτελούσαν την πλειοψηφία , έχουν υποφέρει πιο πολύ από όλους από την βαρβαρότητα των μαχητών του ISIS .
Οι Χριστιανοί έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξη τους   στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ , ο οποίος υπερασπίζεται όλες τις μειονότητες της χώρας του  .
Σύμφωνα με στοιχεία , οι Χριστιανοί στη Συρία ήταν αρκετά ευκατάστατη  πληθυσμιακή ομάδα  και διέθετε  στελέχη ακόμη και σε ανώτερες θέσεις στην συριακή  κυβέρνηση. Αυτό είναι μία από τις αιτίες που έχουν προκληθεί έντονες   ανησυχίες στα διαφαινόμενα τουρκικά σχέδια   για μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης  του Άσαντ .
Είναι  κάτι κοινότυπο  στην χώρα αυτή , αναφέρει το δημοσίευμα   να βλέπει κάποιος  ένα τζαμί δίπλα σε μια εκκλησία, όχι μόνο στις χριστιανικές συνοικίες, αλλά σε κάθε μέρος της χώρας. Η Δαμασκός εξακολουθεί να φιλοξενεί ένα σημαντικό ποσοστό Χριστιανών, με τις εκκλησίες να είναι διασπαρμένες  σε όλη την πόλη, αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή της Bab Touma.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Πατριαρχείο Αντιοχείας ,  κατά την  μακροχρόνια  πολεμική κρίση της Συρίας εκτοπίστηκαν πάνω από 450.000 Σύροι χριστιανοί και δολοφονήθηκαν περισσότεροι  από 1.000 .
Ελπίζουμε όταν τελειώσουμε με τα μνημόνια στην ταλαιπωρημένη χώρα μας να δώσουμε «ένα χέρι» βοηθείας στους χριστιανούς της Συρίας  είτε μέσω της εκκλησίας της Ελλάδος , είτε μέσω  άλλων οργανισμών. Η αποκατάσταση της ζωής στην χώρα αυτή είναι και  προς το ελληνικό  συμφέρον.