Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΙΕΡΕΑ ΑΝΤΡΕΑ ΓΚΑΛΟ

in.gr

1
Ο ιερέας των «έσχατων» πάλεψε για την φροντίδα και το άνοιγμα σε περιθωριοποιημένους, ναρκομανείς, πόρνες και αστέγους 

Οι έσχατοι έγιναν πρώτοι στην κηδεία του ιταλού ιερέα Αντρέα Γκάλο, του «ιερέα του πεζοδρομίου» που στάθηκε στο πλευρό των απόκληρων και πέθανε σε ηλικία 84 ετώνπροκαλώντας συγκίνηση όχι μόνο στην Γένοβα, όπου υπηρετούσε, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τη θεία λειτουργία πριν την κηδεία για τον ιερέα τέλεσε ο καρδινάλιος Μπανιάσκο και την ομιλία στην εκκλησία εκφώνησε η μοναδική τρανσέξουαλ βουλευτής στην ιστορία της χώρας, η «Βλάντι» Λουξούρια.
Το φέρετρο κουβάλησαν μέλη της τοπικής κοινότητας σε μία πομπή χιλιάδων συμμετεχόντων που τραγούδησαν παρτιζάνικα τραγούδια ενώ στην πορεία είχαν στηθεί πανό και αφιερώματα γράφοντας«ευχαριστούμε ντον Αντρέα» ή ακόμη και «hasta la victoria siempre».

Η ομιλία του καρδιναλίου Μπανιάσκο στην εκκλησία διακόπηκε μάλιστα σε κάποιο σημείο όταν από το πίσω μέρος ακούστηκε το Bella Ciao (που ο Γκάλο είχε τραγουδήσει μέσα στο ναό τον περασμένο Δεκέμβριο).

Παρόντες στην κηδεία και στην νεκροπομπή, που συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου παρά τη βροχή στη Γένοβα, ήταν ο δήμαρχος και αντιπρόσωποι της περιφερειακής κυβέρνησης αλλά και μέλη άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων της πόλης.

Ο Αντρέα Γκάλο γεννήθηκε στη Γένοβα τον Ιούλιο του 1928 και ακολούθησε φιλοσοφικές σπουδές.

Μετά τις σπουδές του στη Ρώμη και μία ιεραποστολή στη Βραζιλία, επέστρεψε στη Γένοβα ιδρύοντας τη δεκαετία του '70 την κοινότητα του Σαν Μπενεντέτο αλ Πόρτο για να φιλοξενήσει τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους, ναρκομανείς, πόρνες και αστέγους, «όλους τους τελευταίους», όπως έλεγε.

Ο Αντρέα Γκάλο, θυμούνται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσπάθησε όλη τη ζωή του να ανοίξει την πόρτα της Εκκλησίας στους περιθωριοποιημένους, να δώσει μάχη για την εργασία, το δικαίωμα στην υπηκοότητα για τους ξένους, να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, να στηρίξει τους αδύναμους.

«Η βοήθεια στους τελευταίους είναι καθήκον» έλεγε ο «ιερέας των τελευταίων». Ήταν ο «ιερέας του πεζοδρομίου», ο «κόκκινος ιερέας», ο ανατρεπτικός, μεταρρυθμιστής, επαναστάτης πατέρας Γκάλο που τραγουδούσε τον περασμένο Δεκέμβριο το διάσημο παρτιζάνικο Bella Ciao μέσα στην εκκλησία στην πρωτεύουσα της Λιγουρίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου