Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οι διαφωνίες Ομπάμα – Ερντογάν όπως τις παρουσιάζει η Washington Post

Obama-ErdoganNEA02
Στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ΗΠΑ και στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση του Kevin Sullivan από την Άγκυρα στην WASHINGTON POST («Turkey’s Erdogan to air policy differences with Obama») δίνοντας έμφαση σε μια σειρά διαφωνιών με την κυβέρνηση Ομπάμα σε θέματα της Μέσης Ανατολής και κυρίως την παθητική αμερικανική στάση έναντι της Συρίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Ομπάμα συμφωνούν ως προς τους ευρύτερους στόχους στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν, αλλά υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τον χειρισμό της συριακής κρίσης και άλλων θεμάτων της Μέσης Ανατολής.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει να ανθίσταται στις πιέσεις του Τούρκου Προέδρου για την παρωχή στρατιωτικής βοήθειας στους αντικυβερνητικούς μαχητές της Συρίας. Ο Ερντογάν αναμένεται ότι θα επικαλεσθεί εκθέσεις για την χρήση χημικών όπλων από τον Άσσαντ για να ζητήσει μια πιο επιθετική στάση από τις ΗΠΑ έναντι της Συρίας.
Ο Ερντογάν επιθυμεί παράλληλα την πιο ενεργή συμμετοχή του στην ειρηνευτική ισραηλο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, μολονότι η Ουάσιγκτον ζητά την αποχή του. Αμερικανοί αξιωματούχοι επικρίνουν επίσης τις συχνά ανταγωνιστικές σχέσεις του Ερντογάν με το Ιράκ, που δεν συμβάλλουν στην ανάσχεση των εθνοτικών αντιθέσεων στο Ιράκ, ενώ φέρνουν τη Βαγδάτη ολοένα πιο κοντά με την Τεχεράνη.
Ο Fadi Hakura, ερευνητής στο βρετανικό hink tank, Chatham House, σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Why the Syrian quagmire threatens Turkey» αναφέρεται στους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη συριακή κρίση για την Τουρκία, καθώς τα σύνορά της με τη Συρία μετατρέπονται προοδευτικά σε μια ανεξέλεγκτη αποσταθεροποιημένη ζώνη, όπου, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να πληγεί η ευαίσθητη εθνοτική ισορροπία της νότιας Τουρκίας, ενώ απειλείται το ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την Αραβική Άνοιξη για την ανάδυσή της ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, όπως επισημαίνεται, θα επιχειρήσει να πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα, κατά την συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία και την παροχή θανατηφόρου οπλικού υλικού στους αντικαθεστωτικούς μαχητές, μολονότι η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να είναι, προς το παρόν, αρνητική.
Ο Jeffrey Goldberg σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Obama’s Biggest Mistakes in Syria» ασκεί έντονη κριτική στις επιφυλάξεις του Προέδρου Ομπάμα για μια πιο επιθετική πολιτική έναντι της Συρίας, παρά τις ισχυρές ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ, που παραβίασαν την «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη στάση του απογοητεύει τις σύμμαχες χώρες στη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) όπως και τους εταίρους στην Ευρώπη, την Βρετανία, μεταξύ άλλων.


Read more: http://mignatiou.com/?p=3443#ixzz2TIGyeMkP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου