Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Η ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ...»



Για έβδομη συνεχή χρονιά, η εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας με πρόεδρο τον Παναγιώτη Γκινόπουλο, Διευθυντή της μονάδας Χημειοθεραπείας στο Γ.Ν Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» διοργάνωσε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, το Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας Δυτικής Ελλάδος με βασικό θέμα το ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου, στο ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο.
Μεταξύ των διαλέξεων επιφανών Ογκολόγων, Παθολόγων,Λοιμωξιολόγων, Αιματολόγων και Διατροφολόγων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Γέροντα Επιφάνιου του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου, με θέμα τη «Μοναστηριακή Διατροφή» στην οποία και μετέφερε με σεμνό και ταπεινό τρόπο τις εμπειρίες του από την δίαιτα που ακολουθούν οι μοναχοί όλο το χρόνο.
Αδιαμφισβήτητα, η μακροζωία των μοναχών, τόνισε, οφείλεται στην ισορροπημένη διατροφή τους η οποία επιτρέπει την εναλλαγή ελαιολάδου και πολλών φυτικών πρωτεινών ανά μέρα. Βασικό ρόλο επίσης παίζει και η καλλιέργεια των λαχανικών. Γύρω από κάθε μοναστήρι, οι μοναχοί ...
καλλιεργούν πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, λάχανα, κουνουπίδια, φασολάκια, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές ενώ μετά το τέλος του φθινοπώρου πηγαίνουν στα δάση και μαζεύουν άγρια μανιτάρια τα οποία αγαπούν πολύ. Τέλος, τα όσπρια, βασική πηγή πρωτεινών, καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τους μοναχούς λόγω της απαγόρευσης της κρεατοφαγίας. Το γεύμα τους συνοδεύεται από κρασί δικής τους καλλιέργειας το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε τρόφιμο και όχι προιόν τέρψεως και διασκέδασης.
Την διάλεξη του Γέροντα Επιφάνιου ακολούθησαν οι θεματικές ενότητες Κίνδυνος για Ανάπτυξη καρκίνου στο Γενικό Πληθυσμό και σε ομάδες υψηλού κινδύνου: Πρόληψη, Αξιολόγηση και Συμβουλευτική, Αξιολόγηση του Ογκολογικού Ασθενούς και Διάγνωση προκαχεξίας- καχεξίας, Υποστηρικτική Προσέγγιση της απώλειας βάρους.

 Από την Κρίστη Μητρέλη
 http://press-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου