ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ''ΠΑΓΩΝΕΙ'' ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤIΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Μια επιπλέον «ριπή», την τρίτη κατά σειρά, έριξε η Δικαιοσύνη στα «θεμέλια» της εργασιακής εφεδρείας.
Έτσι, λοιπόν, μετά το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΣτΕ, που ακύρωσαν την έξοδο από το Δημόσιο δύο δικαστικών υπαλλήλων (βλ. παρακάτω), έρχεται και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών να βάλει τη δική του «βόμβα», καθώς με προσωρινή διαταγή του, «παγώνει» την υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εργαζομένου του Δημοσίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης για υπαγωγή του στην εφεδρεία, υποστηρίζεται πως παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείρισή του σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της υπηρεσίας
Όπως συνεχίζει το αιτολογικό του υπαλλήλου, που υπηρετούσε σε Υπηρεσία Δημοσιονομικών Ελέγχων, δεν υπήρξαν αντικειμενικά κριτήρια διότι δεν προηγήθηκε συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων του με τους υπολοίπους υπαλλήλους. Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η αιφνίδια απόφαση ανέτρεψε τον οικογενειακό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μη δύναται πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ ταυτόχρονα παραβιάστηκε το δικαίωμά του να εξελιχθεί μισθολογικά έως τον χρόνο της συνταξιοδότησής του.
ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Δύο δικαστικές αποφάσεις, μία του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΣτΕ και μία του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, πυροδότησαν τις πρώτες θεσμικές «βόμβες» κατά του απαράδεκτου και αντισυνταγματικού μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Το μεν πρώτο έκρινε, ερμηνεύοντας το Ν. 4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία), με αφορμή προσφυγή δικαστικού υπαλλήλου, πως δεν προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις περιλαμβάνονται οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.
Το δε άλλο «πάγωσε» προσωρινά την προσυνταξιοδοτική εφεδρεία σε δικαστικό υπάλληλο, τουλάχιστον μέχρις ότου συζητηθεί η αίτησή του στο ακροατήριο.
Νομικοί κύκλοι σημειώναν τότε πως οι δύο αυτές αποφάσεις θα φέρουν «ντόμινο» προσφυγών από δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα ζητούν να ακυρωθούν οι διαπιστωτικές πράξεις για την εφεδρεία τους. (Δείτε εδώ και παλαιότερο δημοσίευμα της Iskra για το θεμα)
Πέραν, πάντως, από τις όποιες -σημαντικές- δικαστικές αποφάσεις, η απάντηση των εργαζομένων στην ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχονται σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική. Γι' αυτό και είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ευρύτατου μετώπου εργαζομένων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, αλλά και ανέργων, ώστε να ανατραπούν, εδώ και τώρα, τα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ:
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Σε «πάγωμα» της υπαγωγής δημοσίου υπαλλήλου στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας (προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα) οδήγησε προσωρινή διαταγή του Ακυρωτικού Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Ο δημόσιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών στην αίτησή του υποστηρίζει ότι ο Ν. 4024/2011, που προβλέπει την εργασιακή εφεδρεία, είναι παράνομος και αντισυνταγματικός.
Επίσης, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείρισή του σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της υπηρεσίας όπου απασχολείται, αφού δεν υπήρξε προηγούμενη συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων τους με αντικειμενικά κριτήρια.
Ακόμη, επισημαίνει ότι κανονικά ήταν να συνταξιοδοτηθεί το 2013, αλλά με την υπαγωγή του στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας παραβιάστηκε το δικαίωμά του να εξελιχθεί μισθολογικά έως τον χρόνο της συνταξιοδότησής του.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η αιφνίδια απόφαση της Πολιτείας να τον θέσει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ανέτρεψε τον οικογενειακό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Σημειώνεται ότι μετά την προσωρινή διαταγή θα ακολουθήσει η έκδοση απόφασης του Εφετείου επί της αίτησης αναστολής, που έχει καταθέσει ο δημόσιος υπάλληλος. Εν συνεχεία θα εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης), που έχει κατατεθεί από τον υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου