Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών

Με αφορμή την 6η Απριλίου, το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών», ημέρα που ανακαλεί οδυνηρές αναμνήσεις, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος αποτίει φόρο τιμής στα θύματα και παράλληλα ενώνει τη φωνή της, με τους Εβρίτες και απανταχού της γης Θρακιώτες αδελφούς μας, για την ένταξη της γενοκτονίας και του Θρακικού Ελληνισμού, στη γενικότερη προσπάθεια αναγνώρισης της.

Οι διωγμοί σε βάρος του θρακικού Ελληνισμού άρχισαν το 1906 στο βόρειο τμήμα της περιοχής (Ανατολική Ρωμυλία). Ακολούθησαν σφαγές, καταστροφές εκκλησιών, ελληνικών σχολείων, καθώς και η ολοσχερής καταστροφή της Αγχιάλου και της Ανατολικής Ρωμυλίας, στην οποία μέχρι τότε ευημερούσαν 300.000 Θράκες.

Κατά την περίοδο 1913-1917, όμως, 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να καταφύγουν στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 96.000,  από τη Μακρά Γέφυρα, τη Μάδυτο, την Καλλίπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Ραιδεστό, το Σκοπό και άλλες περιοχές της Ανατολικής Θράκης οδηγήθηκαν στην Μ. Ασία σε καταναγκαστικά έργα.

6η Aπριλίου του 1914 ήταν η ημέρα που οι Nεότουρκοιεπέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνεςπολλών χωριών της επαρχίας Aρκαδιουπόλεως και της Bιζύης, αλλά και άλλων θρακικών περιοχών. Ήταν Kυριακή του Πάσχα, που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Mαύρο Πάσχα». H 6η Aπριλίου σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεωνσεβάρος του Θρακικού Eλληνισμούαπό τουςTούρκους.

Είναι ανάγκη να τονιστεί ότι η Θρακική Γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αν και αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευμένη από την Ελληνική ιστοριογραφία, όπως αναφέρει ο ιστορικός Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος. Ο καθηγητής σημειώνει με έμφαση ότι “η αφετηρία των διωγμών και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και αργότερα του Πόντου υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης. Εκεί δοκίμασαν και εφάρμοσαν για πρώτη φορά το μοντέλο των μετατοπίσεων (και διωγμών) των Ελληνικών πληθυσμών και των εθνικών εκκαθαρίσεων, εκεί επέβαλαν τη γενοκτονική τους συμπεριφορά και εκεί αξιοποίησαν τα θλιβερά αποτελέσματα των πειραμάτων τους, ώστε να τα επεκτείνουν σχεδόν αμέσως στη Δυτική Μικρασία και αργότερα στον Πόντο”.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η 6η Aπριλίου είναι γνωστή σ’ όλους τους Έλληνες ως η ημερομηνία κατά την οποία η Γερμανία επιτέθηκε στην Eλλάδα, το 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου