Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Πολέμησαν τον ISIS, βομβαρδίζονται από τον Ερντογάν κι η Δύση κλείνει τα μάτια

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο
Η είδηση δεν δεσπόζει στα δυτικά ή ευρωπαϊκά ΜΜΕ: Η Τουρκία διεξήγαγε το βράδυ της Κυριακής μια γιγαντιαία αεροπορική επιδρομή στο αυτόνομο Νότιο Κουρδιστάν, στα βόρεια του Ιράκ. Δεκάδες τουρκικά F16 και τουρκικά drones «Μπαϊρακτάρ» σφυροκόπησαν 81 στόχους Κούρδων, υπό τη βαρύγδουπη ονομασία «Νύχια του Αετού». 
Ανάμεσα στους στόχους ήταν και καταυλισμοί Κούρδων προσφύγων, με ανοικτές ακόμα τις πληγές από τη μεγάλη αντίσταση στον ισλαμοφασισμό του «ISIS», αν και η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βομβαρδισμοί έγιναν σε σπηλιές-κρησφύγετα Κούρδων μαχητών, «τρομοκρατών», όπως τους αποκαλεί το τουρκικό καθεστώς.

Στις εν λόγω περιοχές, που βρίσκονται νοτιοανατολικά του Ντιγιάρμπακιρ (Αμίδα στα κουρδικά) και της Μαλάτειας, δεν αποδεικνύεται ότι δρουν Κούρδοι αντάρτες, μα κατοικούν κυρίως οι Γιαζίντι ή Γεζίντι, μια κουρδική φυλή εις βάρος της οποίας το «Ισλαμικό Κράτος» διέπραξε φοβερές φρικαλεότητες τον Αύγουστο του 2014. Οι τουρκικές επιδρομές είχαν ως επίκεντρο την ορεινή επαρχία Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ (εκεί το 2004, πέντε χιλιάδες άνδρες δολοφονήθηκαν από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι πήραν ως σκλάβες τις γυναίκες τους), από όπου η Τουρκία δεν έχει δεχθεί καμία επίθεση. Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί, στη συγκεκριμένη περιοχή, πραγματοποιήθηκαν πολύ κοντά στον κουρδικό προσφυγικό καταυλισμό, στο Μαχμούρ. Το 2015, οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Σιντζάρ και εκδίωξαν τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».
Η περιοχή που αποφάσισε τώρα να πλήξει ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τυχαία. Το Νότιο Κουρδιστάν, ένα από τα τέσσερα μέρη του Μεγάλου Κουρδιστάν, διοικείται από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση με πρωτεύουσα την Αρμπίλ. Ο αγώνας των Κούρδων για αυτονομία στην περιοχή πάει 100 σχεδόν χρόνια πίσω και σηματοδοτείται από την επιμονή των στρατιωτικών δυνάμεων «Πεσμεργκά» για εδραίωση. Αυτό επιτεύχθηκε ντε φάκτο το 1991 και ντε γιούρε το 2005, με το νέο σύνταγμα του Ιράκ. Η αυτονομία του Νοτίου Κουρδιστάν αναγνωρίζεται τόσο από το Ιράκ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη. 
Κατά παράβαση του σχεδίου της Τουρκίας για εθνοκάθαρση του ιστορικού λαού των Κούρδων, στο βόρειο Ιράκ συντελείται ένα θαύμα. Και προκαλεί οργή και θλίψη το γεγονός ότι ολάκερη η δύση γυρνά την πλάτη στους Πεσμεργκά, που αντιστάθηκαν τόσο έντονα και προς υπηρεσία της ανθρωπότητας στον ισλαμοφασισμό, σε άριστη συμπόρευση με τους Κούρδους του Δυτικού Κουρδιστάν, της Ροζάβα, που προκάλεσαν στο «ISIS» τεράστιες ήττες. Οι Κούρδοι καλούνται, όπως κάνουν δεκάδες χρόνια τώρα, να τα βάλουν με τον ισλαμοφασισμό του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας. Είτε στο βόρειο Ιράκ είτε στη Ροζάβα είτε στην Αμίδα είτε στο ιρανικό Κουρδιστάν, με φίλους μόνο τα βουνά. «Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για έναν καινούργιο κόσμο». Και για την τουρκοκρατούμενη Κύπρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου