Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Μια ελληνική υβριδική επικοινωνιακή καμπάνια για την Τουρκία


Μια ελληνική υβριδική επικοινωνιακή καμπάνια για την Τουρκία
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για το πως μπορεί να οργανωθεί μια υβριδική επικοινωνιακή καμπάνια για την Τουρκία. Σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει μία επικοινωνιακή εκστρατεία στοχοποιώντας την Τουρκία βασιζόμενη σε απολύτως αληθινά στοιχεία και γεγονότα. Τονίζει ότι στην ουσία μία καμπάνια ενημέρωσης θα είναι, χωρίς η Ελλάδα να φαίνεται ως ο οργανωτής. «Οι εταιρείες lobbying και οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτό υπάρχουν», επισημαίνει.
Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας – και ορθώς αποτελεί θέμα δημόσιας ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων διότι είναι μείζον- να καταθέσουμε πολύ συνοπτικά μία μόνο παράμετρο από το αντίστοιχο ελληνικό δόγμα που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί.

Ως γνωστόν και εν ολίγοις ο υβριδικός πόλεμος ονομάζεται έτσι επειδή η εφαρμογή του κινείται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ πολέμου και ειρήνης, είναι χαμηλότερης έντασης από τον κλασικό ανοιχτό πόλεμο, αλλά δεν είναι ακριβώς ειρήνη. Ενσωματώνει διάφορων ειδών επιχειρήσεις και δράσεις που δεν καταγράφονται ως πολεμικές επιχειρήσεις αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ειρηνικές πολιτικές , εξ ου και «υβριδικός», με στόχο την υπονόμευση και την αποσταθεροποίηση του αντιπάλου.
Μία κλασική παράμετρος του υβριδικού πολέμου είναι οι επιχειρήσεις αποπληροφόρησης, παραπληροφόρησης ή και επιθετικής επικοινωνιακής πολιτικής, με έναν από τους στόχους των τελευταίων να είναι η επιβάρυνση της εικόνας του αντιπάλου στην αντίληψη τρίτων, είτε είναι κρατικοί δρώντες είτε η διεθνής ή κάποια στοχευμένη κοινή γνώμη.

Πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα μπορούσε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου υβριδικού σχεδιασμού να συμπεριλάβει μία επικοινωνιακή εκστρατεία στοχοποιώντας την Τουρκία βασιζόμενη σε απολύτως αληθινά στοιχεία και γεγονότα. Στην ουσία μία καμπάνια ενημέρωσης θα είναι. Χωρίς η Ελλάδα να φαίνεται ως ο οργανωτής. Οι εταιρείες lobbying και οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτό υπάρχουν.

Ένας τομέας που προσφέρεται για εντατική επικοινωνία είναι η παντοειδής στήριξη και χρησιμοποίηση των τζιχαντιστών από την Τουρκία. Από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη η εκπαίδευση, εξοπλισμός, χρηματοδότηση, επιμελητειακή υποστήριξη και χρήση ως μισθοφόρων των ισλαμιστών τρομοκρατών από την Άγκυρα, παρέχει ανεξάντλητο υλικό για ρεπορτάζ, άρθρα, αφιερώματα, καταχωρήσεις που θα αναδεικνύουν την υπαρκτή οργανική σύνδεση του ISIS της Al Qaeda και των λοιπών παραφυάδων της ισλαμικής τρομοκρατίας με τη «μαμά Τουρκία». svg%3E
Και μόνο ο αριθμός των τζιχαντιστών, μπορεί και περισσότεροι από 15 χιλιάδες, που έχει στείλει στη Λιβύη και ο ρόλος τους την επόμενη μέρα, είναι ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ για τα διεθνή ΜΜΕ. Πως η Λιβύη, στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης μετατρέπεται σε βάση και ορμητήριο ισλαμιστών τρομοκρατών.

Τουρκικής καταγωγής ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Μαζί με τα εκατοντάδες βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και καταγράφουν τις φρικαλεότητες των μισθοφόρων της Τουρκίας, συγκεντρώνεται ένα πολύ αποτελεσματικό υλικό για την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την τουρκική δραστηριότητα. Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι τουρκικής καταγωγής, είναι ένα story από μόνο του. svg%3E
Όπως κορυφαίο θέμα προς αξιοποίηση το οποίο αφορά όλη την Ευρώπη είναι η οπλοποίηση του μεταναστευτικού και η πολλαπλή χρήση του εις βάρος της Δύσης. Ως εργαλείο δημογραφικής αλλοίωσης, εποικισμού και ισλαμοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου, ως μοχλό εκβιασμού για να αποσπά κονδύλια από την ΕΕ προκειμένου να συγκρατεί τις ροές ενώ στην πραγματικότητα σκοπίμως τις συγκεντρώνει, γεμίζει τις «δεξαμενές» και τις κατευθύνει κατά βούληση. Το οπτικό υλικό που υπάρχει με τις τουρκικές υπηρεσίες, ακτοφυλακή, στρατοχωροφυλακή κλπ να καθοδηγούν τους παράνομους μετανάστες και να τους ωθούν δια της βίας στα ελληνικά σύνορα, επαρκεί για να φτιαχτούν εκατοντάδες σποτ ακόμα και…ταινίες μεγάλου μήκους με αληθινό σενάριο.
Οι γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και γενικά των χριστιανικών πληθυσμών είναι ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο το οποίο πέραν της ιστορικής, εθνικής και ηθικής υποχρέωσης που έχει η σημερινή Ελλάδα να τις αναδείξει και να επιδιώξει διεθνή αναγνώριση, προσφέρεται για μία μακρά επικοινωνιακή εκστρατεία πίεσης στην Τουρκία. Το ιστορικό υλικό είναι άφθονο και ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία με την γενικότερη ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα ρατσισμού και δικαιωμάτων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό.

Υπάρχουν, επιπλέον, σχετιζόμενα ειδικά θέματα που προσφέρονται για επικοινωνιακή αξιοποίηση με διττή στόχευση, στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και για ενημέρωση του διεθνούς ακροατηρίου, αναφορικά με την πραγματική δημογραφική σύνθεση της Τουρκίας.

Οι δεκάδες, στην κυριολεξία, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες των οποίων η καταπίεση συνεχίζεται, αποτελεί πεδίο ενημέρωσης λαμπρό για τους κάθε λογής τρίτους και κεφάλαιο ιδιαίτερα επιβαρυμένο για την Τουρκία λόγω παρελθόντος και παρόντος όπου οι Κούρδοι υφίστανται ότι υπέστησαν οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και άλλοι παλαιότερα.
Επίσης, με διάθεση «τρολαρίσματος», θα μπορούσε να γίνει ολόκληρη πληρωμένη καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα, στον διεθνή Τύπο, σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τη φερόμενη ελληνική καταγωγή του Ερντογάν, καθώς κατάγεται από ελληνικό χωριό του Πόντου, θέμα που έχει συζητηθεί και στην Τουρκία. Να αναδεικνύει το γεγονός πως ένας σύγχρονος γενίτσαρος, κατά το ιστορικό παράδειγμα της γνωστής τάξης πολεμιστών επί οθωμανικής αυτοκρατορίας οι οποίοι προέρχονταν από παιδομάζωμα, έχει γίνει ο πιο ορκισμένος εχθρός της Ελλάδας. Η συζήτηση και μόνο που θα ξεσπούσε στο εσωτερικό της Τουρκίας θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον…
Ανάλογη καμπάνια θα μπορούσε να γίνει και για την επίσης φερόμενη κουρδική καταγωγή του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλιυ, η οποία και αυτή θα δρομολογούσε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν μας φτάνει ο χώρος. Η λίστα είναι ανεξάντλητη. Η τεχνογνωσία αφθονεί. Πολιτική βούληση αναζητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου