Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Δεν μπλοφάρουν οι Τούρκοι με τον εποικισμό της Αμμοχώστου


Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Φωτογραφία Τζουμχουριετ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μια ακόμη κίνηση επιβολής νέων τετελεσμένων επί εδάφους έκανε η κατοχική Τουρκία σε σχέση με την Αμμόχωστο.  Η προχθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια που στοχεύει – όπως  μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα– σε οδικό χάρτη για το μέλλον της περίκλειστης περιοχής, έδωσε το στίγμα των επόμενων βημάτων. Η παρουσία αξιωματούχων από την Τουρκία και εγκάθετων τους στα κατεχόμενα δείχνει πως δεν πρόκειται για μια εκδήλωση για συζήτηση του θέματος της Αμμοχώστου. Αλλά για μια σύναξη για αποφάσεις.
Άλλωστε την τελευταία περίοδο έγιναν πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, που επιβεβαιώνει τις προθέσεις. Η προχθεσινή συζήτηση, που έγινε εντός της περίκλειστης περιοχής, σε ξενοδοχείο το οποίο χρησιμοποιεί ο κατοχικός στρατός, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς άλλων ενεργειών. Συνιστά μια κίνηση προς την κατεύθυνση του εποικισμού της περιοχής.

Στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν κάποιες κινήσεις που παραπέμπουν στην προετοιμασία του εδάφους για εποικισμό της πόλης, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Οι χωριστές επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης.
  • Η ξενάγηση, για πρώτη φορά, δημοσιογράφων από τον Κουντρέτ Οζερσάι.
  • Η βολιδοσκόπηση από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών, οι περιουσίες των οποίων βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, όσον αφορά την προθυμία τους να τις πουλήσουν. Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας διενήργησε εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος, σίγουρα με εντολές του τελευταίου.
Η τουρκική πλευρά διαδίδει πως με την αξιοποίηση των περιουσιών θα δημιουργηθεί μια κοσμοπολίτικη περιοχή, όπως… το Λας Βέγκας.
Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να υποβαθμίσει τα όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο. Και το σημαντικό δεν είναι τα όσα ειπώθηκαν δημόσια. Έχουν κι αυτά τη σημασία τους καθώς στέλνουν μηνύματα. Ωστόσο, είναι σαφές πολύ περισσότερα και σημαντικότερα έχουν αναφερθεί στην κλειστή συζήτηση, μετά που αποχώρησαν τα ΜΜΕ.
Ο  Τούρκος  Αντιπρόεδρος, Φουάτ  Οκτάι και ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, που συμμετείχαν  ως ομιλητές ισχυρίσθηκαν ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, προσθέτοντας ότι η περίκλειστη πόλη είναι περιουσία βακούφικων. Επί του θέματος αυτού ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η μελέτη των αρχείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώνονται και θα τους ενισχύσει τα νομικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν λένε «ότι το Βαρώσι πρέπει να μείνει κλειστό.
Αυτό το τελευταίο αποτελεί ένα μύθευμα που αναπαράγεται διαχρονικά από την τουρκική πλευρά. Έχει με στοιχεία απορριφθεί αυτό το αφήγημα.
Είναι σαφές πως όλες αυτές οι κινήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς εντάσσονται στον ευρύτερο επεκτατικό σχεδιασμό της Άγκυρας. Γι αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθούν αυτές οι κινήσεις ως μπλόφα. Οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν  με το θέμα της Αμμοχώστου, όπως δεν μπλόφαραν με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.


 https://www.apopseis.com/den-mplofaroyn-oi-toyrkoi-me-ton-epoikismo-tis-ammochostoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου