Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Αλβανικό θύλακα στα Σκόπια βλέπουν οι Ρώσοι

Πως εκπαραθυρώθηκε ο Γκρουέφσκι για να γίνει πρωθυπουργός ο Ζάεφ, Γιώργος Λυκοκάπης
Στην εκτίμηση ότι υπάρχει το υποθετικό ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ, με βάση το μοντέλο του Κοσσόβου, καταλήγει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Ολέντσενκο.
Η «ενδομακεδονική» διαμάχη γύρω από την μετονομασία της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ρόλου της αλβανικής διασποράς, και μελλοντικά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Βαλκάνια αναφέρει ο Ολέντσενκο, σε δηλώσεις του σχετικά με το αν «η  κατάσταση με την μετονομασία της «Μακεδονίας» μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων στα Βαλκάνια».
«Στην «Μακεδονία» οι Αλβανοί συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό του
πληθυσμού, και αν συντελεσθεί διάσπαση στον «μακεδονικό» πληθυσμό, αυτό σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει ενίσχυση της αλβανικής επιρροής» επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας. Ο ίδιος προσθέτει ότι «για όσο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται συσπειρωμένες, αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά αν έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, τότε πιο ισχυρές θα νοιώθουν οι αλβανικές δυνάμεις».
«Η ψηφοφορία γύρω από την μετονομασία, φυσικά αποδυναμώνει το «μακεδονικό» τμήμα του πληθυσμού και μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατική και πολιτική ισορροπία εντός της χώρας, αν και αυτό είναι αρκετά σχετικό» δηλώνει ο Ολέντσενκο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει υποθετικά ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου. Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζει ο Ολέντσενκο, η Αλβανία, η οποία «διεκδικεί τον ρόλο της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή σκέφτεται να προσαρτήσει εδάφη, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός, μπορεί να σκεφτεί να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη, πράγμα που θα αλλάξει ριζικά τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια».

 https://slpress.gr/snews/alvaniko-thylaka-sta-skopia-vlepoyn-oi-rosoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου