Του Γιάννη Ξένου από το Άρδην τ. 118
Αρκετοί από όσους εμπλέκονται στα ποικιλώνυμα δίκτυα του Τζ. Σόρος στην Ελλάδα, όταν αποκαλύπτεται η συμμετοχή τους, αντιδρούν επιθετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και αρθρογράφος της Αυγής, Ματθαίος Τσιμιτάκης. Ο Μ. Τσιμιτάκης, όταν αποκαλύφθηκε ότι το 2015 είχε συνεργαστεί στο Open Society για την εκπόνηση μιας έκθεσης για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με τη διαμάχη Ουκρανίας-Ρωσίας, απάντησε ότι αυτά είναι κατασκευασμένες θεωρίες συνωμοσίας, δίχως τεκμηρίωση, στις οποίες σημασία έχει μόνο η αφήγηση, η μυθοπλασία. Στη συνέχεια, αφού αναφέρει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν κατά του Σόρος ακροδεξιοί, από τον Π. Ηλιόπουλο της ΧΑ μέχρι τον Όρμπαν και τον Νετανιάχου, καταλήγει στο ότι η Αριστερά δεν πρέπει να ασχολείται με αυτά[1].
Δεν είναι τυχαίο ότι οι «υπερασπιστές» του Σόρος πάντα αντικρούουν τις κατηγορίες εναντίον του επικαλούμενοι τα επιχειρήματα διάφορων αναξιόπιστων ακροδεξιών. Χρησιμοποιούν τα ίδια όπλα προπαγάνδας με αυτά που χρησιμοποιούν οι «εχθροί του», γιατί, αν είναι κάτι που διαθέτει το υπερασπιστικό κείμενο του Τσιμιτάκη, είναι αφήγηση, μυθοπλασία και τρόμο. Το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο: «Μην ασχολείστε με τον Σόρο γιατί θα σας φάει το τέρας της ακροδεξιάς».
Συνήθως δε, όσοι εμπλέκονται ή δημιουργούν δίκτυα εξουσίας προσωπικοτήτων όπως ο Τζ. Σόρος επιλέγουν τη σιωπή, γιατί, αν μιλάς γι’ αυτά, ακόμα και αν προσέχεις, αποκαλύπτονται ψήγματα αλήθειας.
Στην Ελλάδα το δίκτυο Σόρος ξεκίνησε να δημιουργείται στα τέλη της δεκαετίας του ’90, προσεγγίζοντας ιδεολογικά διανοητές και πολιτικούς όπως ο Γιώργος Παπανδρέου ή η Λούκα Κατσέλη[2], αλλά έμενε έως εκεί. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να χτίσει δίκτυο και στην Ελλάδα, όταν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή όταν είχε πτωχεύσει η χώρα, είναι ο Στέλιος Ζαββός. Ο Ζαββός, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Zeus Capital, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων με γραφεία σε Νέα Υόρκη, Αθήνα, Λευκωσία, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι και Σόφια, δηλαδή στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου εντελώς τυχαία δραστηριοποιείται και η Open Society. Κουμπάρος[3] και φίλος του Τζορτζ Σόρος, πέρα από «φιλάνθρωπος», είναι και ισχυρός επιχειρηματίας· επί παραδείγματι, τον Φεβρουάριο του 2019, η Zeus εξαγόρασε στη Βαρσοβία ένα συγκρότημα γραφείων έναντι του ποσού των 52 εκατ. ευρώ[4]. Ενώ ο Στ. Ζαββός ως λομπίστας οργανώνει για λογαριασμό του Τζ. Σόρος συναντήσεις με την εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Κεφάλαιο, στις 16 Απριλίου του 2011: «Τις τελευταίες ημέρες το όνομα του Στέλιου Ζαββού έγινε γνωστό ως εκείνο του μεσολαβητή για τη συνάντηση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου»[5] στο σπίτι του Ζαββού στην Αθήνα.
Το 2013 ο Στ. Ζαββός προχώρησε στη δημιουργία του Solidarity Now με χρηματοδότηση από το Open Society[6]. Το 2014, ένα χρόνο μετά, ο Ζαββός «οργάνωσε γεύμα (με τη συμμετοχή του Σόρος) στο οποίο παρακάθισαν 80 συνδαιτημόνες, μεταξύ των οποίων εφοπλιστές, τραπεζίτες, υπουργοί… Σύμφωνα με το capital.gr, η αφορμή, καθόλου τυχαία, αναζητήθηκε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόγραμμα… Μετείχαν οι υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, οι υφυπουργοί Γιώργος Μαυραγάνης, Νότης Μηταράκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο πρώην υπουργός Οικονομίας (ΠΑΣΟΚ) Φίλιππος Σαχινίδης. Από τον τραπεζικό χώρο μετείχαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Γιώργος Ζαννιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αντίστοιχα, ενώ το εφοπλιστικό «παρών» έδωσαν οι Νίκος Τσάκος, Γιώργος Προκοπίου και Πάνος Λασκαρίδης»[7].
Το Ινστιτούτο Λεβί και ο Σύριζα
Παράλληλα, οι Σόρος-Ζαββός δούλευαν και προς την πλευρά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεργάζονταν και με τον Σύριζα. Τον Ιανουάριο του 2013 ο Αλ. Τσίπρας αναχώρησε για τις ΗΠΑ προκειμένου «να συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λεβί»[8]. Το Ινστιτούτο Λεβί (που υπάγεται στο πανεπιστήμιο Μπαρντ της Νέας Υόρκης) χρηματοδοτείται αδρά από τον Τζορτζ Σόρος, – το 2011 το χρηματοδότησε με 60 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι η μόνη μεγάλη προσφορά του προς αυτό[9]. Πρόεδρος στο Ινστιτούτο είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρώην υπουργός Ανάπτυξης του Σύριζα. Διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας για την Ισότητα των Φύλων του Ινστιτούτου είναι η Ράνια Αντωνοπούλου, επίσης πρώην υπουργός του Σύριζα και σύζυγος του Δ. Παπαδημητρίου. Το ζεύγος, μετά από την αποπομπή του από την κυβέρνηση Σύριζα, το 2018, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και τη δουλειά τους στο Ινστιτούτο Λεβί και στο πανεπιστήμιο Μπαρντ. Το Ινστιτούτο Λεβί είναι γνωστό γιατί συγκεντρώνει μερικούς από τους γνωστότερους μετακεϋνσιανούς οικονομολόγους με πρώτο τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, σύμβουλο και του ΓΑΠ και αργότερα του Βαρουφάκη, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας το σχέδιο για διπλό νόμισμα. Το Ινστιτούτο Λεβί άνοιξε στον Τσίπρα τις πόρτες για τις ΗΠΑ, αλλά και αργότερα, όσο ήταν στην εξουσία ο Τσίπρας, το Ινστιτούτο εκπροσωπούνταν σε αυτή είτε μέσω του Βαρουφάκη είτε μέσω του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου.
Αλλά και ο Στέλιος Ζαββός ως λομπίστας δούλευε για τη διεθνή δικτύωση του Αλ. Τσίπρα αφού: «είναι ο “μαέστρος” που οργάνωσε και συντόνισε τα πιο σημαντικά επενδυτικά ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ. Διασταυρωμένες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ζαββός συμμετέχει ενεργά στο team που οργανώνει το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και μάλιστα ότι έχει αναλάβει το κομμάτι των συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους πιο ισχυρούς Αμερικανούς επενδυτές»[10].
Ο Στέλιος Ζαββός διατηρεί ισχυρά ερείσματα και στην παρούσα κυβέρνηση, αρκεί να επισημάνουμε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις τράπεζες, Γιώργος Ζαββός, είναι αδελφός του.
Ο Λέον Λεβί και μια ιστορία «φιλανθρωπίας»
Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Λεβί, Λέον Λεβί (1925-2003) δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Μετακεϋνσιανός οικονομολόγος, διαχειριστής κεφαλαίων και «φιλάνθρωπος», αφού είχε δωρίσει εκατομμύρια ευρώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάδοση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως μας ενημερώνει το σχετικό βιογραφικό λήμμα στη Βικιπαίδεια[11]. Έγινε δισεκατομμυριούχος ως κερδοσκόπος στη Γουολ Στρητ και βοήθησε στη δημιουργία των hedge funds (στα ελληνικά σημαίνει «αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιo υψηλού κινδύνου»[12]) και αποτέλεσε έναν από τους φίλους και δασκάλους, όσον αφορά τα hedge funds, του Τζ. Σόρος.
Τη φήμη του Λέον Λεβί αμαύρωσε μια τεράστια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Το 2007 το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης εγκαινίαζε μια νέα αίθουσά του η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από το ζεύγος Λεβί – Γουάιτ με είκοσι εκατ. δολάρια τα προηγούμενα 15 χρόνια. Για τα εγκαίνια η χήρα Λεβί είχε παραχωρήσει από τη συλλογή του ζεύγους 6000 αρχαία αντικείμενα της ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου για να εκτεθούν, μόνο που αποδείχτηκε ότι το 93% αυτών ήταν άγνωστης προέλευσης, δηλαδή τα είχαν προμηθευτεί από αρχαιοκάπηλους[13].
Η σχέση του ζεύγους Λεβί – Γουάιτ με αρχαιοκάπηλους είναι γνωστή τουλάχιστον από το 1999. Τότε, σε ένα γεύμα με το διαβόητο ζεύγος αρχαιοκάπηλων Σάιμς-Μιχαηλίδη, ο δεύτερος βρέθηκε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες (η κυρίαρχη εκδοχή είναι ότι χτύπησε το κεφάλι του σε ένα θερμαντικό σώμα). Κατά τη διαλεύκανση της υπόθεσης οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν ότι οι Σάιμς-Μιχαηλίδης βρίσκονταν στο κέντρο ενός μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκάπηλων. Στο σπίτι του Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα βρέθηκαν αδήλωτες αρχαιότητες και αποκαλύφθηκε ότι πουλούσαν αρχαιότητες, μεταξύ άλλων, και στο ζεύγος Λεβί-Γουάιτ. Μετά τους Σάιμς- Μιχαηλίδη, η Γουάιτ συνεργάστηκε με άλλους ντίλερ αρχαιοτήτων, όπως τους λιβανικής καταγωγής ΑλίκαιΧισάμ Αμπουτάμ[14]. Στην κατοχή του ζεύγους αρχαιοκάπηλων Λεβί-Γουάιτ βρέθηκε και ένα τμήμα της επιτύμβιας στήλης της Βραυρώνας: «Μένων και Κλεόβουλος». Ο καθηγητής Γεώργιος Δεσπίνης το εντόπισε και η χήρα του Λεβί αναγκάστηκε να το επιστρέψει στο μουσείο της Βραυρώνας. Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, σε αντίθεση με το ιταλικό που κυνηγά τα δίκτυα αρχαιοκαπήλων και έχει κατορθώσει να επιστρέψουν δεκάδες αρχαία αντικείμενα στον φυσικό τους χώρο, αντιμετωπίζει ακόμα τη χήρα του Λεβί ως «φιλάνθρωπο και συλλέκτρια αρχαιοτήτων»[15].
Ο τρόπος που αντιλαμβανόταν τη «φιλανθρωπία» ο Λ. Λεβί ως προς τη σωτηρία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αντίστοιχος με πώς αντιλαμβάνεται ο Τζ. Σόρος τη «φιλανθρωπία» και άλλοι αντίστοιχοι δισεκατομμυριούχοι. Είναι κοινό μυστικό ότι ο Σόρος έχει μεταφέρει 18 δισ. δολάρια από τα hedge funds που διαχειρίζεται στο Open Society με σκοπό να γλιτώσει την εφορία. Εάν δεν ακολουθούσε αυτή την πρακτική «ένας διαχειριστής χρημάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπως ο Σόρος, θα μπορούσε να υποβληθεί σε ένα ανώτατο ομοσπονδιακό συντελεστή φόρου εισοδήματος ύψους 39,6%…»[16]. Αν φορολογούνταν γι’ αυτά τα 18 δισ. θα αναγκαζόταν να πληρώσει στην εφορία 7,2 δισ. Άρα, για τον Τζ. Σόρος η «φιλανθρωπία» εκτός των άλλων είναι και ένα ακόμα κερδοσκοπικό εύρημα για να γίνει ακόμα πλουσιότερος. Παράλληλα, με αυτή την «κερδοφόρα ιδέα» συνδέεται με ανθρώπους που ιδεολογικά συμφωνεί, κυρίως νεοκεϋνσιανούς της παγκοσμιοποιημένης Αριστεράς, που είναι φορείς των ιδεών του: ακατάσχετη φιλολογία περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, ανεξέλεγκτη μετανάστευση, εξάλειψη του ρόλου του κράτους και θεσμοθέτηση ελάχιστων εγγυημένων επιδομάτων που θα διατηρούν τις σπαράζουσες πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες σε ένα βήμα πριν την κοινωνική έκρηξη.
Και για να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, το Solidarity Now, το πνευματικό παιδί του Τζ. Σόρος στην Ελλάδα, αυτή την επταετία, εκμεταλλευόμενο τη θητεία των δημάρχων Καμίνη και Μπουτάρη (μήπως και του Μπακογιάννη τώρα;), γιγαντώθηκε. Έχει πια κύκλο εργασιών 11.676.813 ευρώ και 276 υπαλλήλους και σε πάρα πολλούς τομείς έχει υποκαταστήσει την κοινωνική πρόνοια[17].
Αλλά ένδειξη της δύναμής του είναι και αυτοί που συμμετέχουν στο ΔΣ της ΜΚΟ. Αυτό αποτελείται από τον Στέλιο Ζαββό (πρόεδρο), τον συνεταίρο του στη Zeus Capital και σε λίγο καιρό πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιο Βιδάλη (αντιπρόεδρο), και έχει ως γενική διευθύντρια την Αντιγόνη Λυμπεράκη, πρώην βουλευτίνα του Ποταμιού και ανιψιά του Κων/νου Μητσοτάκη. Μέλη του ΔΣ είναι οι Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Μπουτάρης, Χρήστος Ροζάκης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Αρίστος Δοξιάδης, Τζένιφερ Καβουνίδη και Καλυψώ Νομικού.
Το δίκτυο Σόρος στην Ελλάδα, που ξεκίνησε να παρεμβαίνει από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, κατ’ εξοχήν στον ιδεολογικό τομέα[18], κατά την τελευταία δεκαετία, με τη δημιουργία του Solidarity Now, πήγε ένα βήμα παραπέρα, αποκτώντας οργανική σύνδεση με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες προσωπικότητες από την πολιτική, τη διανόηση, την επιχειρηματική τάξη κ.λπ. Αρκεί να δούμε τους δεσμούς που διατηρεί με το ΕΛΙΑΜΕΠ για να καταλάβουμε ότι έχει φτάσει στην καρδιά της καθεστηκυίας τάξης της χώρας.
[1] Ματθαίος Τσιμιτάκης, «Στον αστερισμό του Σόρος», https://tsimitakis.wordpress.com.
[2] Η ίδια αναφέρει στο πρόσφατο βιβλίο της, Δίνες και Ευθύνες: «Τα Χριστούγεννα του 2007, μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, έλαβα ένα ενδιαφέρον τηλεφώνημα από τον Άγιο Βαρθολομαίο (Σεν Μπαρτς) της Καραϊβικής. Εκεί περνούσαν τις διακοπές τους ο εκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, o σύμβουλος Νουριέλ Ρουμπινί και ο Στέλιος Ζαββός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Partners LP και κουμπάρος του Σόρος. Ήθελαν να πληροφορηθούν τον αριθμό και την αξία των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την άποψή μου για το αν μια κρίση φερεγγυότητας των ελληνικών ομολόγων θα αποσταθεροποιούσε το ευρώ. Τους καθησύχασα λέγοντάς τους ότι τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μεγέθη και ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. Είχα κι εγώ υποτιμήσει τον κίνδυνο και την αδυσώπητη δύναμη των αγορών… », Το ΒΗΜΑ, «Δίνες και ευθύνες για την εποχή των μνημονίων», www.tovima.gr.
[3] Ο Τζ. Σόρος τον πάντρεψε το 2004 με τη Σοφία Δοξιάδη, αλλά βάφτισε και την κόρη του. Μερικά χρόνια μετά ο Στ. Ζαββός ανταπέδωσε την κουμπαριά, αφού πάντρεψε τον Τζ. Σόρος με τη δεύτερη γυναίκα του.
[4] «Η νέα εξαγορά της Zeus Capital στην Πολωνία», www.economistas.gr.
[5] Νίκος Χρυσικόπουλος, «Ο ελληνικός «σύνδεσμος» του Τζορτζ Σόρος στην Αθήνα», www.capital.gr.
[6] Το αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Fortune Greece, www.fortunegreece.com.
[7] Μαρίνα Μάνη, «Ταξίδι-αστραπή του Τζ. Σόρος στην Αθήνα», www.capital.gr.
[8] Βάσω Νιέρρη, «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ινστιτούτο Levy», Ριζοσπάστης, www.rizospastis.gr.
[9] Γιώργος Παπαϊωάννου, «Τι κρύβουν τα μυστικά ραντεβού Βαρουφάκη με Σόρος – Μπουχάιτ», Το Βήμα, www.tovima.gr.
[10] Ορέστης Ζερβονικολάκης, «Στέλιος Ζαββός: O επενδυτής που κλείνει τα κρίσιμα ραντεβού του Τσίπρα στις ΗΠΑ», www.mononews.gr.
[11] https://en.wikipedia.org/wiki/Leon_Levy
[12] https://el.wikipedia.org.
[13] Μαίρη Αδαμοπούλου, «Ελληνική πρεμιέρα με υποψίες αρχαιοκαπηλίας», www.tanea.gr.
[14] Δημήτρης Νικολακόπουλος, «Οι ντίλερ των αρχαιοκάπηλων», www.tovima.gr.
[15] Μαίρη Αδαμοπούλου, «Επιστρέφουν κλεμμένα αρχαία», Τα Νέα, 14/7/08
[16] «Ο Τζορτζ Σόρος «προικίζει» το Ίδρυμά του, αντί να τα δώσει στην εφορία», www.newmoney.gr.
[17] Γιάννης Ξένος, «Ο ρόλος των ΜΚΟ στο μεταναστευτικό – προσφυγικό», Άρδην τ. 117.
[18]
Για παράδειγμα, χρηματοδότηση των συγγραμμάτων ιστορίας του CDRSEE,
περισσότερα στο Γιώργος Καραμπελιάς, «Το πρόγραμμα (κοινής) Βαλκανικής
Ιστορίας», σσ. 203-206 και Νάσια Παναγούλια, «Οι χορηγοί του CDRSEE» σσ.
139-143 στο βιβλίο, ΜΚΟ και Παγκοσμιοποίηση (επιμ. Γ. Καραμπελιάς), Εναλλακτικές Εκδόσεις 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου