Ορισμένα μέτρα για το χρέος, όπως αυτό της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά το ευρωσύστημα, θα εκταμιευθούν «υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας» απαντά ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκο Χουντή, με τον τελευταίο να σχολιάζει «στο ίδιο έργο έργο θεατές και μετά τη «λήξη» του Μνημονίου».
«Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το τέλος των Μνημονίων και της εποπτείας της Τρόικα, φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, η επιστροφή των υπερκερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των δανειστών από τα ελληνικά ομόλογα, εξαρτάται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να «ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις υλοποίησης έως τα τέλη του 2018»» αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Χουντής, ενημερώνοντας για την απάντηση που του έδωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αναφερόταν σε δημοσιεύματα του Τύπου αναφορικά με την εμπλοκή που έχει προκύψει στην εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMPs & ANFAs), που αποτελεί μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, λόγω καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων-δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την μετα-μνημονιακή εποχή.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί, στην απάντησή του, σημειώνει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2018, η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύτηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος, με συμφωνηθείσες προθεσμίες έως το 2022, οι οποίες θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας» και υπογραμμίζει ότι ορισμένα μέτρα για το χρέος, όπως αυτό της επιστροφής των υπερ-κερδών, θα εκταμιευθούν «υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας».
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι το Eurogroup δε σκοπεύει να εφαρμόσει το πρώτος μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή, την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει «δεύτερη θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, τον Φεβρουάριο του 2019».
Όπως σημειώνει ο Επίτροπος στην απάντησή του «σύμφωνα με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι άνιση. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε ορισμένους τομείς πολιτικής, αλλά η πρόοδος αυτή αντισταθμίζεται από καθυστερήσεις σε άλλους τομείς. Θα χρειαστεί να καταβληθούν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις υλοποίησης έως τα τέλη του 2018. Μια δεύτερη θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, τον Φεβρουάριο του 2019, θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση πρόσθετης δόσης ελάφρυνσης του χρέους, ύψους περίπου 750 εκατ. EUR, από την Ευρωομάδα».
Ακολουθεί η ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005842/2018/αναθ.1
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Πρώτη μετα-προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδας
Σε λίγες μέρες θα δημοσιευτεί η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του Μνημονίου, στο πλαίσιο της λεγόμενης Μετα-Προγραμματικής Εποπτείας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η Επιτροπή και το Eurogroup θα βγάλουν «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα, λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως π.χ. στην ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων.
Μάλιστα, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ως «ποινή» για τις καθυστερήσεις, η Επιτροπή και το Eurogroup θα επιβάλουν την αναβολή της πρώτης δόσης των υπερ-κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω της – νομικά αμφισβητούμενης – εξαίρεσής τους από το κούρεμα της διαδικασίας του PSI.
Ερωτάται Η Επιτροπή:
Θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, και, εάν ναι, ποιες είναι αυτές;
Ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «ποινή» στην Ελλάδα, μέσω της αναβολής της καταβολής της δόσης των SMP/ANFA;
Αποτελεί τελικά η Μετα-Προγραμματική Εποπτεία έξοδο από το καθεστώς των Μνημονίων, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός γίνεται και πάλι μάρτυρας τελεσιγράφων, του τύπου «ιδιωτικοποιήστε πιο γρήγορα τη δημόσια περιουσία, ώστε να πάρετε μια δόση»;
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (31.1.2019)
Στις 20 Αυγούστου 2018, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ελλάδα εντάχθηκε στο πλαίσιο τακτικής εποπτείας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Επιπλέον, στις 11 Ιουλίου 2018, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για την ενεργοποίηση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, με ισχύ από τη λήξη του προγράμματος.
Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα είναι ένα ισχυρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο το οποίο υποστηρίζει τη συνέχιση, την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές, μέσω της προσεκτικής παρακολούθησης της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και της εξέλιξής της.
Στις 22 Ιουνίου 2018, η Ευρωομάδα συμφώνησε σχετικά με την εφαρμογή σημαντικών περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος, με συμφωνηθείσες προθεσμίες έως το 2022, οι οποίες θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.
Ορισμένα μέτρα για το χρέος (επιστροφή των ποσών ισοδύναμου εσόδων βάσει του προγράμματος για τις αγορές τίτλων και της συμφωνίας για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, απαλλαγή από την προσαύξηση του επιτοκίου για μέρος των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας) θα εκταμιευθούν σε εξαμηνιαίες δόσεις από τις αρχές του 2019, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας.
Ως εκ τούτου, η συμφωνία παρέχει θετικά οικονομικά κίνητρα στην Ελλάδα, ώστε να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική της δυναμική, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης.
Στις 21 Νοεμβρίου 2018, η Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, παράλληλα με τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Η έκθεση καλύπτει τις τελευταίες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και την αξιολόγηση της υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων του Ιουνίου 2018.
Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι άνιση. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε ορισμένους τομείς πολιτικής, αλλά η πρόοδος αυτή αντισταθμίζεται από καθυστερήσεις σε άλλους τομείς.
Θα χρειαστεί να καταβληθούν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις υλοποίησης έως τα τέλη του 2018.
Μια δεύτερη θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, τον Φεβρουάριο του 2019, θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση πρόσθετης δόσης ελάφρυνσης του χρέους, ύψους περίπου 750 εκατ. EUR, από την Ευρωομάδα.
Μια θετική απόφαση θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές ότι διατηρείται η δυναμική των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
από το «https://www.in.gr/»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου