Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Παπά-Γιάννης από τον Αγκερυκό... Ένας σύγχρονος Παπαφλέσσας στην Αφρική...

ΑΠΟ ΤΟ "PRESS-GR"
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Συμπλήρωσε 25 χρόνια από τότε που χειροτονήθηκε παπάς ο παπά-Γιάννης, σήμερα για τους Εκκλησιαστικούς θεσμούς ο Θεοφιλέστατος κ. Ιωάννης Επίσκοπος Ζάμπιας.
Μας τον περιγράφει λιτά ο... Μανώλης Δημελλάς:
[...] Η ιστορία που γράφει ένας διαφορετικός "πολεμιστής", ένας Έλληνας από εκείνους που δεν κουρνιάζουν στο απέραντο γαλάζιο της πατρίδας, αλλά επιλέγουν να ζήσουν σε τόπους μακρινούς και ζόρικους για να μοιράσουν, πολλές φορές ακόμη και να σπάσουν, το χρόνο της ζωής τους συνήθως δεν γίνεται εύκολα είδηση. Έτσι και με τον ανήσυχο παπα-Γιάννη, έναν ιερωμένο μακριά από στεγνά και καθιερωμένα στερεότυπα, ειδικά όταν το...
γενικό πρόσταγμα ολόκληρων γενιών έδειχνε για λύση το "βόλεμα", εκείνος αφιερωνόταν στο Θεό μέσα από μια σταθερή προσήλωση για προσφορά στο συνάνθρωπο και το σπουδαιότερο μακριά από κάθε είδους ανταλλάγματα [...] (Βλέπε, Μανώλης Δημελλάς, Σύγχρονος Παπαφλέσσας... Ένας Δεσπότης-Ιεραπόστολος στην υποσαχάρια Αφρική)
Ο παπά-Γιάννης (Ιωάννης Τσαφταρίδης) γεννήθηκε στον Αγκερυκό, τον Άγ. Κήρυκο Ζακύνθου το έτος 1969 και κατάγεται από την Σεβάστεια της Μικράς Ασίας. Μετά τα εγκύκλια γράμματα στη Ζάκυνθο φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του με βαθμό άριστα. Δίπλωμα Master έλαβε το 2010 από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, διδακτορική διατριβή, μελέτες και συνεργασίες με πολλά Πανεπιστήμια σ' ολόκληρο τον κόσμο, Σύνδεσμος της ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Μοζαμβίκης, εκεί που είναι μαύρη η Παναγιά η Μοζαμβικάνα, αποκατέστησε τη μνήμη του τυραννοκτόνου, του "άγνωστου" Έλληνα Τσε Γκουεβάρα!
(βλέπε, Μανώλης Δημελλάς, 100 χρόνια από τη γέννηση του τυραννοκτόνου, του "άγνωστου" Έλληνα Τσε Γκουεβάρα!)

Επισημαίνουν για τα 25 χρόνια προσφοράς οι πιστοί της Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi
25 χρόνια Αρχιεροσύνης για τον Μητροπολίτη Ζαμπιας Ιωαννη
25 χρόνια διακονίας προς τον Θεό και τον άνθρωπο, από τότε που χειροτονήθηκε ιερέας , 25 χρόνια στον ιεραποστολικό στίβο για τη σωτηρία των ψυχών.
Η πρόνοια του Θεού ευδόκησε,να ξεκινήσει ως Ιεραπόστολος του Ευαγγελίου της Αγάπης του Κυρίου, στην αχανή Αφρική.
Από το 1993 που χειροτονήθηκε Διάκονος στη Ζάκυνθο, υπηρετεί από διάφορες θέσεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική. Το 1998 χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄ στην Ζάμπια. Ενώ επίσκοπος Μοζαμβίκης εκλέγεται στις 7/10/2011, εκεί θα μείνει 5 χρόνια .στις 24 Νοεμβρίου 2015, εξελέγη Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι.
"Αν κάτι ξεχωρίζει από μακριά στον χαρακτήρα του παπα-Γιάννη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη του, ο τρόπος που αγγίζει τους συνανθρώπους μα και το εξαιρετικά λεπτό χιούμορ του, που είναι ικανό σε μια στιγμή να αλλάξει όλο τον κόσμο.
Το βιογραφικό του πλούσιο σε σπουδές, άρθρα, δημοσιεύσεις και επιστημονικές μελέτες, όμως τα χαρτιά δεν στέκονται ικανά να περιγράψουν το μέγεθος της προσφοράς και της αγωνίας για τον γείτονα που υποφέρει.
Λοιπόν ακούμε μαχητής ή πολεμιστής και τρομάζουμε. Φοβόμαστε, αφού στο μυαλό έρχονται σκηνές έντασης και βίας. Στην περίπτωση του Δεσπότη Ζάμπιας τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Μπορεί άραγε το έργο ενός ιεραποστόλου να θεωρηθεί αυτονόητο;
Η κατασκευή μιας πηγής στην έρημο ή ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι βαθιά μέσα στη ζούγκλα πόσο είναι δεδομένα; Ειδικά όταν ο στόχος δεν είναι ο προσηλυτισμός, μα το αυθεντικό νοιάξιμο στον διπλανό μας που καίγεται από αρρώστιες και πνίγεται μέσα στη φτώχεια! " Μ.Δ
Με αφορμή λοιπόν την επέτειο αυτή, είναι για όλους εμάς τα πνευματικά του παιδιά στην Αφρική, που γευόμαστε από κοντά την Πατρική αγκαλιά και την αγάπη Του, άλλη μια ευκαιρία, να ευχαριστήσουμε και να δοξολογήσουμε τον Άγιο Θεό, διότι συνεχίζει να τον χαρίζει σε εμάς, ως «Θεού-δώρο».
Σχετικό: Tελετή των εγκαινίων του Προξενείου της Ζάμπια στην Αθήνα

Όσοι τον γνωρίζουμε, θρησκευόμενοι και μη, άθεοι και μη, φίλοι... μόνο για έναν Παπαφλέσσα μπορούν να μιλούν.
Ο Επίσκοπος Ζάμπιας τιμάει τα ράσα, την Ορθοδοξία και την πατρίδα.
Αυτοί είναι οι παπάδες που απουσιάζουν σήμερα κι έχουν ανάγκη οι λαοί...

О παπάΓιάννης...  στη Μόσχα με τον Γκενάντι Αντρέγεβιτς Ζιουγκάνοφ... Πρώτο Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρο της Ένωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στενοί συνεργάτες και φίλοι...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου