Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Διεθνές Σύμφωνο για τη Μετανάστευση - Υποκριτικός ανθρωπισμός με στόχο την εξυπηρέτηση της αγοράς


Του Γιώργου Αναστασίου
Για πάνω από εννέα χρόνια οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ετοίμαζαν μια διεθνή συμφωνία που θα επιχειρούσε να θέσει κανόνες για την «ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη» μετανάστευση. Οι εργασίες αυτές κατέληξαν σε ένα σχέδιο 34 σελίδων* που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Ιουλίου 2018 και πρόκειται να υπογραφεί σε πανηγυρική Διάσκεψη του ΟΗΕ στην πόλη Μαρακές (Μαρόκο) στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Όχι τυχαία, το σχέδιο αυτό επιχειρήθηκε να περάσει απαρατήρητο από τη κοινή γνώμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια αναστάτωση που προκαλούν τα πρωτοφανή μεταναστευτικά ρεύματα και οι πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις που γεννούν οδήγησε στην απόφαση ότι η έγκρισή του θα ήταν πιο ανώδυνη αν οι διαδικασίες γίνονταν χωρίς δημοσιότητα, μακριά από τα κοινοβούλια και μια δημοκρατική δημόσια συζήτηση. Άλλωστε οι εμπνευστές του φρόντισαν από την αρχή να ξεκαθαρίσουν ότι οι προβλέψεις του σχεδίου είναι «μη δεσμευτικές νομικά» για τις χώρες μέλη του ΟΗΕ και ότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια «απλή δήλωση προθέσεων».

Η προσπάθεια αυτή της γραφειοκρατίας του ΟΗΕ, και του πόλου της παγκοσμιοποίησης που στηρίζει τη «βιομηχανία» της μετανάστευσης, θα γινόταν πραγματικότητα αν στις, αναμενόμενες, αντιδράσεις των ΗΠΑ του Τραμπ και του γνωστού κύκλου των ευρωπαϊκών χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) δεν έρχονταν να προστεθούν οι αντιδράσεις πολλών ακόμα ευρωπαϊκών χωρών – μεταξύ των οποίων η προεδρεύουσα της Ε.Ε. Αυστρία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ελβετία, η Σλοβενία, το Βέλγιο και η Δανία. Εκτός από αυτές, ενστάσεις έχει υποβάλλει η Βραζιλία, ενώ έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραστούν στη Διάσκεψη η Αυστραλία και το Ισραήλ.

Οι προτάσεις του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ και η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα» παρακολουθούν απαθείς και αδιάφοροι τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, τις χώρες της να καταστρέφονται και τους λαούς της να εξανδραποδίζονται – στο φόντο του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο του φυσικού της πλούτου. Με την ίδια απάθεια και αδιαφορία παρακολουθούν και την οικονομική λεηλασία των χωρών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής. Όχι μόνο δεν είναι σε θέση να βάλουν φραγμό στις πολιτικές λεηλασίας και τοπικών ή γενικευμένων πολέμων, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να καταγγείλουν τις αιτίες των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών, αλλά αδυνατούν και να διαχειριστούν στοιχειωδώς όσες σήμερα υπάρχουν. Ο χορός δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί παγκόσμια διοχετεύεται σε μια παγκόσμια συντροφία κρατών, ιδρυμάτων τύπου Σόρος και «μη» κυβερνητικών οργανώσεων που ελέγχουν, στηρίζουν και επεκτείνουν την «παγκόσμια βιομηχανία» μετανάστευσης.

Όλοι αυτοί μαζί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιχειρούν τώρα να βάλουν κανόνες στο παιχνίδι τους και να νομιμοποιήσουν την παγκόσμια μετανάστευση ως «ανθρώπινο δικαίωμα». Ως «μοναδική» λύση προβάλλουν την οργανωμένη μαζική μετακίνηση ανθρώπων από τις καταδικασμένες, από τους ίδιους, σε φτώχεια γειτονιές του πλανήτη προς τις χώρες της «ευημερίας», εκεί δηλαδή που παρατηρείται δημογραφική υποχώρηση, γήρανση του πληθυσμού και έλλειψη εργατικού δυναμικού. Πίσω από τον υποκριτικό τους ανθρωπισμό κρύβεται η εξυπηρέτηση των αναγκών της βιομηχανίας των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Κρύβεται η επιθυμία των αγορών για φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και η μεγέθυνση της προσφοράς εργασίας ώστε να μειωθούν οι αμοιβές. Το πραγματικό ζητούμενο του σχεδίου του ΟΗΕ είναι η επιβολή ενός «εξισωτισμού» προς τα κάτω, προς την εξαθλίωση της ζωντανής εργασίας.
Μαζί με αυτά προωθείται η διάλυση των κοινωνικών δομών, των παραδόσεων και του πολιτισμού κάθε χώρας σε ένα παγκόσμιο δήθεν πολυπολιτισμικό «χυλό», ικανό να υποδαυλίζει αντιθέσεις και να γεννά οξύτητα μεταξύ των υποτελών κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων. Αντιθέσεις που εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά και συγκροτεί παγκόσμια ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό ρεύμα. Η μοναδική επιλογή που είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία γεννούν τα ιστορικών διαστάσεων σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που θα αγωνίζεται για την εξασφάλιση όρων ώστε οι λαοί να ζουν ελεύθεροι σε ελεύθερες χώρες.


Στόχοι του ΟΗΕ για «ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση»

  1. Συλλογή και χρησιμοποίηση ακριβών και αναλυτικών δεδομένων ως βάση για πολιτικές στηριγμένες στην τεκμηρίωση.
  2. Ελαχιστοποίηση των δυσμενών συνθηκών και δομικών παραγόντων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
  3. Παροχή ακριβών και έγκαιρων πληροφοριών σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης.
  4. Εξασφάλιση ότι όλοι οι μετανάστες διαθέτουν νόμιμη ταυτότητα και επαρκή πιστοποιητικά.
  5. Βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ευελιξίας των οδών για νόμιμη μετανάστευση
  6. Διευκόλυνση της δίκαιης και ηθικής εργασιακής πρόσληψης και των συνθηκών ασφάλειας που διασφαλίζουν αξιοπρεπή εργασία.
  7. Αντιμετώπιση και μείωση των τρωτών σημείων κατά τη μετανάστευση.
  8. Διάσωση ζωών και καθιέρωση συντονισμένης διεθνούς συνεργασίας για τους αγνοούμενους μετανάστες.
  9. Ενίσχυση της διεθνικής αντίδρασης στη λαθραία διακίνηση μεταναστών.
  10. Πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης.
  11. Διαχείριση των συνόρων με έναν ολοκληρωμένο, ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.
  12. Ενίσχυση της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας στις διαδικασίες μετανάστευσης για κατάλληλο έλεγχο, αξιολόγηση και παραπομπή.
  13. Χρησιμοποίηση της μετανάστευσης μόνο ως έσχατης λύσης και επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων.
  14. Ενίσχυση της προξενικής προστασίας, της αρωγής και της συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου της μετανάστευσης.
  15. Εξασφάλιση πρόσβασης των μεταναστών σε βασικές υπηρεσίες.
  16. Ενεργοποίηση των μεταναστών και των κοινωνιών ώστε να επιτύχουν πλήρη ένταξη και κοινωνική συνοχή.
  17. Κατάργηση όλων των μορφών διακρίσεων και προώθηση ενός δημόσιου λόγου βασισμένου σε στοιχεία για τη διαμόρφωση αντίληψης σχετικά με τη μετανάστευση.
  18. Επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης δεξιοτήτων, προσόντων και ικανοτήτων.
  19. Δημιουργία συνθηκών για μετανάστες και μέλη της διασποράς ώστε να συμμετέχουν πλήρως στη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες.
  20. Προώθηση ταχύτερης, ασφαλέστερης και φθηνότερης μεταφοράς εμβασμάτων και ενθάρρυνση της οικονομικής ένταξης των μεταναστών.
  21. Συνεργασία για τη διευκόλυνση ασφαλούς και αξιοπρεπούς επαναπατρισμού και επανεισδοχής, καθώς και βιώσιμης επανένταξης.
  22. Καθιέρωση μηχανισμών για τη φορητότητα των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και των αποκτηθέντων ωφελημάτων.
  23. Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και των παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων για ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση.
Πηγή: e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου