Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η εξέγερση των γιατρών της Κούβας: «Κουραστήκαμε να είμαστε σκλάβοι»



Κούβα

«Εκπαιδευόμαστε στην Κούβα και η εκπαίδευσή μας είναι δωρεάν. Η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν, αλλά με τι κόστος; Καταλήγετε να πληρώνετε για ολόκληρη τη ζωή σας».
Δρ. Yaili Jiménez Gutierrez
του Joseph Sunde
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής 
Εισαγωγή
Το 2013, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξήγαγε μια συμφωνία μέσω της οποίας η Κούβα θα εξάγει ιατρούς στη Βραζιλία για να εξυπηρετήσει τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της. Ωστόσο, καθώς η Βραζιλία άρχισε να αποκομίζει τα πλεονεκτήματα της βελτιωμένης φροντίδας και των μειωμένων ποσοστών θνησιμότητας, οι Κουβανοί γιατροί άρχισαν να βλέπουν το καθεστώς στην πατρίδα τους υπό ένα νέο φως.
«Όταν φεύγεις για πρώτη φορά από την Κούβα, ανακαλύπτεις πολλά πράγματα που αγνοούσες», λέει ο Yaili Jiménez Gutierrez, ένας από τους γιατρούς του προγράμματος, στους New York Times. «Έρχεται η στιγμή που έχεις κουραστεί να είσαι σκλάβος».

Η εμπειρία των Κουβανών γιατρών στη Βραζιλία

Οι Κουβανοί γιατροί άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνησή τους από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, καθώς και τους υψηλότερους μισθούς – σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα από όσα παίρνουν οι ίδιοι – και τις μεγαλύτερες ελευθερίες που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους «εξαγόμενοι γιατροί» από άλλες συμμετέχουσες χώρες.
«Αρχίσαμε να βλέπουμε ότι οι όροι για τους άλλους γιατρούς ήταν εντελώς διαφορετικοί», εξηγεί ο Jiménez. «Μπορούσαν να είναι με την οικογένειά τους, να φέρουν μαζί τα παιδιά τους. Οι μισθοί ήταν πολύ υψηλότεροι».
Αντιδρώντας σε αυτό, περισσότεροι από 150 Κουβανοί γιατροί υπέβαλαν τώρα αγωγές στα δικαστήρια της Βραζιλίας, απευθυνόμενοι στην προστασία της ισότητας υπό το Σύνταγμα της Βραζιλίας και ζητώντας να παραμείνουν στη χώρα ως ανεξάρτητοι εργολάβοι με την δυνατότητα να κερδίσουν πλήρη μισθό.
Οι New York Times συνοψίζουν την κατάσταση ως εξής:
Οι σπόροι της εξέγερσης φυτεύτηκαν πριν από ένα χρόνο σε μια συζήτηση μεταξύ ενός Κουβανού γιατρού και ενός κληρικού σε απομακρυσμένο χωριό στη βορειοανατολική Βραζιλία.
Η Anis Deli Grana de Carvalho, ιατρός από την Κούβα, έφτασε στο τέλος της τριετούς ιατρικής της θητείας. Αλλά αφού παντρεύτηκε έναν Βραζιλιάνο, ήθελε να μείνει και να συνεχίσει να εργάζεται. Ο πάστορας εξοργίστηκε όταν έμαθε ότι, σύμφωνα με τους όρους εργασίας τους, οι κουβανοί γιατροί κερδίζουν μόνο το ένα τέταρτο του ποσού που καταβάλλει η κυβέρνηση της Βραζιλίας στην Κούβα για τις υπηρεσίες τους.
[…]Στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, κατέθεσε μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο να εργαστεί ως ανεξάρτητη εργολάβος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, αρκετοί άλλοι Κουβανοί γιατροί ακολούθησαν το παράδειγμα της Δρ. Grana και κατέθεσαν αγωγές στα δικαστήρια της Βραζιλίας.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κουβανική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής, ορισμένοι έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την εργασία τους ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ άλλοι απολύθηκαν και αντιμετωπίζουν την εξορία:
Στα τέλη του περασμένου έτους, οι δικαστές εξέδωσαν προσωρινές διαταγές σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχοντας στους Κουβανούς γιατρούς το δικαίωμα να παραμείνουν ως ανεξάρτητοι εργολάβοι, κερδίζοντας πλήρη μισθό. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην πρωτεύουσα κατήγγειλε τις κουβανικές συμβάσεις ως «μορφή δουλείας» που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή.
Αλλά ο ομοσπονδιακός δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση της Δρ Grana αποφάσισε εναντίον της, διαπιστώνοντας ότι επιτρέποντας στους Κουβανούς γιατρούς να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις τους έθεταν «αδικαιολόγητους κινδύνους στην πολιτική και διπλωματική σφαίρα».
Λίγο μετά την έκδοση των πρώτων αποφάσεων, οι Κουβανοί προϊστάμενοι στη Βραζιλία κάλεσαν γιατρούς που είχαν καταθέσει μηνύσεις και τους απέλυσαν επί τόπου, ανέφεραν αρκετοί γιατροί. Κάθε ένας είχε την ευκαιρία να πάρει αεροπλάνο για Κούβα μέσα σε 24 ώρες – ή να αντιμετωπίσει εξορία για οκτώ χρόνια.
Το κόστος ήταν υψηλό για εκείνους που άφησαν πίσω την οικογένεια τους, προκειμένου να επιδιώξουν ένα καλύτερο τρόπο διαβίωσης ή να βελτιώσουν τις προοπτικές τους κατά την επιστροφή στο σπίτι. Αλλά για πολλούς, το ρίσκο άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω.
«Είναι λυπηρό να αφήνεις την οικογένεια και τους φίλους σου και την πατρίδα σου»,
λέει η Maireilys Álvarez Rodríguez, μία γιατρός που μήνυσε την κυβέρνηση, αλλά κατόρθωσε να κρατήσει τη δουλειά της και να φέρει τα παιδιά της στη Βραζιλία.
«Αλλά εδώ είμαστε σε μια χώρα όπου είσαι ελεύθερος, όπου κανείς δεν σε ρωτάει πού πας, ή σου λέει τι πρέπει να κάνεις. Στην Κούβα, η ζωή μας υπαγορεύεται από την κυβέρνηση».
Συνηθίζουμε να ακούμε τους επικριτές του καπιταλισμού να κατακρίνουν τις υποτιθέμενες αδικίες των ελεύθερων αμοιβών που ορίζονται από τις ελεύθερες αγορές που οδηγούνται από τις πράξεις των ελεύθερων λαών. Χωρίς το σταθερό χέρι του βαρέως κυβερνητικού ελέγχου και της αναδιανομής -μας λένε- τα ιδανικά της ισότητας και της δικαιοσύνης δεν θα υπερισχύσουν ποτέ.
Ας σημειώσουμε όμως πως στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε γιατρούς από την Κούβα – μια χώρα που υποτίθεται ότι δίνει υπερβολική προτεραιότητα στην «ισότητα» – να τρέχουν να γλιτώσουν από την κυβέρνησή τους καταφεύγοντας στο σύνταγμα της Βραζιλίας για προστασία της ισότητας. Η ειρωνεία είναι οδυνηρή και δείχνει την απατηλή φύση μιας ισότητας που βασίζεται μόνο στην υλική παραγωγή.

Κλείνοντας

Χωρίς αληθινή ελευθερία, οι αυτοσχέδιες, αυθαίρετες, υλιστικές αντιλήψεις για την «ισότητα» εκφυλίζονται γρήγορα, εξαφανίζοντας τη νέα ανάπτυξη και δημιουργώντας άλλες ανισότητες κατά τη διαδικασία, είτε μεταξύ γειτόνων στο εξωτερικό είτε μεταξύ εργαζομένων στην πατρίδα.
Ομοίως, όταν δίνεται μια γεύση ελευθερίας, η αντίληψη γίνεται σαφέστερη και τα υποτιθέμενα κομμουνιστικά ιδεώδη της «ισότητας» τοποθετούνται γρήγορα στο πλαίσιο του ποια είναι η πραγματική τους φύση: ο έλεγχος.
***
  • Ο Joseph Sunde είναι συνεργάτης, συντάκτης και συγγραφέας στο Acton Institute. Τα γραπτά του έχουν εμφανιστεί σε site και έντυπα όπως The Federalist, First Things, The Christian Post, The Stream, Intellectual Takeout, Foundation for Economic Education, Patheos, LifeSiteNews, The City, Charisma News, The Green Room, Juicy Ecumenism, Ethika Politika, Made to Flourish, and the Center for Faith and Work. Ο Joseph μένει στη Μινεάπολη της Μινεσότα με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους.
Δημοσιευμένο αρχικά στο blog του Acton Institute 
 
 https://www.eleytheriagora.gr/i-eksegersi-ton-giatron-tis-kouvas-kourastikame-na-eimaste-sklavoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου