Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, με στόχο να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική σε εξειδικευμένους μετανάστες από όλο τον κόσμο.
Την ανακοίνωση έκανε σήμερα τα ξημερώματα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας έξι ωρών με αξιωματούχους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Η νέα νομοθεσία βασίζεται στο καναδικό μοντέλο θέτοντας τις ελλείψεις προσωπικού στη βιομηχανία αλλά και τα προσόντα των μεταναστών στο επίκεντρό της. Όπως και στον Καναδά, οι υποψήφιοι μετανάστες θα ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, την ηλικία, τις γλωσσικές δεξιότητες, τις προσφορές θέσεων εργασίας και τη "χρηματοοικονομική ασφάλεια".
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στην περίληψη του προτεινόμενου νόμου αναφέρεται ρητά ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση ή, κατά προτίμηση, συγκεκριμένη προσφορά εργασίας δεν θα μπορούν να ζήσουν στη Γερμανία: "Δεν επιθυμούμε μετανάστευση από υπηκόους τρίτων χωρών δίχως προσόντα" αναφέρει η συμφωνία.
Στην περίληψη του προτεινόμενου νόμου, ωστόσο, οι πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση ή, κατά προτίμηση, συγκεκριμένη προσφορά εργασίας, δεν θα μπορούν να ζήσουν στη Γερμανία: "Δεν επιθυμούμε μετανάστευση από άκριτους υπηκόους τρίτων χωρών". η συμφωνία αναφέρει. Όπως και το μοντέλο του Καναδά, οι υποψήφιοι μετανάστες θα ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, την ηλικία, τις γλωσσικές δεξιότητες, τις προσφορές θέσεων εργασίας και τη "χρηματοοικονομική ασφάλεια".
Η Γερμανία έχει έναν πληθυσμό που γερνάει και χρειάζεται τους μετανάστες για να διατηρήσει την ώθηση στην οικονομία της, όμως η απόφαση της Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στους χιλιάδες πρόσφυγες έχει περιπλέξει το ζήτημα, με πολλούς Γερμανούς ψηφοφόρους να στρέφονται προς την ακροδεξιά.
Το έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η συμφωνία αναφέρει ότι θα διατηρηθεί η βασική πολιτική διαχωρισμού των αιτούντων άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες.
Επισημαίνει όμως παράλληλα ότι θα ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια που καθορίζουν το καθεστώς των αιτούντων άσυλο, η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί αλλά δεν μπορούν να επαναπατριστούν επειδή κινδυνεύουν για παράδειγμα να πέσουν θύματα βασανισμών, και θα επιτραπούν κάποιες εξαιρέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου