Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ποιος θα ελέγξει το Ιράκ; Κομπίνες, διαφθορά και πολιτικοί ελιγμοί από παντού

Qui va contrôler l’Irak ? Magouilles, corruption et manœuvres politique tous azimut
Μια μεγάλη παρτίδα πόκερ παίζεται στο Ιράκ. 
Ποιος θα ελέγξει τελικά αυτή τη χώρα; Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αμπαντί πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη πριν μερικές μέρες στη Σαουδική Αραβία, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές.  
Όλο τυχαία, ανακάλυψε ποιος τον περίμενε εκτός από τον βασιλιά Σάλμαν, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Καλύτερα από αυτό! Με τη πρόοδο της επίσκεψης του Αμπαντί αποδείχθηκε, ο Τίλερσον ήταν ο νονός των συμφωνιών που συνάχτηκαν. Μάθαμε επίσης ότι ο Τίλερσον πήγε κρυφά στο Ιράκ σήμερα, σίγουρα για να κτυπήσει το σίδερο όσο
είναι ζεστό.  
10927279lpw-10927361-jpg_4654989
Ποιοι είναι οι στόχοι όλων αυτών των σαουδο-αμερικανικών κινητοποιήσεων, την παραμονή της πλήρους ήττας του Ντάες στο Ιράκ;
Οι Αμερικανοί που εκπαίδευσαν τους ηγέτες του Ντάες στη φυλακή του Abu Ghrib έκαναν τα πάντα με την Σ.Α. για να αποτρέψουν τη πανωλεθρία του Ντάες. Μη μπορώντας να σώσουν το Ντάες, οι Αμερικανοί έβγαλαν το πολλοστό σχέδιο "β" τους που θα προσπαθήσει να εκτελέσει ο Σαουδάραβας υπεργολάβος. Αυτό το σχέδιο "Β" είναι δομημένο γύρω από τρεις στόχους, για να πούμε το λιγότερο φιλόδοξο.
Ο πρώτος στόχος είναι  να  εγχύσουν χρήματα της Σαουδικής Αραβίας δήθεν για την ανοικοδόμηση, αλλά στην πραγματικότητα για να εξασφαλιστεί η επανεκλογή του Αμπαντί. Πρέπει να ξέρετε ότι ο Αμπαντί είναι ο Γελτσίν της CIA στο Ιράκ. Πολλά καμουφλάζ γίνονται για να τον κάνουν έναν εθνικιστή. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς ιρακινούς ηγέτες έχουν βγει από το νηπιαγωγείο του MI6 από την εποχή που ζούσαν στο Λονδίνο.
2ος στόχος  : «να λιβανοποιηθεί » το Ιράκ διαφθείροντας βαθιά την πολιτική του τάξη. Οι Σαουδάραβες και οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες, η ατμόσφαιρα είναι ήδη ανθυγιεινή στην Πράσινη Ζώνη. Στο κόρφο της ιρακινής πολιτικής τάξης, δωροδοκίες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι διαπραγματεύονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα, ένας Ιρακινός βουλευτής δήλωνε στον δίαυλο Al Mayadeen ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του.
Το πιο σοβαρό είναι ότι οι διοικούντες κύκλοι του στρατού είναι και αυτοί γαγγραινοί, εκτός από μερικούς επικεφαλής μονάδων. Είναι εξάλλου αυτός ο λόγος που επέτρεψε την κεραυνοβόλη επέκταση του Ντάες στο Ιράκ, την εύκολη κατάληψη των Μοσούλης, Ραμάτι, Φάλλουγιας, κ.λπ.
Οι Αμερικανοί δεν άφησαν το Ντάες να πάρει τη Βαγδάτη, θα μπορούσαν χάρη στη συνενοχή των 5ων Στηλών μεταξύ των υπερασπιστών. Εν πάση περιπτώσει, ήταν απαραίτητο να διατηρηθεί ένας ρόλος για τους πράκτορες που λειτουργούσαν στη Πράσινη Ζώνη και παρείχαν τη πολιτική κάλυψη.
3ος στόχος  : να αποσαθρωθεί νόμιμα το Χασντ Χαάμπι. Αυτός ο αντισυμβατικός και βαθιά παθιασμένος στρατός είναι ένας εφιάλτης. Είναι ένας εφιάλτης όχι μόνο για τη CIA και το Πεντάγωνο, αλλά και για το Ισραήλ και το Ριάντ. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι το Χαστ αποτελείται από Ιρανούς, συγκεκριμένα τους Επαναστατικούς Φρουρούς.
Το Χαστ δημιουργήθηκε μετά από μια φάτβα (θρησκευτική προτροπή) του Σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Σιστανί. Ήταν αρχικά ένα σύμπλεγμα Σιιτών εθελοντών, με τους οποίους ενώθηκαν Σουνίτες, Γιαζίντι, Χριστιανοί και άλλοι. Οι άγριες φρικαλεότητες του Ντάες εναντίον αμάχων και εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων ώθησαν τους ανθρώπους να ενταχθούν στο Χασντ Χαάμπι. Το Χασντ Χαάμπι είναι επομένως ένα μωσαϊκό μη συμβατικών δυνάμεων που αποφάσισαν να σταματήσουν το Ντάες και να απελευθερώσουν τη χώρα.
Μέσα στο Χασντ Χαάμπι βρίσκουμε εξάλλου συνιστώσες υπό την επίδραση του MI6 μέσω του Moktada Sadr ή του Amar Hakim. Αλλά ο σκληρός πυρήνας του Χασντ Χαάμπι, ο οποίος πολέμησε σκληρά το Ντάες και ξέφυγε από όλους τους ελιγμούς των ΗΠΑ, είναι προ-ιρανικός.
Είναι η αποσάθρωση αυτού του σκληρού πυρήνα που απασχολεί σήμερα τους Αμερικανούς, τους πράκτορές τους στη Βαγδάτη και τους Σαουδάραβες. Θα καταφέρουν να νικήσουν στο «finish» τους φοβερούς Ιρανούς στρατηγιστές; Προσωπικά αμφιβάλω.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα είναι το πλαίσιο ενός ανελέητου μυστικού πόλεμου μεταξύ των δυνάμεων που μάχονται για τον έλεγχο αυτού του φτωχού Ιράκ. Οι Ρώσοι που δεν είχαν ακόμα χρόνο να εγκατασταθούν πραγματικά στο Ιράκ θα ικανοποιηθούν προς το παρόν στο να μετρήσουν τους πόντους.

Μετάφραση από τα γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


Διαβάστε περισσότερα στο reseauinternational.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου