Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Σκηνικό έντασης στη Χειμάρρα στήνει ο Ράμα, υπό το βάρος μεγάλου πολιτικού σκανδάλου

Μπορεί τα ρεπορτάζ να έλεγαν ότι τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας –χάρη και στις αμερικανικές πιέσεις προς τα Τίρανα–, «παγώνουν» έως το τέλος του έτους, η πολιτική επικαιρότητα, όμως, στην Αλβανία αναγκάζει τον Έντι Ράμα να… επιστρατεύσει επειγόντως ένα θέμα που θα αλλάξει την ατζέντα. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά στη γωνία καθώς η έρευνα των ιταλικών Αρχών για διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών φτάνει και μέχρι το δεξί του χέρι, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα σκάνδαλο μεγατόνων, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Έντι Ράμα τον οποίο χαρακτηρίζει ως «αρχινονό της αλβανικής μαφίας».
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο Αλβανός πρωθυπουργός παίζει και πάλι το χαρτί της Χειμάρρας: Ήδη 19 ελληνικές οικογένειες που μένουν στο κέντρο της πόλης έλαβαν ειδοποιητήρια έξωσης, στο πλαίσιο του αμφισβητούμενου σχεδίου της αλβανικής κυβέρνησης για την περιοχή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα syri.net, το τελεσίγραφο των πέντε ημερών που θυροκολλήθηκε στις πόρτες των σπιτιών προέρχεται από την Επιθεώρηση Προστασίας Χωροταξίας.
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, και μετρά αντίστροφα για τη λήξη του τελεσιγράφου, ενώ πολλά αλβανικά μέσα ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως «κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και του διεθνούς παράγοντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου