Πλήρης υποταγή στις ορέξεις των δανειστών ή «ηρωική» έξοδος;
Και ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για συμφωνία, η οικονομία παίρνει φωτιά. Ένα έγγραφο που είχε υπογραφεί από τον Μάιο αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες. Σχέδιο που προβλέπει επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής, πάγωμα επιτοκίων ή αντικατάσταση κυμαινόμενου με σταθερό για ορισμένα δάνεια. Πρόκειται για ένα σχέδιο για το χρέος που ουσιαστικά είχε αποφασιστεί από το 2013. Πρόκειται για τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά τότε με πολύ χαμηλότερα ανταλλάγματα αφού τώρα το βάρος θα είναι δυσβάσταχτο λόγω του καταστροφικού 2015. Διαρρέεται επίσης ότι και ο Σόιμπλε είναι σύμφωνος με τις προτάσεις για το χρέος αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται
για κούρεμα που ζητούσε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση, αλλά για ελάφρυνση με άλλους τρόπους.
Αυτό που μένει να μάθουμε είναι ποια θα είναι τα «λύτρα» για να πάρει ο Τσίπρας μια συμφωνία και για να φορέσει την πολυπόθητη… γραβάτα αφού θα έχει λύσει το χρέος. Αυτό περιμένουμε όλοι…
Οι φήμες λένε ότι τα «λύτρα» τα μέτρα δηλαδή από το 2018 και μετά θα είναι ιδιαίτερα βαριά, άνω των 3.5 δις ευρώ και θα περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων, αύξηση φόρων και παρεμβάσεις στο δημόσιο, ουσιαστικά απολύσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να προχωρήσει και να μην πάει σε εκλογές θα πρέπει να δεσμευτεί για τα μέτρα αυτά και ίσως και να τα ψηφίσει, κάτι που είναι ασφαλώς δύσκολο να συμβεί, εκτός κι αν οι βουλευτές δεν θελήσουν να χάσουν 7 χιλιάρικα και εξουσία.
Υπάρχουν δύο επιλογές από εδώ και στο εξής: Είτε ο Τσίπρας το κάνει Κούγκι και λέει στους δανειστές «Hasta La Victoria Siebre», είτε βάζει μια ωραία γραβάτα για το χρέος αποδεχόμενος χωρίς αντίσταση και τα μέτρα στα εργασιακά για τη δεύτερη αξιολόγηση και όλα όσα θα μας ζητηθούν μετά το 2018. Κι αυτά υπό την αίρεση ότι μέχρι τότε δεν θα προκύψουν νέες τρύπες και νέοι εκτροχιασμοί.
Για παράδειγμα το ναυάγιο με τη Socar δημιουργεί τρύπα πάνω από 200 εκατ. στα ταμεία ενώ απομακρύνει και τις όποιες ελπίδες για να έρθουν κάποιοι επενδυτές στη χώρα και να υπάρξει ανάπτυξη. Για να μην πούμε για «ατυχήματα» που μπορεί να προκύψουν στα εθνικά θέματα και τα οποία μπορεί να τινάξουν στον αέρα όλη τη χώρα.
Αν τη Δευτέρα κλείσει συμφωνία πακέτο η κυβέρνηση θα βγει και θα πανηγυρίζει, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τη φάκα πριν από το τυράκι. Στην περίπτωση αυτή θα επιχειρήσει να διατηρηθεί στην εξουσία ψηφίζοντας τα πάντα και περιμένοντας την ανάπτυξη.
Αν ναυαγήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς η συμφωνία τότε δεν αποκλείονται εκλογές ακόμη και στις 22 Ιανουαρίου, δύο χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε το διακύβευμα θα είναι ευρώ ή δραχμή ξεκάθαρα. Ίσως γι' αυτό και τα προσκυνήματα στην Μπολιβαριανή Επανάσταση και στον Φιντελισμό αλλά και η επιστροφή σκληρών όπως ο Μηλιός. Προετοιμασία για κουβανοποίηση της Ελλάδας λέγεται αυτό.

 http://www.antinews.gr/