Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Το «πορτοφόλι» και οι εργαζόμενοι

Αναγνώσεις:
Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την τύχη των εργαζόμενων στα κανάλια
Του Μάκη Διόγου από την Ρήξη φ. 127
Ο Νίκος Παππάς, στις 26-7-16, μιλώντας στο ελληνικό κοινοβούλιο, είχε πει με περίσσιο θράσος: «Το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη χωρίζει έναν τηλεοπτικό σταθμό από την άδεια». Σε εκείνη την ομιλία του ο υπουργός-επίδοξος καναλάρχης δεν είχε κάνει καμία αναφορά στους εργαζόμενους. Μόνο στο πορτοφόλι των ιδιοκτητών.
Ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε με την αβεβαιότητα να μεγαλώνει για τους εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς) στα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν αδειοδοτήθηκαν στο κακοστημένο ριάλιτι, το οποίο η κυβέρνηση τιτλοφόρησε «δημοπράτηση τηλεοπτικών αδειών». Ήδη από το «ριάλιτι» έχει
αποχωρήσει ο Καλογρίτσας και μένει να δούμε τις κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η δικαστική διαμάχη κυβέρνησης-καναλιών. Όμως, όποια και να είναι η εξέλιξη (που μπορεί να πάρει μήνες…), οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την τύχη τους στον νόμο Παππά για τις νέες τηλεοπτικές άδειες. Ουσιαστικά η κυβέρνησ+η τους αφήνει όμηρους στις προθέσεις των (παλιών & νέων) ιδιοκτητών τους, γεγονός που είχε επισημάνει η Ένωση Συντακτών από τον Οκτώβριο του 2015.
Για τους εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους κ.ά.), οι μέρες που ακολουθούν είναι δύσκολες. Δεν υπάρχει προηγούμενο, κάποιο ΜΜΕ να κλείνει με αυτό τον τρόπο. Άρα το άγνωστο και η αβεβαιότητα είναι τα δύο πρώτα στοιχεία που έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν. Καθώς, όπως είχε υπογραμμίσει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ (2-9-16), για το «ριάλιτι» του Νίκου Παππά: «…Τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο. Με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους πρώτους μήνες του 2016, οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:
• ALPHA 537
• ANTENNA 509
• STAR 387
• EPSILON 240
• ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 61
• ART TV 89
• MEGA 540
Δηλαδή, στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση, πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ. Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο κερδοφόρα μπορούν να είναι ακόμη και αυτά τα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν. Στην έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να αποφασίσει ότι μόνο τέσσερα κανάλια είναι βιώσιμα, υπολογίζεται ότι η διαφημιστική δαπάνη στην ελληνική αγορά είναι 180 έως 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η προσδοκώμενη, έτσι, διαφήμιση για τα επόμενα δέκα χρόνια (όσο διαρκούν δηλαδή, οι άδειες) δεν ξεπερνάει τα δύο δισ. Τα ποσά που έδωσαν, όσοι πήραν την άδεια, αντιστοιχούν στην προσδοκία εσόδων τους για ένα χρόνο. Πόσα περισσότερα μπορούν να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν, ή πόσο ελπίζουν ότι θα αυξηθεί η διαφήμιση σε μια οικονομική συγκυρία στην οποία δεν διαφαίνεται ανάπτυξη, αντίθετα διαφαίνεται παράταση της υφεσιακής κατάστασης;»
Είναι φανερό ότι την απόφαση Τσίπρα-Παππά να στήσουν τη δική τους διαπλοκή στα ΜΜΕ θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με μαζικές νέες μειώσεις μισθών, νέες καθυστερήσεις σε πληρωμές και, σίγουρα, βαθύτερη ύφεση.
Τι ειρωνεία, η κυβέρνηση που τιτλοφορείται «αριστερή», να αδιαφορεί για χιλιάδες εργαζόμενους κοιτώντας μόνο τα όποια οικονομικά οφέλη από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και ξεχνώντας ότι για χρόνια ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύθηκε (και καπηλεύθηκε) με το σύνθημα: «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

*Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών
Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου