Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο Λευκός Οίκος δεν ανησυχεί: Μικρή η έκθεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Την θέση των ΗΠΑ ότι οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία που θα
εγγυάται από τη μία συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από την άλλη τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρέπει να συνεχιστούν καθώς προχωρά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η έκθεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι μικρή, κάτι που συνέβαινε και το 2010.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη χθεσινή συνομιλία του αμερικανού προέδρου, με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τη δεύτερη μέσα σε 15 μέρες, καθώς είχαν συνομιλήσει και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G7. Αποκάλυψε επίσης ότι νωρίτερα σήμερα είχε συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο επίσης είχε συνομιλήσει στους G7.
«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε στον πρόεδρο Ολάντ κάτι που είπαμε στο παρελθόν, το πόσο σημαντικό είναι τα μέρη που συμμετέχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δημιουργήσουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης το οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα εντός της Ευρωζώνης. Κι αυτός είναι ο στόχος μας.»
Πρόσθεσε ότι το στόχο αυτό συμμερίζονται όλα τα μέρη τις διαπραγματεύσεις. Χαρακτήρισε «δύσκολα τα θέματα», αλλά όπως είπε οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να το επιδιώξουν κι αυτό έκαναν ακόμη και σήμερα.
Σε ερώτημα αναφορικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση, είπε πως «προφανώς υπάρχει μία δημοκρατική διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει στην Ελλάδα . Κι είναι σημαντικό όλα τα μέρη, ακόμη και πριν το δημοψήφισμα, να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε εποικοδομητικές συνομιλίες.  Τελικά είναι προς το συμφέρον του καθενός να φτάσουν σε λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη και βιωσιμότητα εντός της Ευρωζώνης και για να συμβεί πρέπει να συνδυάζει μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση»
Ο κ. Ερνεστ αναφέρθηκε σε «σθεναρές δηλώσεις που είδαμε τόσο από τους ηγέτες στην Ελλάδα, όσο και της Ευρωζώνης, με τις οποίες επαναβεβαιώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνη. Ελπίζουμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν να δρούν σ’ αυτό το πνεύμα».
Καταλήγοντας είπε ότι η άμεση έκθεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι μικρή, κάτι που συνέβαινε και το 2010 και 2011, οπότε η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό άμεσο κίνδυνο για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.
«Αυτό όμως που λέμε αρκετό καιρό ότι η υγιής ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρα εντός των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων, αλλά και των συμφερόντων της εθνικής μας ασφαλείας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να προτρέπουμε όλες τις πλευρές να συμβάλλουν σε  ρεαλιστικές συζητήσεις προωθώντας τον στόχο στον οποίο αναφέρθηκα».

Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ-CNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου