Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Γιατί είναι μάλλον απίθανο ο Κιμ Γιονγκ-Ουν να τάισε τον θείο του στα σκυλιά






Η πληροφορία που θέλει τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, να τάισε τον θείο του, Τζανγκ Σονγκ Θαέκ, σε 120 πεινασμένους σκύλους, πιθανότατα δεν ισχύει, γράφει η Washington Post, αναφέροντας τους πέντε λόγους για τους οποίους αυτό το περιστατικό μάλλον δεν συνέβη ποτέ.
Ανάλογο δημοσίευμα έκανε την εμφάνισή του στο περιοδικό Time, το οποίο και αυτό αναφέρεται στους λόγους που η πληροφορία πιθανότατα δεν ισχύει.
Σύμφωνα με την Washington Post, η φήμη ξεκίνησε από μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, την Wen Wei Po, η οποία δημοσίευσε την ιστορία στις 12 Δεκεμβρίου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, εφημερίδα της Σιγκαπούρης αναδημοσίευσε την πληροφορία, η οποία σύντομα έφτασε να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Γιατί, όμως, η πληροφορία αυτή είναι -πιθανότατα- ψεύτικη;

Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη. Ανάμεσα σε 21 εφημερίδες, η Wei Wei Po βρίσκεται στη 19η θέση της κατάταξης αξιοπιστίας. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει την πληροφορία, χωρίς να αναφέρει κάποια πηγή.

Δεύτερον, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ασχοληθεί με την ιστορία εδώ και σχεδόν ένα μήνα από τότε που κυκλοφόρησε. Πολλοί τη θεωρούν αξιόπιστη, επειδή η Wen Wei Po ευθυγραμμίζεται με την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς η πληροφορία να εμφανιστεί και σε άλλα μέσα ενημέρωσης που έχουν στενότερη σχέση με την ηγεσία του ΚΚ της Κίνας, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ή η People's Daily. Αντιθέτως, όλα τα άλλα κινεζικά ΜΜΕ επιμένουν στην ίδια ιστορία: ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε είτε από πολυβόλο, είτε από αντιαεροπορικά πυρά.

Τρίτον: Όπως αναφέρει η Washington Post, ούτε τα ΜΜΕ της Νοτίου Κορέας έχουν κάνει αναφορά στην ιστορία, γεγονός που κρίνεται μάλλον ύποπτο, καθώς τα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μεταδίδουν συχνά ειδήσεις που παρουσιάζουν την Βόρειο Κορέα με αρνητικό τρόπο.

Τέταρτον: Η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 Δεκεμβρίου και από τότε τα ασιατικά ΜΜΕ την αγνοούν. Εάν ήταν αληθινή, αναφέρει ο συντάκτης της Washington Post, θα είχε ήδη επιβεβαιωθεί και αναμεταδοθεί.

«Φαίνεται ότι τα ασιατικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται στην ιστορία, με τον τρόπο που αντιδρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ στις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο: αγνοώντας τη» γράφει η εφημερίδα.

Πέμπτον, η ιστορία ότι δολοφονήθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα φαντάζει πιο πιθανή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, ο συντάκτης παραδέχεται ότι παρ' όλο που η ιστορία φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεν υπάρχει τρόπος να διαψευστεί, ενώ ακόμα και αναλυτές που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντί της, δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που θα οδηγούσε τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν μια τέτοια ιστορία: Σχεδόν κάθε πληροφορία, όσο παράλογη και αν ακούγεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινή, δεδομένων και των ελάχιστων πληροφοριών που έρχονται από τη χώρα.

Εκτός των άλλων, όπως αναφέρει το περιοδικό Time, η ιστορία μοιάζει να αποσπά την προσοχή από επιβεβαιωμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Βόρειο Κορέα, όπως η συνέχιση της καταναγκαστικής εργασίας, οι εκτελέσεις παιδιών, όπως και το γεγονός ότι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να σκάβουν τους τάφους τους πριν εκτελεστούν.


 Αναδημοσίευση από: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου