Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Γιατί ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στην πανδημία

Του ΚΩΣΤΑ ΓΡΙΒΑ
Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη αντίληψη αυτών των ημερών είναι ότι ο κορονοϊός είναι ένα βιολογικό όπλο. Σκοτώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, γκρεμίζει τις διεθνείς χρηματογορές και αποδομεί τα κράτη. Αν και οι απόψεις αυτές παραμένουν στον γκρίζο κόσμο των θεωριών συνωμοσίας, φαίνεται ότι πράγματι υπάρχει μια χώρα του πλανήτη που έχει εργαλειοποιήσει τον κορονοϊό και τον έχει μετατρέψει σε βιολογικό όπλο. Και η χώρα αυτή είναι η Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία μόλις πριν από μερικές μέρες ανέφερε την ύπαρξη του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού στο έδαφός της. Αυτό μάλιστα έγινε μόλις υπήρξε η είδηση ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν από τον ιό θα δεχθούν διεθνή οικονομική βοήθεια, για να μην μείνει απέξω.

Ωστόσο, αν δεν υπάρχει κάποια μαγική δύναμη που προστατεύει την Τουρκία, οι ισχυρισμοί της περί μηδενικών αριθμών κρουσμάτων, θα ήταν κωμικοί αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη η κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι μια χώρα με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων είναι αναπόφευκτο να έχει πολλά κρούσματα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι μια χώρα με μεγάλο αριθμό επισκεπτών από πλήθος χωρών του κόσμου, –πολλές εκ των οποίων μαστίζονται από τον ιό–, με ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του πλανήτη και πιο μεγάλα αστικά κέντρα.
Η ίδια όμως επιμένει ότι δεν έχει τίποτα. Και αυτή η απόκρυψη δεν είναι κάτι που αφορά μόνον την ίδια, δεδομένου ότι η διάδοση του ιού είναι πρόβλημα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η Τουρκία δεν είναι Βόρειος Κορέα. Η τελευταία επίσης δεν παραδέχεται ότι έχει κρούσματα του ιού. Ωστόσο, ό,τι συμβαίνει περιορίζεται στα σύνορά της μιας και είναι μια κλειστή ουσιαστικά χώρα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με την Τουρκία.
Ουσιαστικά, με τη στάση της αυτή η Τουρκία συσκοτίζει και παραπληροφορεί τις υπόλοιπες χώρες και αποτρέπει τον έλεγχο ανθρώπων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό. Με άλλα λόγια, η πολιτική της Άγκυρας δημιουργεί μια μαύρη τρύπα στο παγκόσμιο δίκτυο αντιμετώπισης του ιού και μετατρέπει την Τουρκία σε μια πελώρια βιολογική βόμβα. Όσο ήπια λόγια και αν θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή διαπράττει ένα δυνάμει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κοσμογονικών διαστάσεων.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος αυτού που συμβαίνει αρκεί να σκεφτούμε το εξής: αν είχε συλληφθεί το καθεστώς της Βορείου Κορέας, του Ιράν ή κάποιας άλλης “χώρας παρίας”(rogue state) του διεθνούς συστήματος, να εξάγει κάποια ποσότητα ραδιολογικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποια “βρόμικη βόμβα” ή κάποιο χημικό όπλο ή κάτι παρόμοιο, οι διεθνείς αντιδράσεις θα ήταν τεράστιες. Μάλιστα, μπορεί να έφταναν ακόμη και σε πολεμική δράση εναντίον των χωρών αυτών. Κι αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία είναι δραματικά μεγαλύτερων διαστάσεων από μια παρόμοια ενέργεια.

Επιβράβευση Τουρκίας
Όμως, η Άγκυρα αντί να υφίσταται κυρώσεις ή έστω να απειλείται με κυρώσεις από τη λεγόμενη “διεθνή κοινότητα” για αυτήν της την πολιτική ουσιαστικά επιβραβεύεται, τουλάχιστον από τις ισχυρές δυνάμεις της Δύσης. Πρώτη εξ αυτών είναι οι ΗΠΑ του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος διέκοψε τις αεροπορικές συγκοινωνίες των ΗΠΑ με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά δεν τις διέκοψε με την Τουρκία.
Για να μην μιλήσουμε για την πολιτική της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ενδεχομένως οι πολιτικές των χωρών αυτών θα μπορούσαν να εξηγηθούν (αν και όχι να δικαιολογηθούν) στο πλαίσιο μιας διαστρεβλωμένης και κοντόθωρης, αν όχι παρανοϊκής, αντίληψης περί εθνικών συμφερόντων. Παρ’ όλα αυτά έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Αθήνα αφήνει να περάσει “ατουφέκιστη” αυτή η εξωφρενική πολιτική της Άγκυρας, έστω και στο επικοινωνιακό επίπεδο.  
Μάλιστα το κάνει αυτό τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαπολύσει εναντίον της χώρας μας έναν τεράστιας κλίμακας πληροφοριακό πόλεμο με πλήθος fake news και ελεγχόμενων δημοσιευμάτων.
Βέβαια, ίσως είναι υπερβολικό να περιμένουμε παρόμοιες αντιδράσεις από έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος μαστίζεται από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στο να υπερασπίζονται “την αλήθεια της Τουρκίας” εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός παραμένει ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να επενδύσει στην ικανότητά της να αποσταθεροποιεί την περιοχή γύρω από αυτήν έτσι ώστε να “πουλάει” μετά τον εαυτό της ως κυρίαρχη δύναμη σε αυτήν. Και από ό,τι φαίνεται, μιας και η πολιτική της αυτή δείχνει να αποδίδει, ενδέχεται να έχει αποφασίσει να ανέβει σε μεγαλύτερη κατηγορία μετατρεπόμενη σε ένα είδος μεγεθυμένης Βορείου Κορέας. Για τον σκοπό αυτό εργαλειοποιεί και τη διάδοση του κορονοϊού μετατρέποντάς τον σε βιολογικό όπλο στρατηγικών μεγεθών. Το θέμα είναι τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κράτη γι’ αυτό. Και κυρίως η Ελλάδα.
 https://www.apopseis.com/koronoios-giati-o-erntogan-richnei-ladi-stin-pandimia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου