Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Γερμανία: Αδιανόητο αυτή τη στιγμή το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για Τουρκία

«Να εξαταστεί η χρήση κονδυλίων προς την Άγκυρα»

Βερολίνο: Αδιανόητο θεωρεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Όπως τόνισε, αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν τα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.
 «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ανοιχτό αποτέλεσμα με την Τουρκία. Σε αυτές, όπως και με κάθε υποψήφια χώρα, διαδραματίζουν αποφασιστικό και κεντρικό ρόλο τα θέματα κράτους δικαίου.

Αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ζάιμπερτ. Πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια ενταξιακή διαδικασία ανοιχτού αποτελέσματος με την Τουρκία και θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα και το πώς θα τα αξιολογήσουμε από κοινού στην Ευρώπη».
Ο Ζάιμπερτ είπε, πάντως, ότι η άρση  ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα έχει συνέπεια στην εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες. «Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμιά συνέπεια αυτής της κατάστασης στο θέμα των προσφύγων ούτε στη συνετή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν κατανοεί τη λογική ότι επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, οι οποίες όπως είπε τίθενται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε επιστροφή σε μια κατάσταση ανομίας και θανάτων στο Αιγαίο.
«Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική και δεν είναι και ανθρώπινη», δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και ότι ως τώρα δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι η Τουρκία δεν την εφαρμόζει. «Αυτή η συμφωνία υπάρχει και παρότι δεν έχει ήδη εφαρμοστεί πλήρως, έχει ήδη αναπτύξει θετική επίδραση. Διότι αυτό που θέλει η συμφωνία παραμένει και απολύτως σωστό», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία υπερασπίστηκε τη συμφωνία και τόνισε ότι παραμένει απολύτως σωστό το να έχουμε αφαιρέσει από τους διακινητές τη βάση για τη δράση τους.
«Παραμένει απολύτως σωστό να βασιστούμε σε εφαρμογή του κράτους δικαίου αντί να δεχτούμε την παράνομη μετανάστευση και παραμένει σωστό να στηρίξουμε οικονομικά με ευρωπαϊκούς πόρους προσφυγικά προγράμματα στην Τουρκία ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες να έχουν εκεί μια καλύτερη, αξιοπρεπέστερη ζωή, με ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Να εξεταστεί η χρήση κονδυλίων προς την Τουρκία
 Ο Ζάιμπερτ σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και πώς ακριβώς διατίθενται υπό τις παρούσες συνθήκες οι αντίστοιχοι πόροι.
Η χρηματοδότηση που δίδεται από την ΕΕ αφορά τη στήριξη πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες χώρες, διευκρίνισε ο Ζάιμπερτ. Με αυτή τη βοήθεια, συνέχισε, τα κράτη προετοιμάζονται για τις υποχρεώσεις και τα στάνταρντ της ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά την Τουρκία, «οι περισσότεροι πόροι έχουν διατεθεί στους τομείς Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Περιβάλλοντος, Κλίματος, Μεταφορών, Ενέργειας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας».
Η ΕΕ είναι εκείνη που διαθέτει αυτούς τους πόρους, εξήγησε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αποτελεί και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον τα υποψήφια κράτη να λαμβάνουν τέτοια προενταξιακή βοήθεια. «Τώρα πρέπει –η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει τα χρήματα– να δούμε πολύ προσεκτικά πώς εξελίσσονται στην Τουρκία, υπό τις σημερινές συνθήκες και ιδιαίτερα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι προϋποθέσεις για τη χρήση αυτών των πόρων.
Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι πολύ νωρίς» και «θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τι έγινε με τα προγράμματα για τα οποία διατέθηκαν πόροι – μπορούν αυτά τα προγράμματα να εξελιχθούν ή είναι περιορισμένα πλέον στις δυνατότητές τους;».
Για αυτά τα θέματα, κατέληξε, θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας καλεί με ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο για «συνεχή αποδυνάμωση του κράτους δικαίου».
«Χρησιμοποιώντας την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος ως δικαιολογία, ο Ερντογάν μετατρέπει τη δημοκρατία της Τουρκίας σε ένα de facto αυταρχικό προεδρικό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζ. Πιτέλα και προσθέτει πως η σοσιαλιστική ομάδα «δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτό το έγκλημα και τις προφανείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου