Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Από Σεπτέμβριο σε 5 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ- Αλλαγές για αγροτεμάχια και απαλλαγές

Σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αλλαγές σε ότι αφορά τα αγροτεμάχια αλλά και την απαλλαγή ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
Αναφορικά με αγροτεμάχια διευκρινίστηκε ότι δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ ενώ σχετικά με την απαλλαγή ανέργων, πολυτέκνων και αναπήρων δεν θα υπολογίζονται οι τόκοι.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονονικών γίνεται λόγος για λάθη στις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν να διορθώσουν τις δηλώσεις τους ενώ διευκρινίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:
1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις...
δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.
5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου