Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Σύζυγος Ερντογάν: "Τα χαρέμια ήταν ένας εκπαιδευτικός θεσμός για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή"



του Γιάννη Πετρίδη
Μία ημέρα μετά την επίσκεψη τπυ Ελληνα πρωθυπουργού στη
Τουρκία, ο σύζυγος του Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας Ρ.Τ.Ερντογκάν, η Εμινέ Ερντογάν προϊδέασε για το τι έρχεται: "Τα χαρέμια των Οθωμανών σουλτάνων ήταν ένα σχολείο για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή".
Καμία αμφιβολία για το ότι έρχονται και χαρέμια; Πάντως, χθες ο Α.Τσίπρας, δεν ανέφερε στον "φίλο του Αχμέτ" (Νταβούτογλου) ούτε μία λέξη για την δικτατορία και το νεο-οθωμανισμό στον οποίο κυλιέται η Τουρκία. Κάτι που συνιστά κορυφαία απειλή για..
όλες τις γειτονικές της χώρες...

"Το χαρέμι ήταν ένα σχολείο για τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας και ένας εκπαιδευτικός θεσμός για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή", ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν σε εκδήλωση στην Αγκυρα, σύμφωνα με τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι δηλώσεις της Εμινέ Ερντογάν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Οζλέμ Κουρουμλάρ, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, έγραψε στο Twitter «Την εποχή του Μουράτ Γ' (σ.σ. σουλτάνου του 16ου αιώνα), τα βιβλία ήταν το μοναδικό πράγμα που δεν μπήκε ποτέ στο χαρέμι».
 Η γυναικεία δουλεία στα χαρέμια που κατά την Εμινέ Ερντογάν ήταν κάτι σαν "εκπαιδευτικός οργανισμός" ξεκίνησε επί Ορχάν Μπέη, αλλά από τη περίοδο του σουλτάνου Μεχμέτ του Καταστροφέα («Πορθητή»!) ο αριθμός των σκλάβων γυναικών στο Χαρέμι αυξήθηκε τάχιστα.

Ξεκινώντας από τα μέσα της περιόδου του Βαγιαζήτ του Β', η παράδοση των σουλτάνων, να παντρεύονται τις κόρες των γειτονικών ηγεμονίσκων και ηγεμόνων, τερματίστηκε. Μετά από αυτή τη περίοδο, έγινε νέα παράδοση για τους σουλτάνους να παντρεύονται γυναίκες σκλάβες του Χαρεμιού. Από εκείνον τον αιώνα το Χαρέμι και το Σουλτανάτο βασίζονται πάνω στις σκλάβες γυναίκες.

Οι Οθωμανοί προτιμούσαν να επιλέγουν Κιρκάσιες, Γεωργιανές και Ρωσίδες κοπέλες για το Χαρέμι τους. Ήδη από αιώνες, τα κορίτσια της Καυκασίας ήταν ονομαστά για την ομορφιά τους στην Ανατολή.

Γι αυτό το λόγο, το Χαρέμι λάμβανε τόσες πολλές Καυκασιανές σκλάβες αρχικά και αυτός ο αριθμός αυξήθηκε ταχέως ιδιαίτερα τον 17ο αιώνα. Τα κορίτσια πού αρπάζονταν αιχμάλωτα πολέμου στα πεδία της μάχης κατέληγαν στα χαρέμια αρχικά για να γίνουν γυναίκες σκλάβες, όμως στους αιώνες παρακμής οι Οθωμανοί έχασαν αυτή τη πηγή.

Έκτοτε ο Μέγας Βεζίρης, οι κυβερνήτες, οι πασάδες, οι επαρχιακοί κυβερνήτες και οι αδελφές των σουλτάνων τους προσέφεραν τις γυναίκες σκλάβες πού είχαν αναθρέψει.

Μια άλλη πηγή ήταν οι σκλάβες να έχουν αγοραστεί και μεταφερθεί στο Χαρέμι από τον θησαυροφύλακα του Τελωνείου.

Αυτά αναπολεί η μαντηλοφόρος σύζυγος του Ρ.Τ.Ερντογάν...

 www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου