Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Οι ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές φοιτητικές παρατάξεις καταδυναστεύουν ακόμα τα πανεπιστήμια - Πότε θα μπει ένα τέλος;

Όλοι γνωρίζουμε δυστυχώς την τραγική κατάσταση στην οποία εδώ και δεκαετίες έχει υποπέσει η παιδεία στη χώρα – ιδιαίτερα η ανώτατη. Πολλοί προβληματίζονται για τους λόγους της εν λόγω κατάπτωσης και οι λόγοι είναι αναμφίβολα πολλοί και σύνθετοι. Ωστόσο, κάποιες φορές δίνεται η σπάνια ευκαιρία στον πολίτη να «δει» τι ακριβώς συμβαίνει στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας.
Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε το χρονικό μιας σχεδόν πραξικοπηματικού τύπου απόπειρας κατάληψης της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών, από κομματικά παραπαίδια (οι αυριανοί πολιτικοί της χώρας μας). Το περιστατικό είναι άκρως διαφωτιστικό και ενδεικτικό της εν γένει κατάστασης στα Ελληνικά πανεπιστήμια και αξίζει να το διαβάσουμε όλοι:
Στις 28/2/18, συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο των φοιτητών ώστε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση νωρίτερα από την προγραμματισμένη και δημοκρατικά συμπεφωνημένη/ψηφισμένη ημερομηνία (9/3/18). Το «Συντονιστικό» Κατάληψης (όπου διαβάζουμε «συντονιστικό» καταλαβαίνουμε ένα φασιστικό όργανο – εκπρόσωπο μιας οικτρής μειοψηφίας), κατέθεσε 65 υπογραφές, για να πραγματοποιηθεί ΓΣ την ίδια ημέρα(!), δίχως να το γνωρίζει το σύνολο των φοιτητών, απλά και μόνο επειδή πίστευε και έκρινε αυθαίρετα ότι η επόμενη συνέλευση είναι χρονικά αργά. Προβλέποντας τους κομματικούς τακτικισμούς, και σε μια απόπειρα επικράτησης της λογικής και ενάντια στην ασυδοσία των νεολαίων, το ακομμάτιστο πλαίσιο φοιτητών «ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΧΟΛΗ» είχε καταθέσει νωρίτερα και αυτό με τη σειρά του 210 υπογραφές για νέα ΓΣ στις 2/3/18.
Τότε το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε μια ομιχλώδης και αμφιβόλου νοήματος θέση για μια απλή και ξεκάθαρη διαφωνία 210 ατόμων έναντι 65, οι οποίοι ζητούσαν να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε δύο ημέρες και όχι σε λίγες ώρες, καθώς θα ήταν πιο οργανωμένη και θα παραβρίσκονταν περισσότεροι φοιτητές. Αντιθέτως, με φασίζουσα προκλητικότητα το ΔΣ προτίμησε να εγκρίνει και τις δύο Γενικές Συνελεύσεις, για λόγους που κανείς φοιτητής ποτέ δεν κατάλαβε. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, πως η σύγκληση ΓΣ, δεν δύναται να πραγματοποιείται ελαφρά τη καρδία και για οιονδήποτε λόγο (λ.χ. επειδή μας το ζήτησαν οι φίλοι μας!), ή για μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, αλλά μόνο και πάντα για τα μείζονα θέματα που αφορούν το σύνολο του φοιτητικού κινήματος (όχι τις παρατάξεις), και με συχνότητα που να σέβεται το κύρος των φοιτητών αλλά και των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων.
Ορισμένες ώρες αργότερα, η Γενική Συνέλευση, την οποία συγκάλεσε το αυτοαποκαλούμενο «Συντονιστικό» Κατάληψης, δεν είχε πληρότητα καθώς παρευρέθησαν μόνο 50 φοιτητές, και συνεπώς ήταν αδύνατο να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Οι αριθμοί δηλαδή ξεγύμνωσαν την ασυδοσία. Δυστυχώς όμως οι απόπειρες για παράνομο και αυθαίρετο κλείσιμο της σχολής δεν σταμάτησαν εκεί και οι φοιτητοπατέρες του Διοικητικού Συμβουλίου, με μία ύστατη αλλά ξεκάθαρα σφετεριστική απόφαση πραγματοποίησαν “ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο” (μια δική τους αίωλη και κενή σύλληψη), ώστε να λάβουν αποφάσεις. Με άλλα λόγια, αφού επεβλήθη στους φοιτητές μια παράνομη ΓΣ, την οποία οι φοιτητές προφανώς, και ακριβώς λόγω της παράνομης φύσης της, αγνόησαν επιδεικτικά, το ΔΣ, αφού δεν τους βγήκε, έλαβε μια κατάφωρα σφετεριστική απόφαση να αποφασίσουν οι ίδιοι μόνοι τους για τους φοιτητές, με κάθε πιθανό τρόπο και με κάθε κόστος. Έτσι με αυτόν τον ευτελή τρόπο, τέθηκε το πανεπιστήμιο στο έλεος των φασιστικών κομματικών νεολαίων και της θλιβερής και ανελεύθερης μειοψηφίας τους.
Οι αποφάσεις του φασιστικού ΔΣ, (μεταξύ των οποίων και μία νέα αυθαίρετη απόφαση για ΓΣ) δεν ανακοινώθηκαν πουθενά στο διαδίκτυο. Προφανώς αυτό δεν συνέβη, είτε λόγω ντροπής, είτε λόγω αδιαφορίας. Πόσο ιλαροτραγικό είναι άραγε, να αποφασίζουν 50 άτομα για μια Σχολή 5.000 φοιτητών!
Ευτυχώς, όταν επιτρέπεται ο ελάχιστος χώρος στη δημοκρατία, η ελευθερία θριαμβεύει όπως αποδεικνύει και η απελευθέρωση της σχολής από το σκοτάδι της στείρας κατάληψης, στις 25/1/18 και στις 21/2/18.
Απάντηση λοιπόν στην ερώτηση του τι φταίει για την κατάντια της «Ελληνικής παιδείας», αυτής της μεγάλης και πανανθρώπινης ιδέας, μπορεί εύκολα να δοθεί μελετώντας κανείς τις δράσεις και την ίδια την ύπαρξη των φοιτητικών παρατάξεων. Η πολιτεία οφείλει να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα, να καταργήσει και να απαγορεύσει την ύπαρξη και λειτουργία πολιτικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια, κάτι το οποίο είναι επονείδιστο και αποτελεί θλιβερή παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας. Να κοπεί μια και καλή ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κομμάτων και νέων ανθρώπων.
Μόνο τότε θα σταματήσει η ανώτατη παιδεία στη χώρα να είναι επί της ουσίας η κατώτατη. Μόνο τότε θα αρχίσουν να απελευθερώνονται τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές αλλά και οι ιδέες στη χώρα.

Πηγή: Μαύρο Κουτί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου