Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Κακούργημα χωρίς τιμωρία η τραγωδία της Μάνδρας

Του Στέλιου Παπαθεμελή
 
Από τον «Τίμαιο» του Πλάτωνος (22c) άρχεσθαι! «Πολλαί κατά πολλά φθοραί γεγόνασιν ανθρώπων και έσονται, πυρί μεν και ύδατι μέγισται, μυρίοις δε άλλοις έτεραι βραχύτεραι». Δηλαδή, συνέβησαν και θα συμβούν πολλές και διάφορες καταστροφές στο ανθρώπινο γένος. Οι σημαντικότερες προέρχονται από φωτιές και πλημμύρες, ενώ οι μικρότερες από αμέτρητες άλλες αιτίες.
            Το άκρον άωτον της ηλιθιότητας των (κρατικών) υπηρεσιών: οι πολίτες έχτισαν πάνω στο ρέμα το οποίο αφού πολεοδομήθηκε δεν ήταν πλέον ρέμα. Έχτισαν νόμιμα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1989 που πολεοδόμησε την κοίτη του ποταμού. Αυτό προκάλεσε την βιβλική καταστροφή, αφού δεν υπήρξε
εξ αρχής καμία ταυτόχρονη μέριμνα για το πού θα διοχετευθούν τα νερά. Ταυτόχρονα ανέχθηκαν να αποψιλωθεί το όρος Πατέρα, τα δένδρα του οποίου θα προστάτευαν την περιοχή από την μεγάλη συμφορά.
Ο Πιττακός έλεγε: «Συνετών ανδρών πριν γενέσθαι τα δυσχερή προνοήσαι, όπως μη γένηται, ανδρείων δε γενόμενα ευ θέσται». Οι συνετοί δηλαδή άνθρωποι φροντίζουν να προλάβουν τα δυσχερή πριν συμβούν και οι ανδρείοι να τα διορθώσουν, εάν συμβούν. Εμείς συνετοί δεν υπήρξαμε. Και ως αυτή την ώρα δεν μετράμε για ανδρείοι!
Ο δήμαρχος της Σεούλ αποδείχθηκε όντως συνετός. Συγκρούστηκε με εργολάβους (κακή φάρα διεθνώς) συγκοινωνιολόγους και λοιπούς των εύκολων λύσεων και δαπάνησε εκατομμύρια για να γκρεμίσει μια λεωφόρο που κατασκεύασαν τα αδίστακτα συμφέροντα πάνω από τον ποταμό Ετσεόν Γκι Ετσεόν. Ξανάκανε το ποτάμι και το προήγαγε σε ελκυστικό αξιοθέατο («Βήμα» 19/11/17).
Η καλπάζουσα κλιματική αλλαγή επελαύνει ως εφιάλτης. Πρόκειται βεβαίως για διαρκές και διαχρονικό έγκλημα. Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στην 21η Σύνοδο της Διάσκεψης των Η.Ε. (UNFCCC Cop -23) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βόννη διερμηνεύει την αγωνία του πνευματικού ηγέτη της Ορθοδοξίας και συγκλονίζει με την έκκλησή του: «Σας καλούμε ταπεινά – ειδικά όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους ηγέτες τους, που μπορούν να κάνουν πολλά πείθοντας κυβερνήσεις και επιχειρήσεις – ποτέ να μην εφησυχάσετε, αλλά να ενισχύσετε και να εντείνετε τις προσπάθειές σας. Είναι απαράδεκτο να οπισθοχωρήσουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Επίσης, είναι αδικαιολόγητο πλέον να κάνουμε βήμα σημειωτόν. Καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στη δέσμευσή μας στην ιερότητα των ελαχίστων εκ των αδελφών μας καθώς επίσης και στη μοναδικότητα και του τελευταίου κόκκου άμμου σε αυτό τον πλανήτη που ονομάζουμε σπίτι μας». Πεντακάθαρες κουβέντες και εν κατακλείδι  υπογράμμιση της άμεσης συνάφειας κλιματικής αλλαγής με την παγκόσμια φτώχεια, την μετανάστευση και τις γενικότερες αναταραχές.

Στο μεταξύ 15000 επιστήμονες από 184 χώρες (40 εξ Ελλάδος) προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη. Ανανεώνουν την προ 25ετίας Πρώτη Προειδοποίηση «για την επερχόμενη τεράστια ανθρώπινη αθλιότητα και ένα πλανήτη ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο». Μεταξύ των δύο «προειδοποιήσεων» λένε οι επιστήμονες συνέβησαν τα εξής:

            -Μείωση 26% του ποσίμου νερού
-Αύξηση 75% στην έκταση νεκρών ζωνών των ωκεανών
– Απώλεια 3.000.000.000 στρεμμάτων δασικής γης
-Συνεχής αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
– Μείωση 30% θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων, πουλιών και ψαριών.
Αν οι κατ’ εξοχήν ειδικοί δεν εισακουστούν, θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες: επίταση της κλιματικής αλλαγής, καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας, αποψίλωση των δασών,  λειψυδρία, υπερπληθυσμός και  εξαθλίωση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων.
Η Άγκελα Μέρκελ πάντως συγκινήθηκε και δήλωσε προχθές στη Διάσκεψη της Βόννης ότι: «η κλιματική αλλαγή είναι μοιραίο ζήτημα για την ανθρωπότητα».  Βέβαια δεν υπάρχουν μοιραία ζητήματα. Μοιραίοι ηγέτες που δεν οσφραίνονται και δεν παρατηρούν τα επ-ερχόμενα γεγονότα υπάρχουν και πλεονάζουν.
Είναι απίστευτη η στάση του Ντόναλτ Τραμπ που κατήγγειλε την Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα.
Έκθεση – καταπέλτης από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τους χειρισμούς της Κομισιόν στην ελληνική κρίση: απειρία, λανθασμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων, άστοχες προβλέψεις και πρακτικές και τελικά απουσία στρατηγικής είναι το αμείλικτο «κατηγορώ» της Έκθεσης.
Στο «δια ταύτα» καταλήγει ότι υπήρξε πλήρης αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων, τα οποία δεν υποστηρίζονταν από συνολική απαιτούμενη στρατηγική με πρωτοβουλία της ίδιας της χώρας, ενώ ως τον Δεκέμβριο του 2016 το ελληνικό Δημόσιο διέθεσε για τις Τράπεζες 45,4 δισ. ευρώ αναιτιολόγητα από τα οποία υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να ανακτήσει μόλις 8,9 δισ. =  Ζημία 34,4 δισ.!
Τα προγράμματα δεν αποκατέστησαν την πρόσβασή μας στις αγορές, δεν ήταν άλλωστε στη προτεραιότητα των δανειστών μας αυτό.
Απορία:  μετά την Έκθεση του Ευρωελεγκτικού Συνεδρίου:  θα υπάρξουν κυρώσεις για τις καταστροφές αυτές και πειθαναγκασμός  τους να αλλάξουν επιτέλους τις αποτυχημένες έως εγκληματικές επιλογές τους οι κάθε λογής υπεύθυνοι;
Υ.Γ.
Στη συζήτησή του με τους Ιβανώφ και Ζάεφ, πρόεδρο και πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μας βεβαίωσε ότι «βρέθηκε το σχέδιο πλωτού ποτάμιου διαδρόμου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τον Δούναβη»! Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας! Όμως ασυγκράτητος ο κ. Δήμαρχος δεν ορρωδεί προ ουδενός για να δημοσιοποιήσει ό,τι κάθε στιγμή του έρχεται στο νου. Έτσι δεν δίστασε να ονομάσει (για άλλη μια φορά) τα Σκόπια «Μακεδονία»,  αυτή τη φορά μέσα στα Σκόπια..!
Το ατόπημα είναι μέγα και του ίδιου και αυτών που επικαλέστηκε για να δικαιολογηθεί, εννοούμε των πολιτικών που φαντασιώνονται ότι με την αφελή πρόταση «Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό» τετραγωνίζουν τον κύκλο, ενώ στην πραγματικότητα ανοίγουν διάπλατα τον ασκό του Αιόλου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου