Γιούνκερ: Θα σεβαστώ το "ναι" των Καταλανών στο δημοψήφισμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σεβαστεί μία ψήφο του "ναι" σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά η Καταλονία δεν πρέπει να περιμένει να γίνει μέλος της ΕΕ αμέσως μετά από μια τέτοια ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε σχετικό ερώτημα σχετικά με το δημοψήφισμα που οι ηγέτες της Καταλονίας δεσμεύθηκαν να πραγματοποιήσουν την 1η Οκτωβρίου - και που ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει υποσχεθεί να σταματήσει πάση θυσία- σε συνέντευξη με νεαρούς YouTubers.
"Η Επιτροπή δεν εμπλέκεται σε εσωτερικές, τοπικές συζητήσεις", δήλωσε ο
Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση ήταν υποθετική καθώς το δημοψήφισμα δεν αναγνωρίζεται από την Ισπανία. Αλλά είπε "αν υπερισχύσει η ψήφος του Ναι υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, τότε θα σεβαστούμε αυτή τη γνώμη". Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, "η Καταλονία δεν θα γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ την επομένη μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες ένταξης με τα κράτη-μέλη που προσχώρησαν το 2004".
Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι το ίδιο θα ισχύει για μια ανεξάρτητη Σκωτία και μάλιστα, αστειεύτηκε, και με ένα ανεξάρτητο Βόρειο Λουξεμβούργο. Η ωριαία συνέντευξη περιελάμβανε ερωτήσεις από τρεις YouTubers. Ένας από αυτούς, η Αμπντέλ εν Βράι από το Βέλγιο, είπε στον Γιούνκερ ότι πολλές μουσουλμάνες φίλες του υπέστησαν διακρίσεις επειδή φορούσαν μαντίλα στη δουλειά και δυσκολεύονταν να βρουν δουλειά. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτό ήταν αντίθετο με τους κανόνες εργασίας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι "δεν θα αρνηθώ ποτέ σε μια γυναίκα που φοράει μαντήλα να εργαστεί στην Επιτροπή". "Εκεί όπου υπάρχει αδιέξοδο είναι στην μπούρκα", είπε ο Γιούνκερ. "Όσο για τη μαντήλα, δεν βλέπω γιατί πρέπει να απαγορευτεί αυτό το θρησκευτικό σύμβολο".
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε μια μέρα μετά το διάγγελμά του για την κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο, αλλά σχολίασε ελάχιστα το Brexit. Ερωτηθείς γιατί δεν αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στη συζήτηση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι "το Brexit δεν είναι το μέλλον. Το Brexit έχει γίνει ήδη παρελθόν και ήθελα να μιλήσω για το μέλλον". Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι δεν θέλει οι Βρετανοί να υποφέρουν εξαιτίας του Brexit επειδή "μου αρέσουν πάρα πολύ".

 http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/giounker-tha-sebasto-to-nai-ton-katalanon-sto-dimopsifisma/5.118379