Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Σε λίγο θα μας πουν ότι είναι και... φιλάνθρωποι


Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου

Η είδηση: «Οι προτεινόμενες δημοσιονομικές περικοπές των ΗΠΑ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με τη μείωση της φτώχειας και των ασθενειών και να οδηγήσουν σε άλλους 5 εκατ. θανάτους μόνο από το AIDS, προειδοποίησε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.». Ο δημοσιογράφος που έγραψε την είδηση μπορεί και να νομίζει τον εαυτό του "αντικειμενικό" και πολύ περισσότερο "αληθινό". Όπως πρέπει να είναι ένας δημοσιογράφος. Αλλά δεν είναι και τόσο απλό να λες την "αλήθεια".

Διαβάζω τον χαρακτηρισμό «δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος» και θυμάμαι τη ρήση του Καρλ Μαρξ: «Η πρόοδος μοιάζει με εκείνο το τοτέμ που πίνει το νέκταρ από τα κρανία των δολοφονημένων»! Εν προκειμένω το νέκταρ είναι το υπερκέρδος και «δολοφονημένοι» οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον πλανήτη, από τα μικρά παιδιά που δουλεύουν για την εξόρυξη κολτανίου, ορυκτού απαραίτητου για τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς, τις φωτογραφικές μηχανές και άλλα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών Nokia, Samsung, LG, Bayer κ.ά., μέχρι τα παιδάκια που κατοικούν δίπλα στα απόβλητα που αφήνουν στο Νίγηρα, οι πετρελαϊκές εταιρείες του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς.

Οι τελευταίοι, βέβαια, δεν είναι... άσπλαχνοι. Αντιθέτως, προσφέρουν ένα μέρος από τα πετρελαϊκά κέρδη τους για τη φροντίδα των παιδιών που έχουν προσβληθεί απ' όλες τις μορφές καρκίνου. Όχι, ο Γκέιτς δεν είναι ένας κλασσικός πλούσιος φιλάνθρωπος που "ξεπλένει¨ τις αμαρτίες του κάθε Κυριακή ρίχνοντας επιδεικτικά χρήματα στον κουμπαρά του φιλόπτωχου ταμείου της ενορίας. Αυτός κερδίζει ακόμα και από τις "φιλανθρωπίες" του καθώς οι Γκέιτς είναι οι βασικοί μέτοχοι σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Κανείς, λοιπόν, δεν θα μάθει ότι η ΜΚΟ του... φιλάνθρωπου Μπιλ Γκέιτς, η οποία χρηματοδότησε μια μεγάλη καμπάνια εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τη φαρμακευτική περίθαλψη των μικρών παιδιών στη Νιγηρία, είναι η ίδια που προκαλεί την μόλυνση και την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, αφού όλα τα παιδιά κατοικούν δίπλα στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, στην οποία ο Μπιλ και η Μελίντα είναι μέτοχοι! Σημειωτέον ότι το ζεύγος των... φιλανθρώπων μετέχει και στις πετρελαϊκές εταιρείες Shell, Exxon Mobil, Chevron, Total. Και πολύ περισσότερο, κανείς δεν θα μάθει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες των Γκέιτς κερδίζουν από τις... φιλανθρωπίες τους.

Γι’ αυτό όταν διαβάζω τον χαρακτηρισμό του Μπιλ Γκέιτς ως «μείζονος παρόχου χρηματοδότησης για την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη», τρελαίνομαι!

Θα δείτε, όμως, ότι σε λίγο θα μας πουν ότι και οι μέτοχοι της Eldorado είναι… φιλάνθρωποι!

ΥΓ: Εξυπακούεται ότι οι περικοπές του Τραμπ δεν αφορούν χρήματα που πηγαίνουν κατ' ευθείαν στα δύστυχα παιδιά της Αφρικής. αλλά κατευθύνονται στις περίφημες ΜΚΟ, όπως αυτή του ιδρύματος Γκέιτς.

Πηγή: artinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου