Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Νταβατζήδες υπεράνω νόμου


img_2947

Οι «νταβατζήδες» της ενημέρωσης και η υποβολή του «πόθεν έσχες»

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Διαμαρτύρονται κάθε λίγο και λιγάκι οι καναλάρχες για τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση, φοβούμαι όμως ότι πάνε γυρεύοντας με τη δική τους συμπεριφορά, που προκαλεί την κοινωνία, προδίδοντας θράσος και αλαζονεία.

Τελευταίο κρούσμα αυτής της ξετσίπωτης συμπεριφοράς είναι η προσπάθεια να οχυρωθούν πίσω από τους δικαστές και τους εισαγγελείς, και να «παγώσουν» την υποχρέωσή τους για την υποβολή «πόθεν έσχες». Ποιοι; Αυτοί που ανέμιζαν τα εκατομμύρια σαν μαρουλόχαρτα στην αγωνιώδη επιδίωξή τους να αποκτήσουν μια τηλεοπτική άδεια από αυτές που μοίραζε στον τζόγο το… κατά άλλα ακατονόμαστο δίδυμο Παππά – Κρέτσου.

Τελικά, οι τζογαδόροι δεν χρειάστηκε να ξοδέψουν ούτε σεντ, σήμερα όμως ζητούν να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για την προέλευση των εκατομμυρίων με τα οποία χρηματοδοτούν τις φιλόδοξες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Στην απαίτησή τους αυτή, μάλιστα, συμπεριλαμβάνουν και τα μεγαλοστελέχη τους, προέδρους εταιριών, διευθυντές και πάσης φύσεως «μάνατζερ» με υψηλότατες απολαβές, τις οποίες (προφανώς…) δηλώνουν ως εισόδημα στην Εφορία, αλλά δεν επιθυμούν να κοινοποιούν στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ερευνούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Χωρίς αμφιβολία, η αξίωση αυτή των «νταβατζήδων» της ενημέρωσης είναι ύποπτη. Γιατί αποδεικνύει ότι κάτι έχουν να κρύψουν γύρω από την περιουσία τους, τις επιχειρηματικές πρακτικές τους, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο αμείβουν τα ανώτατα στελέχη τους.
Επίσης, όμως, η στάση των καναλαρχών είναι και προσβλητική για τον απλό κόσμο, που είδε τα εκατομμύρια να… σφυρίζουν πάνω απ’ το κεφάλι του, αλλά και για τους χιλιάδες υπαλλήλους τους, δηλαδή τους δημοσιογράφους όλων των βαθμίδων, που είναι υποχρεωμένοι εδώ και πολλά χρόνια να υποβάλλουν «πόθεν έσχες» χάρη σε μια…εμπνευσμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Βενιζέλου.

Αν ικανοποιηθεί (και) αυτή η απαίτηση των πανίσχυρων μιντιαρχών της χώρας, θα πρόκειται για μια ξεδιάντροπα προνομιακή εξαίρεση, την ώρα που και ο τελευταίος ρεπόρτερ, αρμόδιος για τα… φαρμακεία, είναι υποχρεωμένος να εξηγεί την προέλευση των (άδειων) τραπεζικών λογαριασμών του από το μπλοκάκι των 500 ευρώ! Και, μαζί μ’ αυτόν, άλλοι 120.000 συμπολίτες μας, απλοί γιατροί του ΕΣΥ, εφοριακοί, τελωνειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, μέχρι και… διαιτητές!

Οι καναλάρχες μπορούν να αισθάνονται «προσωρινοί νικητές» μετά την κατάρρευση του νόμου Παππά, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται… υπεράνω του νόμου συνολικότερα.

Γιώργος Χαρβαλιάς – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου