Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Συμπεράσματα από το γαλλικό debate


Συμπεράσματα από το γαλλικό debate
Οι προεδρικοί υποψήφιοι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν αντάλλαξαν "πυρά" τηλεοπτικά για περισσότερες από δύο ώρες την Τετάρτη το βράδυ σε μια τηλεοπτική συζήτηση που -παρόλη την ένταση- είναι απίθανο να αλλάξει γνώμη σε κάποιους τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.
Το αν οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν να απέχουν ή να εμφανιστούν την Κυριακή, ωστόσο, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές του συντηρητικού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν και του ακροαριστερού υποψήφιου Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι οποίοι ηττήθηκαν στον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου, σκέφτονται να απέχουν σε μεγάλους αριθμούς. Η προκύπτουσα εξίσωση φαίνεται διαφορετική για κάθε έναν από τους φιναλίστ, δεδομένου ότι ο Μακρόν, ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός οικονομικών, έχει
ένα άνετο προβάδισμα 15 με 20 ποσοστιαίων μονάδων από την Λεπέν, την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.
Ιδού τρία συμπεράσματα από το debate της Τετάρτης.
1. Ο Μακρόν βρίσκεται ήδη σε προεδρική διάθεση
Ο Μακρόν έπρεπε να αποφύγει ένα σημαντικό σφάλμα που θα μπορούσε να του κοστίσει, αν και πιθανότατα όχι και να αποδειχθεί μοιραίο, μέχρι τον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Έπρεπε επίσης να αποφύγει να εμφανιστεί ευέξαπτος και αμυντικός, όπως έκανε κατά τη διάρκεια των δύο τηλεοπτικών συζητήσεων που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου των εκλογών, τις οποίες κέρδισε με περίπου το 24 τοις εκατό των ψήφων.
Μετά τη συζήτηση της Τετάρτης, ο Μακρόν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η αποστολή επετεύχθη. Ακόμα και όταν η Λεπέν προσπάθησε επανειλημμένα να του φορτώσει ενοχές, απεικονίζοντας τον ως κληρονόμο των πολιτικών του αντιδημοφιλούς απερχόμενου Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρέμεινε ήρεμος υπό πίεση. Εντούτοις, κατά διαστήματα εμφανιζόταν περιφρονητικός καθώς αντιμετώπιζε τη Λεπέν και την φαινομενικά αδύναμη μαεστρία του στα κύρια θέματα.
Ο σκοπός του Μακρόν ήταν να τονίσει την αντίθεση μεταξύ του αισιόδοξου οράματός του για το τι μπορεί να επιτύχει η Γαλλία σε σχέση με αυτό που περιέγραψε ως "κουλτούρα της ήττας" της Λεπέν. Ο προστατευτισμός της, είπε, ήταν απλώς ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στην ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Χρειάστηκε επίσης να συνδεθεί συναισθηματικά -και όχι μόνο διανοητικά- με τους Γάλλους πολίτες που δεν τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο: πολλοί από τους φτωχούς, τους άνεργους, τους αριστερούς και τους καταπιεσμένους. Επέμεινε ότι, όπως και η Λεπέν, έχει συναντηθεί και ακούσει τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους και φοβούνται για το μέλλον τους. "Ακούω την οργή τους, αλλά χωρίς τον κυνισμό σας", δήλωσε ο Μακρόν στη Λεπέν σε κάποιο σημείο.

Διατηρώντας την ηρεμία του καθ' όλη τη συζήτηση - ακόμα και όταν έκανε επίθεση ή κατηγορούσε τη Λεπέν επανειλημμένα ότι "μιλά χωρίς νόημα"- ο 39χρονος Μακρόν προέβαλε τον αέρα ενός ανθρώπου που είχε ήδη εγκατασταθεί στο μέγαρο των Ηλυσίων, ασχολούμενος με το τι πρέπει να κάνει τη Δευτέρα. Μπορεί να συνέβαλε ώστε να μετριαστούν οι ανησυχίες, ιδίως μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων, ότι η νεολαία και η απειρία του δεν τον καθιστούν "προεδρικό υλικό".
2. Οι αυτάρεσκες τακτικές της Λεπέν δεν κατάφεραν να γοητεύσουν
Ακλουθώντας τον αντίπαλός της στις δημοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο στόχος της Λεπέν ήταν να δυσφημίσει τον Μακρόν και να ξεφύγει από την αφήγηση της ήττας, αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμη να είναι ο αρχηγός. Πέρασε στην επίθεση από την αρχή, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι ήταν ο πολιτικός κληρονόμος του Ολάντ - ένας "επενδυτικός τραπεζίτης" που θέλει να μετατρέψει τη Γαλλία σε ένα γιγαντιαίο "εμπορικό κατάστημα" όπου "όλα είναι προς πώληση".
Η Λεπέν επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να χάσει την ισορροπία του ο Μακρόν, να τον εκνευρίσει αρκετά για να τον κάνει να χάνει την ψυχραιμία του και να φαίνεται απροετοίμαστος για την προεδρία. Χαμογελώντας και συχνά γελώντας με τα σχόλια του Μακρόν, του είπε κατ 'επανάληψη να μην "ενθουσιάζεται πολύ". Σε κάποιο σημείο τον ώθησε να "πιει μια γουλιά νερό" για να νιώσει καλύτερα.
Ενώ η Λεπέν κράτησε τη στάση της καθ 'όλη τη διάρκεια της συζήτησης και έριξε μερικές καλές ατάκες, συχνά κατέληγε σε κοροϊδία και απαξιωτικό γέλιο. Η προσοχή της επικεντρώθηκε περισσότερο στην επίθεση στον αντίπαλό της παρά στην παρουσίαση των δικών της σχεδίων για μεταρρύθμιση. Ο Μακρόν το εκμεταλλεύθηκε, αντιτάσσοντας ότι δεν είχε σοβαρά σχέδια για τη χώρα και ότι απαντούσε από φόβο "λέγοντας ανοησίες".
Παρόλα αυτά, η Λεπέν σπάνια φάνηκε να χάνει την ισορροπία της. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: Όταν ο Μακρόν της έθιξε εύστοχα τα σχέδιά της να αποσύρει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είχε ξεκάθαρη και έτοιμη απάντηση.
Συνολικά, οι υπάρχοντες οπαδοί της Λεπέν είναι πιθανό να απόλαυσαν την επιλογή της υποψήφιάς τους. Ωστόσο, παραμένει να δούμε αν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα πεισθούν να ταχθούν στο πλευρό της μετά το debate.
3. Οι αόρατοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να αγνοούνται
Οι δύο συντονιστές του debate, που σπάνια ακούστηκαν στα σχεδόν 150 λεπτά της συζήτησης, δεν ήταν οι μόνοι που δεν ήταν ορατοί. Η πλειοψηφία (55%) των Γάλλων ψηφοφόρων, οι οποίοι, στον πρώτο γύρο, δεν επέλεξαν ούτε τον Μακρόν ούτε τη Λεπέν, είχαν λόγους να αισθάνονται αποκλεισμένοι.
Έγιναν ελάχιστες αναφορές στην ανεργία -κυρίως όταν οι δύο υποψήφιοι διαφώνησαν για τις αντίστοιχες φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους- και τα κοινωνικά ζητήματα που ήταν αγαπητά στους καθολικούς ψηφοφόρους του Φιγιόν αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Σε ένα σημείο, ένας από τους συντονιστές έπρεπε να ικετεύσει τους δύο υποψήφιους να μιλήσουν για την εκπαίδευση.
Οι αόρατοι και τα ζητήματά τους ίσως δεν ήταν το σημείο αυτής της συζήτησης. Όμως, δεδομένου ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης αποτελεί σταθερά την πρώτη προτεραιότητα για τους Γάλλους ψηφοφόρους, μια πραγματική συζήτηση για τους καλύτερους τρόπους μεταρρύθμισης της οικονομίας φάνηκε έντονα ελλιπής. Η μηνιαία έρευνα CEVIPOF/Ipsos που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη αναφέρει λεπτομερώς τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων των δύο υποψηφίων. Οι γυναίκες, οι απόφοιτοι κολλεγίων, οι εύποροι, τα άτομα κάτω των 35 ετών και άνω των 65 ετών και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων ψηφίζουν τον Μακρόν σε μεγαλύτερο αριθμό από τον εθνικό μέσο όρο. Αντιστρόφως, όσοι είναι πιο πρόθυμοι να ψηφίσουν τη Λεπέν είναι άνδρες, ηλικίας 35 έως 65 ετών, άνεργοι, αγρότες και όσοι ζουν στην ύπαιθρο ή σε μικρές πόλεις.
Η τηλεοπτική συζήτηση -παρόλη τη σφοδρότητα και τη διάρκειά της- δεν προκάλεσε μεγάλο σοκ για να διαταράξει αυτές τις τάσεις.


politico.eu

 http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/sumperasmata-apo-to-galliko-debate/5.115723

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου