Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Μια μεταπολεμική ιστορία ντροπής για τα 80χρονα της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

 

Κ. Καραμανλής & Κ. Αντενάουερ

Του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το 1958 στη Βόννη, πρωτεύουσα τότε της Δυτικής Γερμανίας, και δείχνει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή δίπλα στον Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ. Η δεύτερη, από την ίδια περίοδο, δείχνει τον Γερμανό εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν στη διάρκεια της δίκης του στην Ελλάδα.

από το ardin-rixi.gr

O εγκληματίας Πολέμου Μαξ Μέρτεν

Για την Ιστορία: Προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 η Δυτική Γερμανία εκτός από τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα ύψους 200 εκατ. μάρκων και την συστηματική προσπάθεια διείσδυσης του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδιαφέρονταν με εκβιαστικό τρόπο να σταματήσει η δίωξη σεσημασμένων εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, ώστε μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Δυτικής Γερμανίας που βαρύνονταν με εγκλήματα ή είχαν εντάλματα για την κατοχική δράση τους στην Ελλάδα, να μπορούν ανενόχλητα να πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα.

Εκείνη τη χρονιά, Νοέμβριος του 1958, υπογράφηκε η περιβόητη γερμανοελληνική οικονομική συμφωνία, η οποία, όπως αποκαλύφτηκε αργότερα, περιελάμβανε κι ένα μυστικό παράρτημα με μια ελληνική υπόσχεση : Η Ελλάδα ν΄ αναστείλει όλες τις διώξεις εγκληματιών πολέμου και να τους παραδώσει έναν από αυτούς που δικάζονταν τότε στην Ελλάδα, τον Μάξ Μέρτεν ή και «Δήμιο της Θεσσαλονίκης» και «Χασάπη της Θεσσαλονίκης» – και ειδικά των Εβραίων. Όπως και έγινε (αλά Χριστοφοράκου).

Σήμερα έρχεται ένας γνωστός Γερμανός καθηγητής, που έχει τιμηθεί μάλιστα από την Ελληνική Δημοκρατία με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος, ο παραλίγο επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με πολλούς σημαντικούς υποστηριχτές στην Ελλάδα, Χάιντς Ρίχτερ , να πει συνεντευξιαζόμενος (*) για την υπόθεση αυτή τα εξής ασύλληπτα:

Ι. «Ο Μέρτεν αναγορεύτηκε σε έναν εγκληματία πολέμου πρώτης τάξεως. Ωστόσο, απεναντίας προσπάθησε ακόμη και να βοηθήσει τους Εβραίους. Ο Μέρτεν δεν είχε στρατιωτικές αρμοδιότητες. … Είναι μέρος του μύθου ότι ο Μέρτεν έγινε πλούσιος από τους Εβραίους…. Ο Μέρτεν ήταν ουσιαστικά ένας όμηρος με τον οποίο μπορούσε κανείς να εκβιάσει πληρωμές αποζημίωσης.»ΙΙ. «Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πρότεινε στον Γερμανό Καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ να αφήσει τον Μέρτεν να φύγει στη Γερμανία, εάν η Γερμανία πληρώσει αποζημιώσεις. Για να απελευθερώσει ο Αντενάουερ τον Μέρτεν ήταν έτοιμος να προσφέρει 200 εκατομμύρια DM. Για να μην χαθούν αυτά τα χρήματα μέσα στο ελληνικό πελατειακό σύστημα, δόθηκαν με τη μορφή εισφορών σε είδος.»

ΙΙΙ. Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας η Γερμανία παρείχε 115 εκατομμυρίων DM ως αποζημίωση για τα ελληνικά θύματα της εθνικοσοσιαλιστικής κυριαρχίας. «Κατά ολέθριο τρόπο, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς τους ανθρώπους. Ως προς ένα μεγάλο μέρος εισχώρησε μέσα στο ελληνικό πελατειακό σύστημα. Τα θύματα των ναζί που πολιτικά ήταν αριστερά, μεταξύ των οποίων και Εβραίοι, δεν έλαβαν τίποτα.»

Εκβιαστής λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός, βοηθός των Ελλήνων Εβραίων ο Μέρτεν και 115 εκατομμύρια μάρκα που στην πλειονότητά τους χάθηκαν μέσα στο ελληνικό πελατειακό σύστημα! Κι ύστερα μιλούν κάποιοι για υποτέλεια και θεωρούνται από τη στρατιά των αγκιτατόρων ορθοπολιτικών ως «υπερβολικοί», «εθνικιστές» κλπ κλπ. Και η ζωή συνεχίζεται …..

(*) Η συνέντευξη με πλήθος “αναθεωρητικών στοιχείων” για τη γερμανική κατοχή, τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, την υπόθεση Μέρτεν κ.α. δημοσιεύτηκε στις 1-6-2021, στα γερμανικά: (https://www.t-online.de/…/zweiter-weltkrieg…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου