Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΤΩΝ ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΦΙ;


            Δεν  χωράει  αμφιβολία ότι  ο Ερντογάν  και ο
Νταβούτογλου, παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιημένων πιονιών στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως έχουν δείξει τα μέχρι τώρα δεδομένα των περιφερικών συγκρούσεων των τελευταίων 2-3 δεκαετιών. Η διαφορά, βασική μεν αλλά  όχι ειδοποιός, είναι ότι στην θέση της Νατοϊκής συμμαχίας σήμερα εμφανίζεται η Ἁνατολική συμμαχία Ρωσσίας-Κίνας!
            Η αντίδραση των Τούρκων πασάδων μάλλον δείχνει ότι επείγονται να προκαλέσουν και να προσκαλέσουν “συνεταίρους” σε μία σύγκρουση που οι ίδιοι οργανώνουν, έχοντας προκαθορίσει..
τα “κέρδη”τους που ευελπιστούν να τους τα παραχωρήσουν οι “σύμμαχοί τους”από τη λεία που θα εξασφαλίσουν από “΄ατυχους” γείτονες … με τον ένα ή άλλο τρόπο, εμπλεκόμενους. Απλούστερα καλούν την συμμαχία των “προθύμων” με πρώτο βιολί τις ΗΠΑ, να μπούν στην επαναδιευθέτηση των συνόρων σε όλη την Μέση Ανατολή ,το Αιγαίο και την περιοχή του Καυκάσου. Και επειδή ο σουλτάν Ερντογάν δεν αισθάνεται βέβαιος ότι θα βρεί πρόθυμους συμμάχους, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στα οποία είτε θα βρεθεί εγκλωβισμένη η “συμμαχία” και εκ των πραγμάτων αλληλέγγυα προς το καθεστός της Άγκυρας είτε ελπίζει να ερεθιστεί τόσο η Ρωσία που αντιδρώντας σκληρά να “προκαλέσει” την “επανορθωτική” επέμβαση των ΗΠΑ , αν και η τελευταία δεν φαίνεται τρελά διατεθειμένη να αναλάβει τρελλά ίσκα γιά να βάλει “πλάτη” στους μεμέτηδες.
            Όμως τέτοιου είδους σενάρια  μαρτυρούν τον εγκλωβισμό των “βεζύρηδων”στην αποφορά των σκανδάλων της άλωσης της Τουρκίας από την “οικογένεια” Ερντογάν και τα οργανικά εξαρτήματα, τύπου Νταβούτογλου και λοιπό προσωπικό, όπως κυριαρχεί πλέον στα ΜΜΕ και ο κόσμος τόχει “τούμπανο. Θέλοντας ο Βεζύρης και τα Βεζυρόπουλα να ξεκοκαλίσουν το “μεζέ” ανενόχλητα δεν διστάζουν να σπρώξουν στη φωτιά όλη την περιοχή.
            Καλοί οι υπολογισμοί αλλά δεν βγαίνουν πάντα. Ειδικά στις μέρες τούτες ,μου έρχονται στο μυαλό οι κουβέντες του Αγίου των τελευταίων ,πρόσφατων ημερών μας , του Γέροντα Παϊσίου  ,όταν έλεγε πως η Τουρκία θα πάθει σαν την πονηρή αλεπού, που ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από τα δόκανα των κυνηγών, πηδά με τα τέσσερα πόδια ενωμένα, “τελικά πιάνεται   και από τα τέσσερα μαζί!
            Τα  “παιχνίδια” με  τους  μεγάλους είναι συνήθως … ανθυγιεινά! Ο  πασάς Ερντογάν φαίνεται να μην το πολύ-σταθμίζει. Σε κάτι τέτοιες φάσεις κρύβονται οι …στραβές. Άμποτε και … οψόμεθα….     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου