Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Είναι δυνατή η ολική επαναφορά του ΓΑΠ;

Το παιχνίδι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ανοίγει και πολλοί λένε πως είναι θέμα ημερών ίσως η επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο του χαμογελαστού κωπηλάτη με το παπάκι.
Πρώτος φυσικά πήρε το μήνυμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την σύντομη και «φιλική» όπως την χαρακτήρισε συνάντηση με τον πρώην αρχηγό του. Για να μην του μείνει όμως η παραμικρή αμφιβολία, ο ΓΑΠ έσπευσε να του αποστείλει και υπό μορφήν επιστολής αυτά που δια ζώσης του ανέφερε στην κατ’ ιδίαν
συνάντησή τους.
Το περιεχόμενο της επιστολής του, δεν αφήνει καμιάν αμφιβολία: ο ΓΑΠ εννοεί να επιστρέψει και να πάρει την «ρεβάνς» τόσο από τον αιώνιο αντίπαλό του μέσα στο (από)κομμα (πλέον) που ο ίδιος κάποτε κληρονόμησε, όσο και από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα γενικά, που θεωρεί (δικαίως ή αδίκως άσχετα) πως του φέρθηκε σκληρά και απαξιωτικά το 2011.
Μια ενδεχόμενη πλήρης «πολιτική επαναφορά» (sic) του ΓΑΠ τούτη την ώρα, φυσικά πρώτον από όλους απασχολεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανόν να βρεθεί στο μέσον μιας μικρής αλλά καταστροφικής για τον ίδιο καταιγίδας, που υπό συνθήκες θα μπορούσε να τον αφήσει ακόμη και «πολιτικό πρόσφυγα» σε κάποιο θολό κι απροσδιόριστο πολιτικό χώρο με την πομπώδη και υπερφίαλη πολιτικά ονομασία «δημοκρατική παράταξη».
Μετά, ίσως θα έπρεπε να ανησυχήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάμε πως εντός του πολιτικού αυτού συνονθυλεύματος έχουν βρει καταφύγιο πολλά παπανδρεϊκά στελέχη και ουκ ολίγοι «βαμμένοι» καταπράσινοι οπαδοί της μοιραίας οικογένειας από το Καλέντζι Αχαΐας, που τις αλήστου μνήμης εποχές του Ωνάσειου, της Μιμής, του «κολόσπιτου» και του Ειδικού Δικαστηρίου, έβγαιναν κατά χιλιάδες στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας με τις εικόνες των Παπανδρέου στα χέρια για να υποστηρίξουν τον ασθενή, πολιτικώς εκπεπτωκότα και ηθικώς κατηγορούμενο αρχηγέτη τους. Τούτων λαμβανομένων υπόψη, τυχούσα απόφαση του ΓΑΠ να επανέλθει πολιτικώς, ιδίως αν η κίνησή του περιείχε και αντιμνημονιακό πρόσημο, θα μπορούσε δυνητικά να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κρίσιμο ποσοστό ψήφων και να τον φέρει δεύτερο και καταϊδρωμένο στις προσεχείς εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Μια επιστροφή του ΓΑΠ, θα μπορούσε ακόμη να μετατρέψει εν μία νυκτί το «θορυβώδες» δημοσκοπικά «ποτάμι» του Θεοδωράκη σε ασήμαντο και περιθωριακό «λιγονέρι», αλλάζοντας εντελώς το πολιτικό σκηνικό που πάει να στηθεί μετεκλογικά για την χώρα.
Τέλος, μια τέτοια κίνηση του ΓΑΠ αν εκδηλωθεί αστραπιαία και με την σφοδρότητα που μπορεί να του επιτρέψει ο απρόβλεπτος χώρος της πασοκαρίας, μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική για τα πολιτικά πράγματα και την κυβερνητική σταθερότητα μέχρι την εκλογή του ΠτΔ. Αν δηλαδή ικανός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «αποχαιρετήσουν» τον κ. Βενιζέλο απογοητευμένοι από την δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος και συνταχτούν με τον ΓΑΠ, είναι δυνατόν να πέσει η συγκυβέρνηση ακόμη και πριν τις γιορτές! Σε μια τέτοια περίπτωση, ουδείς μπορεί να μαντέψει τι ακριβώς μπορεί να συμβεί στις εκλογές που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν. Το μόνο σίγουρο θα είναι πως η χώρα θα μπει σε μια περίοδο πλήρους πολιτικής αστάθειας, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να την πληρώσει πολύ ακριβά.
Διαβάζοντας όσα παραπάνω έγραψα, ακόμη και ο ίδιος μου δεν μπορώ να συγκρατήσω έναν κρυφό καγχασμό και μιαν υπονομευτική αμφιβολία που με κατακλύζει. Μα, είναι ποτέ δυνατόν να συμβούν αυτά τα οποία αναφέρονται παραπάνω; Υπάρχει περίπτωση αλήθεια να επανέλθει πολιτικά ο Γιωργάκης Παπανδρέου; Υπάρχει χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει λαός που θα μπορούσε να επιτρέψει να του επιβληθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετά από όσα δεινά έχει τραβήξει προσφάτως από τον συγκεκριμένο πολιτικό;
Εγώ δεν είμαι σίγουρος για τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Εσείς;

 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου