Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

''ΑΝΤΑΜΩΝΟΥΝ'' ΟΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ!


Η ΔΗΜΑΡ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

"Ανταμώματα" των εκσυγχρονιστών του σημιτικού μπλοκ και της ΔΗΜΑΡ, διαδραματίζονται την περίοδο αυτή, με την πρόσφατη μεταπήδηση του "αριστερού εκσυγχρονιστή" Νίκου Μπίστη στη ΔΗΜΑΡ (από το ΠΑΣΟΚ), να δρα ως "πολιτικός καταλύτης".
Το πλέον δημόσιο και ανοιχτό δείγμα έκφρασης των συγκλίσεων αυτών, ήταν και η εκδήλωση του εκσυγχρονιστικού περιοδικού "Μεταρρύθμιση" (29.11) στο πάνελ της οποίας συμμετείχαν τόσο οι Φώτης Κουβέλης – Νίκος Μπίστης όσο και το εμβληματικό στέλεχος του εκσυγχρονιστικού μπλοκ Νίκος Χριστοδουλάκης.
Παρόλα αυτά, το κύριο πολιτικό σημαινόμενο της εν λόγω εκδήλωσης ήταν η παρουσία σε αυτήν του αρχιτέκτονα της συμμετοχής στην Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Του Κώστα Σημίτη, ο οποίος ακόμα και σήμερα επιλέγει να παρεμβαίνει πολιτικά στις εξελίξεις για να παρουσιάσει την πάσει θυσία παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ως τον μοναδικό στόχο της χώρας, του λαού, του έθνους για την εξυπηρέτηση του οποίου "δικαιολογείται" η λήψη κάθε λογής αντιλαϊκών μέτρων.  
 
Είναι δεδομένο πως οι εκσυγχρονιστές του σημιτικού μπλοκ επιδιώκουν να παίξουν ενεργό ρόλο στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της εν ελλάδι σοσιαλδημοκρατίας αξιοποιώντας τις προνομιακές σχέσεις που έχουν με τμήματα της ΔΗΜΑΡ.
Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια πρωτοφανή κατάρρευση και αποκοπή από τις παραδοσιακές δεξαμενές λαϊκών ψηφοφόρων του. Προκύπτει, λοιπόν, στις παρούσες συνθήκες η "ανάγκη" ανασυγκρότησης του "σοσιαλδημοκρατικού" ή αλλιώς του "κεντροαριστερού" πόλου του αστισμού, προκειμένου το δικομματικό εκκρεμές να επισκευασθεί και να αναπαλαιωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλά κορυφαία στελέχη της ακραίας μνημονιακής και ευρωδουλικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογούν υπέρ της υπέρβασης του παρόντος κόμματος (Λοβέρδος) ενώ άλλα στελέχη αρθρογραφούν υπέρ της ανασύνθεσης του χώρου της "Κεντροαριστεράς" (βλ. άρθρο Σκανδαλίδη στα "Νέα" 30.11.2011).
Είναι εύλογο πως το εκσυγχρονιστικό μπλοκ επιθυμεί να παίξει κομβικό και ουσιαστικό ρόλο στις ως άνω διεργασίες.
Η περιγραφή των παραπάνω επιδιώξεων του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, σίγουρα δεν εκπλήσσει κανέναν.
Από την άλλη όμως, οι ως άνω διεργασίες σηματοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη και αποφασιστικότερη διολίσθηση της ΔΗΜΑΡ, στην κατεύθυνση ευθυγράμμισης με τις επιδιώξεις του αστικού - μνημονιακού μπλοκ εξουσίας.
Και αυτό διότι η ανασυγκρότηση της "Κεντροαριστεράς" στην Ελλάδα του μνημονίου δεν θα σημάνει τίποτα άλλο παρά τη νεκρανάσταση ενός πολιτικού υποκειμένου που θα είναι στρατευμένο στην υπόθεση της εφαρμογής οποιουδήποτε μνημονιακού οικονομικού προγράμματος, σερβιριστεί από τους κυρίαρχους ευρωπαϊκούς και εγχώριους κύκλους ως προαπαιτούμενο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου