Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΤΣΕΚΟΥΡΟΦΟΡΟΥ



Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ 4 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύνθεση της συγκυβέρνησης του κόμματος του Μνημονίου υπό τον Λουκά Παπαδήμο, δείχνει ανάγλυφα το πόσο εύκολα διαλύονται οι όποιες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ακραίου φιλελευθερισμού και ακροδεξιάς σε εποχές καπιταλιστικής κρίσης.
Όπως έγινε γνωστό, ο Λ. Παπαδήμος ζήτησε και πέτυχε τη συμμετοχή του Τάσου Γιαννίτση στη νευραλγική θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Όπως όλοι/ες θυμόμαστε ο Τάσος Γιαννίτσης ήταν ένας από τους πρωτοπόρους σοσιαλφιλελεύθερους σκαπανείς του σημιτικού εσκυγχρονισμού.
Ως υπουργός Εργασίας το 2001, ο Τ. Γιαννίτσης προσπάθησε να περάσει όλο τον "κορμό" της αντιασφαλιστικής κατεδάφισης.
Τα σχέδια Γιαννίτση ματαιώθηκαν τότε κάτω από την μεγαλειώδη κινητοποίηση του εργατικού κινήματος και ο ίδιος ο οδηγήθηκε εκτός υπουργείου. Έκτοτε μετακινήθηκε έως και το 2004 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την αποχώρηση Σημίτη, έπεσε σε πολιτική "δυσμένεια".
Όμως η πολιτική "δικαίωση" του στενού φίλου του Κ. Σημίτη ήρθε το καλοκαίρι του 2010, με το μνημονιακό ασφαλιστικό τερατούργημα.
Η επίσημη "αποκατάσταση" του Τ. Γιαννίτση στη "μετασημιτική εποχή", έγινε σήμερα, με την απονομή ενός κρίσιμου υπουργικού χαρτοφυλακίου, δίνοντας ένα ακόμα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερο στίγμα στη νέα συγκυβέρνηση...
Την ίδια βέβαια στιγμή με την υπουργοποίηση Γιαννίτση ανακοινώθηκε και η δυναμική είσοδος του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση με την υπουργοποίηση του Μ. Βορίδη και την υφυπουργοποίηση των Γεωργιάδη- Ροντούλη - Γεωργίου.
Έτσι η κοινοβουλευτική ακροδεξιά αναβαθμίζεται πολιτικά.
Ο πρώην τσεκουροφόρος Μ. Βορίδης αναγορεύεται σε ψύχραιμος και σοβαρός πολιτικός ανήρ τη στιγμή που όποιος δηλώνει πως θα αντισταθεί στα μέτρα της νέας κυβέρνησης βαφτίζεται "ανεύθυνος" και "υπονομευτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας" (λες και αυτό συνιστά ιδιώνυμο), από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ....
Το κυριότερο όμως είναι πως η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση, εγγυάται την περαιτέρω αυταρχικοποίηση και διολίσθηση της σε απροκάλυπτα αντικομμουνιστικά και αντιαριστερά μονοπάτια.
Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το ΛΑΟΣ να έχει ήδη λάβει σχετικά ανταλλάγματα για την λυσσώδη στήριξη που παρείχε στην υποψηφιότητα Παπαδήμου, τα οποία, ενδεχομένως, μπορεί να φτάνουν μέχρι και στην υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στο χαρτοφυλάκιο του Άδωνι Γερωργιάδη (υφυπουργός Ναυτιλίας).
Ανταλλάγματα, τα όποια σε κάθε περίπτωση θα αποτυπωθούν πολύ σύντομα σε ακόμα πιο αυταρχικές και αστυνομοκρατικές "τομές" στον τομέα του μεταναστευτικού και πρωτίστως στη γενικότερη δυνατότητα του λαϊκού παράγοντα να παρεμβαίνει αποφασιστικά στις εξελίξεις (περιστολή απεργιών - καταλήψεων, ακόμα πιο ακραία καταστολή κλπ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου