Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Καλύτερα οι Τούρκοι στον πάτο της θάλασσας, παρά εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων



Καλύτερα οι Τούρκοι στον πάτο της θάλασσας, παρά εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

O Λάμπρος Καλαρρύτης σσχολιάζει την απόσυρση του Oruc Reis από τη μεριά της Τουρκίας, εκτιμά ότι αυτό θα κρατήσει για ένα μήνα και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πιεστεί και από τους Γερμανούς να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν η Ελλάδα δεν το κάνει, το Oruc Reis θα βάλει ξανά πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα τουρκικά πλοία που το συνοδεύουν να δουν τον πάτο της θάλασσας», όπως τονίζει.
Η ανακοίνωση των Τούρκων ότι αναστέλλουν τις θαλάσσιες έρευνες για ένα μήνα πανηγυρίστηκε ως θετική εξέλιξη και κυρίως ως αποτέλεσμα τής ελληνικής αντίδρασης που οδήγησε σε αναδίπλωσή τους, επειδή το μήνυμα της Αθήνας ήταν σαφές:
Αν παραβιάσετε κυριαρχικά δικαιώματα δεν πάμε απλά σε θερμό επεισόδιο αλλά σε κανονική σύρραξη.
Η αλήθεια είναι ότι η ακαριαία αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων προκάλεσε αμηχανία και στους Τούρκους και στους Γερμανούς οι οποίοι μάλλον ήλπιζαν σε μια πιο εύκολη εξέλιξη για να πετύχουν τον σκοπό τους. Ποιος είναι ο σκοπός τους; Να φέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως έχουν υποσχεθεί στους Τούρκους και όπως θέλουν οι ίδιοι για την ευρύτερη ατζέντα τους.
Ας δούμε τις δηλώσεις των Τούρκων με τις οποίες ανήγγειλαν την αναστολή των ερευνών. «Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις  σταματήσουμε (σ.σ τις έρευνες) για λίγο». (Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν)
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφισβητούμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός γείτονας και έχουμε ιστορικές σχέσεις. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα με διάλογο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της ΕΕ ως στοιχείο πίεσης». (Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν)
«Έχουμε φτάσει σε κάποιο σημείο καμπής κυρίως όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μελβούτ για να μειώσει τις εντάσεις που υπάρχουν. Νομίζω ότι η βούλησή του να σταματήσει τις έρευνες για τουλάχιστον ένα μήνα για να δώσει χώρο στο διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης». (Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Γκονζάλες Λάγια)

Τώρα σοβαρά, υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που πιστεύει ότι ξύπνησαν οι Τούρκοι μία ημέρα και είπαν «ωραία, ας κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους Έλληνες γιατί είναι γείτονες και δεν είναι σωστό να τσακωνόμαστε»;

svg%3EΟι Γερμανοί, αποφασισμένοι να πιέσουν την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις και βλέποντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης, αξιοποιούν αυτό που τους δυσχέρανε, την ελληνική αντίδραση. Συστήνουν στους Τούρκους φαινομενική διαλλακτικότητα και σκηνοθετώντας μία κατάσταση όπου η επιδιωκόμενη προσέλευση στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων θα εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της ελληνικής στάσης που υποχρέωσε τους Τούρκους σε διάλογο. Βέβαια ο στόχος είναι να φέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι, αυτό που θέλουν οι Τούρκοι, κολακεύοντας την ελληνική κοινή γνώμη ότι αυτή είναι μία εξέλιξη που οφείλεται σε νίκη της Αθήνας.

Ο στόχος είναι αυτός που έχει σημασία, να κάτσουν την Ελλάδα στο τραπέζι, και όχι το περιτύλιγμα.

Οπότε, μετά τον μήνα του μορατόριουμ οι Τούρκοι θα περιμένουν από τους Γερμανούς να τους «πάνε» τους Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν όχι θα βγάλουν το Oruc Reis με πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα τουρκικά πλοία που το συνοδεύουν να δουν τον πάτο της θάλασσας. Καλύτερα οι Τούρκοι στον πάτο της θάλασσας, παρά εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου