Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Οι Αμερικανοί επιμένουν να μας θυμίζουν ότι είναι “Πόντιοι Πιλάτοι”: Πέστε επιτέλους την αλήθεια…



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα και την Αθήνα είναι το γνωστό: Ζητά αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση.
Αναμενόμενο, αλλά περιμέναμε πως πέραν των λόγων, και αυτά ολίγον μεσοβέζικα, αν και έκαναν κάποια πρόοδο, θα είχαν το θάρρος να πουν την αλήθεια και να δράσουν προς την κατεύθυνση του εκβιαστή Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι ένα μήνυμα, όμως, που στέλνεται με λάθος τρόπο, καθώς σε τούτη την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία που απειλεί και οδηγεί τα πράγματα σε σύγκρουση.
Και από την άλλη βρίσκεται η Ελλάδα που απλά αμύνεται. Δεν έχει απειλήσει ποτέ και καμία χώρα της περιοχής.

  • Η Αμερική πρέπει επιτέλους να πει τα πράγματα ως έχουν. Την Τρίτη, απαντώντας σε ερώτηση του OPEN και της ιστοσελίδας μας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ένα πολύ καλό σχόλιο, αλλά η αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά», δεν μας άρεσε καθόλου, μα καθόλου, αν και δίνονται διάφορες ερμηνείες.
Ξεκινώντας από το θετικό κομμάτι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Άρα το αμερικανικό υπουργείο αποδέχεται ότι τα προβλήματα και οι εντάσεις στην γειτονιά της Μεσογείου δημιουργούνται από την κατοχική δύναμη. Καλά καταλάβαμε…
Σε ότι αφορά τις δύο αυτές λέξεις, τα «αμφισβητούμενα ύδατα» -και θέλω να είμαι δίκαιος- διίστανται οι απόψεις:
  • Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι το σχόλιο πάλι απευθύνεται στην Τουρκία. Ότι δηλαδή οι Αμερικανοί λένε στους παραβάτες Τούρκους δεν μπορείτε να ξεκινήσετε έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχή που δεν είναι δική σας, διότι είναι «αμφισβητούμενη».
  • Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι, που υποστηρίζουν ότι με τη δήλωση αυτή οι Αμερικανοί αμφισβητούν τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της, επειδή από το 1982 μέχρι σήμερα οι πολιτικοί της κυριαρχούνται από φοβικό σύνδρομο για την Τουρκία. Νομίζω ότι δεν παρατηρείται σε καμία χώρα του κόσμου αυτό το «φαινόμενο». Δεν έχω ξαναδεί πολιτικούς να φοβούνται μία χώρα τόσο πολύ. Υποτιμούν τους εαυτούς τους και την Ελλάδα. Τι πάει να πει «θα πάμε σε πόλεμο εάν οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας». Και τα εθνικά συμφέροντα δεν τα σκέφτεστε;
Απ’ εκεί και πέρα, είχαμε και την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, μετά τη συνομιλία του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Προσωπικά περίμενα κάτι καλύτερο, διότι η συνομιλία των δυο υπουργών έγινε σε μία πολύ δύσκολη μέρα για την Ελλάδα.
Η δήλωση αναφέρει ότι ο κ. Έσπερ και ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησαν θέματα αμοιβαίας ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε ολόκληρη τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κακοήθους επιρροής της Ρωσίας και των αυξανόμενων ανησυχιών από την Κίνα.
  • Και όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.
Δυστυχώς, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί επιμένουν να μας θυμίζουν ότι ο ρόλος του Ποντίου Πιλάτου τους ανήκει δικαιωματικά. Διότι και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική -εννοεί τη Λιβύη η ανακοίνωση του Πενταγώνου- ο ταραξίας είναι πάλι η Τουρκία, όχι η Ελλάδα.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Διάβασα τη μεγάλη, υποτίθεται, «αποκάλυψη» της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, με την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου, κάτι που -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- σταμάτησε η Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ. Για ένα περίεργο λόγο, ΔΕΝ πιστεύω ότι η κ. Μέρκελ μπόρεσε και σταμάτησε τον Ερντογάν, εκτός αν του υποσχέθηκε τον ουρανό με τ’ άστρα. Και το χειρότερο για την Ελλάδα θα είναι αν του υποσχέθηκε διάλογο για να πάρει τον δικό του «συμβιβασμό»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου