Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Κλιματική αλλαγή: Πράσινη μπίζνα και πράσινη απάτη;


Κλιματική αλλαγή: Πράσινη μπίζνα και πράσινη απάτη;
Άκρως ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα από τη συνέντευξη του καθηγητή, Αντώνη Φώσκολου στον Λάμπρο Καλαρρύτη, με τον τελευταίο να παραθέτει μέρος αυτής μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr
Για άλλο θέμα ξεκίνησα τη συζήτηση στη ραδιοφωνική εκπομπή μου στα Παραπολιτικά με τον καθηγητή, Αντώνη Φώσκολο. Για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Κύπρο και την αναστολή των γεωτρήσεων που ανακοίνωσε η ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL στην κυπριακή ΑΟΖ δεδομένης της κατακρήμνισης των τιμών των υδρογονανθράκων λόγω κορωνοϊού.
Αρνητική εξέλιξη μεν, δυστυχώς θα ακολουθήσουν και η TOTAL και η ENI, αναμενόμενη δε, καθώς στην παρούσα φάση, με αυτές τις τιμές, καθίστανται ασύμφορες οι έρευνες και η εξόρυξη.
Καθώς ο κ. Φώσκολος είναι από τους «πατριάρχες» στην Ελλάδα και όχι μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων και οι απόψεις του έχουν επιβεβαιωθεί με εντυπωσιακή ακρίβεια την τελευταία δεκαπενταετία που μιλάω μαζί του, τον ρώτησα αν εκτιμά ότι οι τιμές θα ανακάμψουν. Η απάντησή του ήταν θετική, ότι περί τον Νοέμβριο το πετρέλαιο θα ανέβει ενδεχομένως γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. 
foskolos2-1200x644
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η κρίση στις τιμές είναι παροδική και ότι η ανάγκη για φυσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα θα αυξηθεί «λόγω και της μεγάλης ζήτησης που θα υπάρχει για θέρμανση, μεγαλύτερης απ’ ό,τι σήμερα». -«Με την αύξηση της θερμοκρασίας γιατί να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για θέρμανση;» τον ρώτησα. Η απόκρισή του ήταν «επειδή μπαίνουμε σε μίνι περίοδο παγετώνων και δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή με την έννοια που προβάλλεται, για μπίζνα δισεκατομμυρίων πρόκειται που βασίζεται σε μία πράσινη απάτη».
Είχα ξανακάνει τη συζήτηση προ μηνών με τον κ. Φώσκολο, αλλά δεν είχα επιμείνει για λεπτομερή στοιχεία. – «Από πού το συμπεραίνετε αυτό» ήταν η επόμενη λογική ερώτηση. -«Δεν είναι δική μου άποψη, είναι το συμπέρασμα μηχανικών και επιστημόνων της NASA και ESA ( European Space Agency), επιστημόνων από πολλές χώρες που έχουν κάνει γεωτρήσεις στους Πόλους, Βόρειο και Νότιο, και διευθυντών όλων ανεξαιρέτως των αστεροσκοπείων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του αστεροσκοπείου του Νταβός το οποίο είναι το αρχαιότερο και στο οποίο Νταβός έγινε και η Σύνοδος για το κλίμα.»
-«Και ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους;» -«Ότι μπαίνουμε σε περίοδο παγετώνων για τα επόμενα περίπου 35 χρόνια».
-«Και που τη βασίζουν;» klimatiki-allagi111-1200x676
« Με βάση τις ιστορικές παρατηρήσεις και καταγραφές από το 1600 μ.Χ. και τις μελέτες των αεροδιαστημικών υπηρεσιών από το 1960, συσχετίζουν την ηλιακή δραστηριότητα με τη μέση θερμοκρασία της Γης. Είναι οι επιστημονικές παρατηρήσεις 420 ετών βάσει των οποίων μελετώνται οι προηγούμενες κλιματικές αλλαγές. Αυτή που θα συμβεί τώρα, έχει ήδη ξεκινήσει φέτος, το 2020 ,και θα κρατήσει όπως σας είπα για περίπου 35 χρόνια. Η γη θα μπει σε παγετώδη περίοδο.» -«Αυτό πως καταγράφεται;»
«Με τα τηλεσκόπια και τους ηλιακούς δορυφόρους. Είδαν ότι όταν αυξάνουν οι ηλιακές κηλίδες που δημιουργούνται από τις ηλιακές εκρήξεις, αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της Γης. Όταν σημειώνεται διέγερση στα 4 μαγνητικά πεδία του ήλιου προκαλούνται ηλιακές εκρήξεις που δημιουργούν ηλιακούς ανέμους, οι οποίοι απαρτίζονται από ηλεκτρόνια, πρωτόνια, και πυρήνες ηλίου που βομβαρδίζουν τη Γη. Μιλάμε για ταχύτητες από 300 έως 800 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο.
Οι ηλιακοί άνεμοι σκορπίζουν την αστρική σκόνη που παρεμβάλλεται μεταξύ Ηλίου και Γης και οι ηλιακές ακτίνες που φθάνουν χωρίς εμπόδιο στη Γη ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Όταν τα ηλιακά μαγνητικά πεδία εξασθενούν ή είναι ανενεργά δεν προκαλούνται ηλιακές εκρήξεις και ηλιακοί άνεμοι, η αστρική σκόνη δημιουργεί ένα πέπλο. high-water-4840634_1920-1200x799
Αυτές οι περίοδοι συμπίπτουν πάντα με μεσοπαγετώδεις περιόδους. Ήδη μπήκαμε σε μία τέτοια παγετώδη περίοδο που οι επιστήμονες ονομάζουν Eddy’s Ice Age Period. Στην προηγούμενη πέθαναν 100 εκατομμύρια άνθρωποι από την βουβωνική πανώλη» «Γιατί;» «Διότι πάγωσαν τα νερά των ποταμών και των λιμνών, δεν υπήρχε επαρκές νερό για υγιεινή, ήταν και οι συνήθειες άλλες. Η περίοδος αυτή θεωρείται από τους οικολόγους και τους ακτιβιστές ιδανική διότι το CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν 280ppm. Αλλά το προσδόκιμο ζωής ήταν 48 χρόνια. Σήμερα με 410ppm CO2 είναι 79 έτη. Οι οικολόγοι παίρνουν ως σημείο αναφοράς εκείνη την περίοδο, δηλαδή μία περίοδο παγετώνων. Το βρίσκετε λογικό;»
-«Ποια είναι σωστή περίοδος αναφοράς;»
– «Όταν η μέση γήινη θερμοκρασία είναι 15 βαθμούς Κελσίου και η συγκέντρωση CO2 350 ppm. Στου 15 βαθμούς Κελσίου έχουμε το καλύτερο κλίμα. Από τις αρχές του 1950 η άνοδος του CO2 είναι 60 ppm, δηλαδή 0.006%. Για αυτό γίνεται η φασαρία; Όχι, η φασαρία γίνεται γιατί το Green Deal είναι μία τεράστια επιχειρηματική κίνηση βασισμένη σε μία τεράστια απάτη. » Αυτό είναι ένα μέρος της συζήτησης που είχα με τον κ. Φώσκολο. Θα επανέλθω με περισσότερα από τα στοιχεία που μου έδωσε καθώς είχε την καλοσύνη να μου στείλει και σχετικές πρόσφατες μελέτες της NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου