Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Η οικονομία στον πάγο


Σκίτσο του Στάθη 
…και το αφήγημα περί υπερπλεονάσματος ξεθωριάζει…
του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 145
Με την ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη στασιμότητα, είναι λογικό, όσο σκληροί και να είναι οι φορολογικοί μηχανισμοί, από ένα σημείο και μετά τα έσοδα του κράτους να περιορίζονται και πάλι.
Το 2016 και το 2017, μετά το διάλειμμα του 2015, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 11,5 δισ. ευρώ, ήταν χρονιές που προέκυψε σημαντικό υπερπλεόνασμα από το άγριο κυνήγι των φορολογούμενων. Οι φορολογούμενοι καλούνταν να πληρώσουν όχι μόνο τα αυξημένα βάρη του τρίτου μνημονίου του Σύριζα, αλλά και συσσωρευμένα βάρη από τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Το 2017, οι εισπράξεις από χρέη παρελθόντων ετών έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 2,9 δισ. ευρώ, ποσό κατά 750 εκ. ευρώ υψηλότερο του 2015.

Η «οικειοθελής» αποκάλυψη εισοδημάτων, οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων και, κυρίως, η ληστρική μαζική δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, επέτρεψαν στους υπουργούς Οικονομικών Τσακαλώτο-Χουλιαράκη να πανηγυρίζουν. Τον περασμένο Μάιο, οφειλές άνω των 500 ευρώ είχαν 1,717 εκατ. φορολογούμενοι και, εξ αυτών, είχαν υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα το 1,128 εκατ., δηλαδή οι δύο στους τρεις. Πια δεν βρίσκουν λογαριασμούς με πάνω από 500 ευρώ για να κατάσχουν. Όσοι φοβήθηκαν και έσπευσαν να δηλώσουν κρυμμένο πλούτο ύψους 10 δισ. ευρώ το έκαναν το 2017, αλλά αυτή η πηγή δείχνει να εξαντλείται. Ενώ και η πηγή των 100 δόσεων, δεν αποδίδει πια, γιατί ελάχιστοι από όσους αρχικά εντάχθηκαν κατορθώνουν να παραμένουν στη ρύθμιση. Ενώ και πολυδιαφημιζόμενες ως χρυσοφόρες φορολογικές λίστες αποδείχτηκαν άνθρακας, αφού, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διερεύνηση δεν μπορεί να ξεπερνά το χρονικό βάθος της πενταετίας.
Ένα δεύτερο πιο σημαντικό σημείο, που δείχνει η εξέταση των στοιχείων σχετικά με την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών, είναι ποιοι ανταποκρίθηκαν ή/και ποιους κυνήγησε περισσότερο η κυβέρνηση. Η μεγάλη πλειοψηφία που έχει χρέος στο δημόσιο μέχρι 3.000 ευρώ είναι και η μόνη ομάδα οφειλετών που έσπευσε, θέλοντας και μη, να αποπληρώσει τα χρέη της. Από 3,65 εκ. πολίτες στις αρχές του 2016, με συνολικό χρέος 1,81 δισ. ευρώ, στα τέλη του 2017 περιορίστηκαν κατά περίπου 300 χιλ. (3,36 εκατ.) και το χρέος μειώθηκε κατά σχεδόν 90 εκατ. ευρώ.
Στις πιο πάνω κατηγορίες οι υπόχρεοι του δημοσίου αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν και τα ποσά που οφείλουν. Στην κατηγορία οφειλής 3 έως 20.000 ευρώ οι οφειλέτες έγιναν 543 χιλιάδες από 512 χιλιάδες και τα χρέη τους έφτασαν στα 4 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ το 2016. Για χρέη από 20 έως 300 χιλ ευρώ η συνολική οφειλή ανέβηκε στα 8,8 δισ. ευρώ από τα 7,6 δισ. ευρώ. Τέλος, στους μεγαλοοφειλέτες με χρέος πάνω από 300 χιλ. ευρώ, το χρέος του αυξήθηκε από τα 73 δισ. ευρώ στα 85 δισ. ευρώ! Χρήσιμη παρατήρηση για την εισπρακτική απόδοση μεγάλων ελεγκτικών κέντρων της χώρας με πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 11 δισ. ευρώ το 2017, είναι ότι τα ελεγκτικά κέντρα κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις 101 εκατ. ευρώ. Οι εφορίες της Πάτρας, με 5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, είχαν την τριπλάσια εισπρακτική απόδοση. Οι εφορίες κυνηγούν αυτούς που θέλουν οι πολιτικοί της προϊστάμενοι.
Το ότι οι ισχνές αγελάδες δεν μπορούν πια να δώσουν άλλο γάλα φαίνεται στην πορεία του φετινού προϋπολογισμού. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ξεπερνά τα 617, όταν στο ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, αν πλήρωνε κανονικά τους προμηθευτές της και, το πρόγραμμα επενδύσεων εφαρμοζόταν, δεν θα παρουσίαζε πλεόνασμα. Για να προκύψει φέτος υπερπλεόνασμα, όπως το 2016 και το 2017, ώστε να διατεθεί ένα μέρος σε συνταξιούχους και κοινωνικό μέρισμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει νέες πηγές εσόδων πέρα από τα μόνιμα υποζύγια. Για παράδειγμα, να κάνει πράξη την εξαγγελία της από το 2015 ότι θα πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων ή να φορολογήσει τον διαδικτυακό τζόγο. Αλλά θα τα βάλει η κυβέρνηση με τους φίλους της πετρελαιάδες ή τους τζογαδόρους; Όχι, φυσικά!
Με το υπερπλεόνασμα να μη συγκεντρώνεται και τους Ευρωπαίους να μη συζητούν το ενδεχόμενο η μείωση των συντάξεων να πάρει παράταση ένα έτος και να εφαρμοστεί το 2020, μην εκπλαγούμε αν η κυβέρνηση καταφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο. Είναι γλυκιά η καρέκλα, αλλά και ο κίνδυνος πολιτικού αφανισμού μέχρι την άνοιξη μεγάλος.
 


 * Τα οικονομικά στοιχεία προέρχονται από την Κυριακάτικη Καθημερινή

 http://ardin-rixi.gr/archives/208863

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου