Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΞΥΠΝΑ ΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΘΕ! Ξενόφερτα προϊόντα αξίας 240 δις πληρώσαμε και καταναλώσαμε!


 

ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΘΕΝΙΚΩΝ

Αγοράσαμε επί Μνημονίων ξενόφερτα προϊόντα αξίας 240 δισ. (τα 2/3 του χρέους)

Μέσα σε πέντε χρόνια δαπανήθηκαν 240 δισ. € (ποσό που αντιστοιχεί στα 2/3 του χρέους) για προϊόντα κάθε είδους από το εξωτερικό!

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Μ όνο την τελευταία πενταετία οι Ελληνες έδωσαν συνολικά 240 δισ. για εισαγόμενα προϊόντα, ποσό που ισοδυναμεί με τα 2/3 του χρέους της χώρας! Το διάστημα αυτό η Ελλάδα διατηρεί σταθερά ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο κατά 23 δισ. ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα δαπανά ετησίως 33.00.000 ευρώ για να εισάγει ιταλικό χαρτί υγείας, 16.500.000 ευρώ σε γαλλικές προτηγανισμένες πατάτες, 122.000.000 ευρώ σε ισπανικά ρούχα και παπούτσια, 80.000.000 σε κινεζικά παιχνίδια, 142.000.000 για γάλα από τη Γερμανία και την Ολλανδία, 54.500.000 για ζάχαρη από τη Γαλλία, ενώ δίνει 1 δισ. ετησίως για εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος και 300.000.000 για εισαγωγές χοιρινού κρέατος από Ισπανία, Γερμανία και Ολλανδία, τη στιγμή που υπάρχουν πολλές ελληνικές φάρμες που εκτρέφουν χοίρους!

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο διευθυντής μάρκετινγκ της Λουξ Πλάτων Μαρλαφέκας σε εκδήλωση της ΡΕΥΜΑ για τη συμβολή των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας, τονίζοντας πως στο συμπυκνωμένο γάλα, στα αναψυκτικά, στην μπίρα και στο τσάι περίπου το 80%-90% του συνολικού τζίρου πωλήσεων μονοπωλεται από πολυεθνικές επιχειρήσεις. Το οξύμωρο είναι πως ακόμα και στον ελληνικό καφέ δύο πολυεθνικές κατέχουν το 83% της συνολικής αγοράς.

Οπως είπε ο κ. Μαρλαφέκας, τη στιγμή που οι ελληνικές εταιρίες καλούνται να προεξοφλούν το σύνολο της αξίας σε εισαγόμενες πρώτες ύλες και εμπορεύματα, πιστώνοντας ταυτόχρονα τους πελάτες τους, οι θυγατρικές ξένων ομίλων, στις οποίες η μητρική εταιρία στέλνει εμπορεύματα με πίστωση, μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα και μοιραία να αποκτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα. Πώς μεταφράζεται αυτό; Παραγωγή χαμηλής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, χαμηλή ανάπτυξη, απώλεια επιχειρήσεων, φυγή ταλέντων προς το εξωτερικό, χαμηλές δυνατότητες ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», τόνισε ότι αποτελείται από εταιρίες κερδοφόρες, καινοτόμες, επιτυχημένες και εξωστρεφείς, που πιστοποιημένα διατηρούν το τρίπτυχο «Βάση, Παραγωγή και Ιδιοκτησία» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα, η ενίσχυση των μεριδίων αγοράς των ελληνικών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι στρατηγικά ύψιστη προτεραιότητα, άμεσα συνδεδεμένη με το εθνικό μας εισόδημα, το βιοτικό μας επίπεδο, τη δημιουργία, την εργασία, τη γνώση, την αξιοποίηση του ταλέντου μας και συνολικά την ευημερία της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και μία έρευνα της εταιρίας ΚΑΠΑ Reseach, σύμφωνα με την οποία το κόστος των αγαθών, η φτώχεια και η ανεργία καθορίζουν τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης στα θέματα της οικονομίας. Δείχνει επίσης ότι η χώρα προέλευσης συνεχίζει να επηρεάζει τις επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών, αν και η τιμή και δευτερευόντως η αξιοπιστία του προϊόντος τείνουν να αποτελούν το βασικό κριτήριο επιλογής για τις αγορές τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου