Χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας θέλει η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών του «Ποταμιού», όπως προκύπτει από το ιδιότυπο ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο του Λαυρίου Φιλελεύθεροι στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, με ισχυρή εμπιστοσύνη απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στη γειτονική Τουρκία, είναι τα στελέχη του «Ποταμιού», όπως προκύπτει από ένα ιδιότυπο εσωτερικό «δημοψήφισμα» που έγινε μεταξύ των 466 συνέδρων που πήραν μέρος στο συνέδριο που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στο Λαύριο.
Τα αποτελέσματα του «Dotmocracy», όπως αποκλήθηκε η συνεδριακή αυτή ..
διαδικασία, στην οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο με 50 πρωτότυπα στην πλειονότητά τους ερωτήματα, κατέδειξαν ότι οι «Ποταμίσιοι» μοιράζονται κοινές θέσεις και αξίες για τα περισσότερα ζητήματα και τάσσονται, για παράδειγμα, σε ποσοστό 79%, υπέρ της αποποινικοποίηση της κάνναβης, υπάρχουν, όμως, και ορισμένα θέματα τα οποία τους διχάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 83% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης του πολιτικού γάμου και του συμφώνου συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, υιοθετώντας ουσιαστικά το αίτημα για να μπορούν να «ενώνονται» (και) τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ωστόσο, το σώμα των συνέδρων διχάστηκε στην προοπτική αναγνώρισης δικαιώματος υιοθεσίας παιδιού σε όλα τα ζευγάρια, δηλαδή και στα ομόφυλα. Η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ σε ποσοστό 48%, αλλά εξίσου ισχυρή ήταν και η μειοψηφία με 46%. Συμβιβασμός για τη «Μακεδονία» Εξάλλου, στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει δεκτή η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε διχασμός των συνέδρων του «Ποταμιού» με το 54% να εκφράζει τη διαφωνία του και το 42% να δηλώσει σύμφωνο σε μια τέτοια εξέλιξη.
Πάντως, το 72% πιστεύει η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει moratorium με την Τουρκία για τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Σε σχέση με το Κυπριακό, το 76% πιστεύει ότι πρέπει να υποστηριχθεί η νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ενώ ακόμη υψηλότερο είναι το ποσοστό όσων ζητούν έναν συμβιβασμό με τα Σκόπια για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Ειδικότερα, το 86% των «Ποταμίσιων» συμφωνεί –έναντι του 11% που διαφωνεί- ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να υιοθετήσει μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία αλλά και θα την διακρίνει από την ελληνική Μακεδονία. Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει το γεγονός ότι το 62% συμφωνεί με το ενδεχόμενο να συμμετέχουν έλληνες στρατιώτες (κληρωτοί) σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, έναντι του 30% που έχει αντίθετη άποψη.
Μη κρατικά ΑΕΙ και κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων Η μεγάλη πλειονότητα των «Ποταμίσιων» (86%) θέλει τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ενώ στο 93% φθάνει το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της καύσης των νεκρών.
Επίσης το 77% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ευθανασία ενηλίκων για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στα θέματα Παιδείας, καθώς το 92% θέλει να δημιουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ενώ εφάμιλλο είναι και το ποσοστό όσων προτείνουν να πληρώνουν δίδακτρα οι φοιτητές που ξεπερνούν την καθορισμένη διάρκεια των σπουδών τους και ακόμη υψηλότερο το ποσοστό (97%) όσων έχουν την άποψη ότι μπορούν τα Πανεπιστήμια να ενισχύονται επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.
Επίσης, το 80% θέλει να πάψει η δωρεάν διανομή βιβλίων στη δημόσια εκπαίδευση και να αντικατασταθεί με ένα σύστημα δανεισμού τους και το 60% πιστεύει ότι οι μαθητές μετά το Γυμνάσιο να κατευθύνονται οργανωμένα σε Τεχνικά Λύκεια. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 80% πιστεύει ότι πρέπει να αποφασίζει κάθε τμήμα για τον αριθμό των εισακτέων και να χρηματοδοτείται αναλόγως, ενώ το 87% έχει την άποψη ότι κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή πρέπει να αποφασίζει για τα μαθήματα που θα εξετάζονται οι υποψήφιοι φοιτητές.
Κυνήγι καταχραστών και από ιδιώτες! Στα οικονομικά ζητήματα εντυπωσιάζει το υψηλό ποσοστό, 72%, που προτείνει πλήρη απελευθέρωση στο ωράριο λειτουργία των καταστημάτων. Όπως και το ότι το 59% έχει την άποψη να ανατίθεται σε ιδιώτες η καταδίωξη των καταχραστών του δημοσίου.
Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, το ποσοστό του 62% που ζητεί να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται μειωμένες συντάξεις.
Επίσης, το 65% προτείνει κοινή φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τρεις στους τέσσερις, ήτοι 75% των ερωτηθέντων, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει κίνητρα για να γυρίζονται ταινίες σε διάφορες περιοχές της χώρες, άσχετα με το θέμα ή το περιεχόμενό τους. Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και… ευρωπαϊκή κυβέρνηση Στα πολιτικά θέματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 83% τάσσεται υπέρ της θέσπισης νομικού ασυμβίβαστου για την κατάληψη από βουλευτή υπουργικού αξιώματος, ενώ στο 94% φθάνει το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για να διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές μια φορά κάθε 4 χρόνια. Υψηλό επίσης είναι το ποσοστό (84%) που εισηγείται να καθιερωθεί η πρακτική των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.
Δύο στους τρεις επίσης (66%) πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, παρά τον αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Αντίστοιχα πλειοψηφικό (59%) είναι το ποσοστό όσων θα δεχόταν μια «κυβέρνηση της Ε.Ε.» με αποφασιστικές αρμοδιότητες στην Ελλάδα. Άλλες ενδιαφέρουσες απαντήσεις που έδωσαν οι «Ποταμίσιοι» σύνεδροι είναι οι εξής: *Το 92% τάσσεται υπέρ της χορήγησης κουπονιών στους απόρους ώστε να εκλείψουν τα δημόσια συσσίτια.
*Το 76% υποστηρίζει την άποψη οι κρατούμενοι στις φυλακές που παίρνουν άδεια να φορούν περιβραχιόνιο για να ελέγχονται οι κινήσεις τους. *Το 92% θέλει τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για καταδικασμένους που βαρύνονται με σοβαρά εγκλήματα. *Το 76% έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνεται για κανέναν λόγο αποδεκτή η νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου